Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τα μυστικά ενός φυτού που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Το φυτό που ευδοκιμεί στην Κίνα, γνωστό ως Huang-Qin, ήταν μια παραδοσιακή συνταγή για τον πυρετό, το ήπαρ και πνευμονικά προβλήματα.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το φυτό έχει χημικές ουσίες, οι οποίες πιθανώς καταπολεμούν τον καρκίνο. Αυτή η ανακάλυψη ίσως φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά σε νέα αντικαρκινικά φάρμακα. Η καθηγήτρια Cathie Martin, του Innes Centre John στο Norwich, είναι η επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Προκαταβολές.
Δουλεύοντας σε συνεργασία με κινέζους επιστήμονες, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως το φυτό, Scutellaria baicalensis, περιέχει τις χημικές ουσίες, που είναι γνωστή ως φλαβόνες. Οι φλαβόνες συναντώνται συχνά στο φυτικό βασίλειο, δίνοντας σε ορισμένα φυτά έντονο μπλε λουλούδια. «Η κατανόηση του φυτού θα μας βοηθήσει να παράγουμε αυτές τις ειδικές φλαβόνες σε μεγάλες ποσότητες, οι οποίες θα επιτρέψουν την περαιτέρω έρευνα για πιθανές θεραπευτικές χρήσεις τους», δήλωσε η ειδικός. «Είναι συναρπαστικό να επαληθεύσουμε ότι τα φυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακή κινεζική θεραπεία για χιλιάδες χρόνια οδηγεί σε αποτελεσματικά σύγχρονα φάρμακα».
Αρχαία συνταγή
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι οι φλαβόνες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, προσφέροντας την ελπίδα ότι μπορεί μια μέρα να οδηγήσουν σε αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο. Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Δρ Alan Worsley του Cancer Research UK, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει πώς αυτά τα φυτά είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένα μόρια, αλλά η μελέτη δεν εξετάζει αν τα μόρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τη θεραπεία του καρκίνου. Αντ 'αυτού εξετάζει πώς αυτή η ένωση δημιουργείται στη φύση, με σκοπό να δημιουργηθεί στο εργαστήριο και να εξεταστεί ενδελεχώς».
Αυτό το βότανο είναι ένα μέλος της οικογένειας της μέντας και κατάγεται από την Κίνα. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η ρίζα χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με άλλα φυτά για τη θεραπεία του πυρετού και άλλων ασθενειών. Πλέον, υπάρχει αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον για τα αρχαία φαρμακευτικά φυτά. Το 2015, Tu Youyou τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την έρευνα της στην αρτεμισινίνη, ένα φάρμακο ενάντια στην ελονοσία που προέρχεται από το γλυκό φυτό αρτεμισία. Οι αντιπυρετικές ιδιότητες του φυτού καταγράφηκαν για πρώτη φορά τον 4ο αιώνα από τους Κινέζους γιατρούς.