Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: «Πάρτε κι άλλα μέτρα στη Θεσσαλονίκη» - Κλείνουν όλα τα σχολεία

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως – Οι φορείς της πόλης ζητούν μέτρα από την κυβέρνηση

Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ανασχεθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό, επιστημονικοί φορείς και αρχές της πόλης, την ίδια ώρα που και όλοι οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ανάγκη κλιμάκωσης των μέτρων στην πόλη. Σήμερα, άλλωστε, η Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει την απόφαση των ειδικών για τα δημοτικά σχολεία, απόφαση που θεωρείται δεδομένο πως θα οδηγήσει σε κλείσιμο όλων των μονάδων στη Θεσσαλονίκη, πιθανώς και σε όλη την επικράτεια.

Εξαδάκτυλος: Μέτρα τώρα στη Θεσσαλονίκη 

Τραγική παραμένει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Mέλος της Επιτροπής. Σύμφωνα με όσα είπε στο LIVE NEWS, οι εφεδρίες εξαντλούνται καθημερινά. «Καθημερινά προστίθενται νέες κλίνες για να υποδεχθούν ασθενείς και πληρούνται γρήγορα εντός της ημέρας. Το ίδιο ισχύει και για τις εντατικές κλίνες. Τα εξιτήρια είναι πάντοτε λιγότερα από τα εισιτήρια κι αυτό απαιτεί τη λήψη μέτρων», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Για τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες επιβαρυμένες περιοχές πρέπει να πάμε στα επίπεδα του Μαρτίου», ανέφερε φέρνοντας το παράδειγμα των χειρούργων που καλούνται κάποια στιγμή να προχωρήσουν σε έναν ακρωτηριασμό.

Στην περίπτωση που διστάσουν να κάνουν έναν υψηλότερο ακρωτηριασμό και πάνε σε άλλους μικρότερους το αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ταλαιπωρία του ασθενούς. «Πόνος, χρόνος, χρήμα και χειρότερο αποτέλεσμα», ανέφερε συγκεκριμένα κάνοντας αυτόν τον παραλληλισμό και επανέλαβε ότι «στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πάμε σε επίπεδα Μαρτίου». «Τα μέτρα λαμβάνονται τώρα για να μην επεκταθεί το πρόβλημα. Αν οι εφεδρίες στα νοσοκομεία μιας πόλης τελειώσουν επηρεάζονται και οι γύρω περιοχές. Αν τυχόν δούμε μια απότομη αύξηση σε περιοχές που βρίσκονται καλύτερα στον χάρτη τώρα, τότε τα πράγματα θα ναι πολύ δύσκολα», πρόσθεσε.

Γώγος: Κλιμάκωση των μέτρων στη Θεσσαλονίκη 

«Στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι οριακά, στη Λάρισα επίσης», σημείωσε ο καθηγητής κ. Γώγος. «Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις των πανδημιών που εξελίσσονται τόσο γρήγορα, χρειάζονται άμεσες λύσεις. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κλιμάκωση των μέτρων, τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα. Πιθανώς να χρειαστεί ένα είδος μεγαλύτερο περιορισμού, όχι τόσο όσο την προηγούμενη φορά, αφού θα λειτουργούν πολλά πράγματα που δεν λειτουργούσαν. Πρέπει να περιοριστεί η διασπορά της νόσου. Ό,τι και να ανοίξουμε από κρεβάτια, αν δεν περιοριστεί η διασπορά θα πιεστεί το σύστημα», εξήγησε ο ίδιος.

«Η αλήθεια είναι ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά από ό,τι στο πρώτο lockdown. Τώρα χρειάζονται γρήγορα μέτρα και πάρθηκαν. Σε παγκόσμια κλίμακα συμβαίνει το ίδιο πράγμα. στην Ελλάδα έχουμε καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά το σύστημα υγείας μας έχει θέματα. Επομένως τρέχουμε λίγο παραπάνω λόγω των προβλημάτων αυτών. Έχει ενισχυθεί το σύστημα αλλά δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι. Είμαστε στα όριά μας. Πρέπει να ελαττώσουμε τη διασπορά και να κάνουμε ταχύτατα το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη κλινών και μονάδων», συνέχισε ο κ. Γώγος.

«Πρέπει να βλέπουμε ότι κάποτε θα σταματήσει ο εφιάλτης αυτός αλλά τώρα δεν έχει νόημα να πούμε πότε ακριβώς. Ελπίζω τα Χριστούγεννα να έχει ισοπεδωθεί η καμπύλη και τα πράγματα να είναι καλύτερα», κατέληξε ο κ. Γώγος.

Προς κλείσιμο για όλα τα σχολεία

Ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ η μαραθώνια σύσκεψη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για να αποφασίσουν τι θα γίνει με τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τρία σενάρια καθώς οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται τρεις κλίμακες μέτρων για να αποφασίσει η πολιτεία: Το πρώτο αφορά στο κλείσιμο των σχολείων στη Θεσσαλονίκης και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, το δεύτερο στο κλείσιμο των σχολείων σε όλες τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και το τρίτο στο πανελλαδικό κλείσιμο.

Το γεγονός ότι η σύσκεψη των Λοιμωξιολόγων κράτησε τόσες ώρες δείχνει ότι ακούστηκαν πολλές απόψεις. Τελικά η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις επτά με τους ειδικούς να καταλήγουν στην εισήγηση για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα: Η εισήγηση, δηλαδή, αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς, που λειτουργούν με ευθύνη των δήμων και δεν περιλαμβάνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής, όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown. 

Όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς:«Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωσή της για να λάβει τις αποφάσεις της οι οποίες θα ανακοινωθούν το Σάββατο». Πάντως, όλοι συμφωνούν ότι το κλείσιμο των δημοτικών δεν γίνεται λόγω επιδημιολογικής έξαρσης του κορωνοϊού στα δημοτικά, αλλά για να περιοριστεί η κίνηση και ο συγχρωτισμός στους δρόμους, από τους γονείς που τα συνοδεύουν. 

Ζέρβας: Να κλείσουν σχολεία και κάποιοι χώροι εργασίας

Ο κ. Ζέρβας διατύπωσε την εκτίμηση πως θα πρέπει να κλείσουν κάποιοι χώροι εργασίας αλλά και τα δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης αναφέροντας πως στις περίπου 200 σχολικές μονάδες του κεντρικού δήμου καθημερινά κλείνουν τάξεις και γίνονται απολυμάνσεις. «Αυτό», τόνισε, «δείχνει ότι έχουμε εστίες. Δεν λέω ότι εκεί είναι το πρόβλημα, όμως στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα οπουδήποτε υπάρχει πηγή θα πρέπει να τη θεραπεύσουμε, να την επουλώσουμε, να τη σφραγίσουμε».

Ερωτηθείς εάν έπρεπε τα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη να παρθούν πριν από τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, ο δήμαρχος απάντησε: «Σε σύσκεψη πριν το εορταστικό τριήμερο, είχα μιλήσει για την έξοδο και τις εκδρομές των Θεσσαλονικέων. Καταλάβαινα την κόπωση και το ψυχικό βάρος, όμως, είχαμε μπροστά μας μια περίοδο που έδειχνε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής του προβλήματος. Αυτά τα είχα καταθέσει τότε επισήμως. Το ζητούμενο όμως δεν είναι να πάμε πίσω. Το θέμα είναι τι κάνουμε σήμερα».

Ο κ. Ζέρβας είπε ακόμη πως ο ίδιος, από την πρώτη στιγμή έθεσε ως προτεραιότητα τις ζωές των ανθρώπων και πρόσθεσε: «Όταν μιλούσα γι αυστηρά και δυσάρεστα μέτρα κάποιοι με κατηγόρησαν ότι φτιάχνω κλίμα για την κυβέρνηση. Τώρα, μπορεί να λένε ότι είμαι από εκείνους που δεν βοήθησα ή δημιούργησα ανάχωμα για να μην παρθούν μέτρα. Νοιάζομαι για την υγεία των συμπολιτών μου και τον στόχο αυτό υπηρετώ. Να ξεπεράσουμε τον δύσκολο κάβο και όταν έρθει το τέλος να δούμε τι έφταιξε».

Σχετικά με το εάν με την αυστηροποίηση των μέτρων θα εξεταστεί και πάλι το ενδεχόμενο να κλείσουν χώροι στη Θεσσαλονίκη, όπως συνέβη την περίοδο του πρώτου lockdown με τη Νέα Παραλία, τόνισε «πως όλα τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι και ίσως κάποια στιγμή χρειαστεί να αντιμετωπιστούν».

Τέλος, παρά τις αρχικές σκέψεις να πέσουν τα κρούσματα και να λειτουργήσει η αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε πως με βάση τα τωρινά δεδομένα «κανείς δεν μπορεί πλέον να πει τι θα γίνει τα Χριστούγεννα. Όποιος βγει και το πει μόνο προφήτης θα είναι».

Φορείς προς Μητσοτάκη: Αυστηρότερα μέτρα για ανασχεθεί η διασπορά

Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ανασχεθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό, επιστημονικοί φορείς και αρχές της πόλης.

Σε κοινή επιστολή τους προς τον κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Παπαϊωάννου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, αλλά και την κρισιμότητα της κατάστασης» ζητούν «τη λήψη άμεσων περιοριστικών μέτρων κατ' αναλογία με τα αντίστοιχα της περσινής Άνοιξης, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας».

Οι φορείς εκτιμούν πως με τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ -τα πρώτα σε τοπικό επίπεδο από τις 23 Οκτωβρίου και όσα αποφασίστηκαν τοπικά ή εθνικά στη συνέχεια- δεν έχει προκύψει -μέχρι στιγμής- η προσδοκώμενη ανάσχεση της πανδημίας. Κρίνουν στο πλαίσιο αυτό πως η εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων είναι απολύτως αναγκαία για να προστατευτεί το δημόσιο σύστημα υγείας από την ασφυκτική πίεση που δέχεται. Παράλληλα εξηγούν πως όσο τα μέτρα δεν αποδίδουν επαρκώς, θα παρατείνονται, διευρύνοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωής της πόλης, ενώ εάν ισχύσουν οι περιορισμοί στο καθεστώς της περασμένης Άνοιξης, η κατάσταση θα βελτιωθεί πιο γρήγορα και η επιστροφή στην κανονικότητα θα έλθει πιο κοντά.

Πηγές: mega, ΣΚΑΪ, ΑΠΕ-ΜΠΕ  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Εξιχνιάστηκαν 16 απάτες, τρεις εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη - Δικογραφία για 9 άτομα - Συνολικά κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες άνω των...
Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και να εξασθενήσουν
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής