Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης «Δ» - Η ανατροπή για μάσκες

maskes-bar

Ανησυχία ειδικών για την μετάδοση της μετάλλαξης

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, ακόμη και από όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, υπογράμμισε ο Χαράλαμπος Γώγος αναφερόμενος στη μετάλλαξη "Δέλτα", η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

"Έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ανησυχίας για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, γιατί αυτό συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα, και υπάρχουν χαρακτηριστικά της μετάλλαξης αυτής που την καθιστούν ιδιαίτερα ανησυχητική, κυρίως για το θέμα της μετάδοσης και κατά δεύτερο λόγο για το θέμα της δυνατότητας που έχει να προσδένεται ευκολότερα στα κύτταρα και να κάνει ευκολότερα λοίμωξη", είπε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Άρα, εξήγησε, είναι πιο δύσκολο στέλεχος από τα προηγούμενα, η διασπορά του είναι παγκόσμια και ταχεία. Μέσα σε λίγο καιρό έχουν διπλασιαστεί σε πολλά κράτη, έχει επικρατήσει σε πολλές χώρες. Ανησυχούμε ότι θα γίνει το επικρατούν στέλεχος σε ΕΕ και Ελλάδα".

Ποια είναι τα συμπτώματα

Αναφερόμενος στα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι έχουν νοσήσει από τη μετάλλαξη "Δέλτα", ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε πως "φαίνεται ότι τα καινούργια στελέχη αλλάζουν λίγο την κλινική εικόνα, δηλαδή έχουν γενικά συμπτώματα, όπως κεφαλαλγίες, βήχα και συνάχι", όπως είπε και ζήτησε να είμαστε ιδιαιτέρως παρατηρητικοί. Ο ίδιος υπογράμμισε πως "το ισχυρότερο όπλο που έχουμε γενικότερα για τον κορωνοϊό αλλά και για τις μεταλλάξεις είναι η ευρεία και ταχεία εμβολιαστική κάλυψη, σε γενικότερο επίπεδο, όχι μόνο στη χώρα μας, ώστε να ελαττώσουμε την πιθανότητα να διασπαρεί και να πολλαπλασιαστεί ο ιός στην κοινότητα και να έχουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται για αυτά τα δύσκολα στελέχη, που μπορεί να ξεπερνά το 70%".

Ο καθηγητής τόνισε σε αυτό το σημείο ότι "έχουμε μια παγκόσμια πανδημία άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία η παγκόσμια κάλυψη σε εμβολιασμούς" για να συμπληρώσει πως το νέο στέλεχος "δεν κάνει νόσο στους εμβολιασμένους, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα μετάδοσης σε ένα αριθμό εμβολιασμένων".

Γι' αυτό το λόγο, υπογράμμισε ότι "η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι στην ατζέντα μας, δηλαδή, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ή σε συγχρωτισμό". Ζήτησε, επίσης, να υπάρχει η δυνατότητα επιτήρησης σε όλες τις περιοχές της χώρας για την εμφάνιση κρουσμάτων, ειδικά της μετάλλαξης, ώστε να λαμβάνονται τοπικά μέτρα, εάν χρειαστεί. Ερωτηθείς για τις διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους, ο κ. Γώγος είπε πως δεν είναι "προνόμια", αλλά δικαιώματα.

Στη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε από τη μεριά της και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού υπογραμμίζοντας ότι είναι ανησυχητική και βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία.

Πρόσθεσε όμως μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο. Η κυρία Λινού, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε.

Σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.

Η κυρία Λινού, χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά και μεταξύ άλλων, η κυρία Λινού είπε ότι η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες είναι σωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην μετάλλαξη Δέλτα, λέγοντας πως ο κορωνοϊός «τρέχει» γρηγορότερα από εμάς, μεταφέροντας τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΠΟΥ.

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί ως σήμερα 29 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ παγκοσμίως θα επικρατήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

«Το χαρακτηριστικό του ιού με την μετάλλαξη Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα και συγκεκριμένα είναι έως 70% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη», είπε και τόνισε πως θα «χτυπήσει» κυρίως τους ανεμβολίαστους και τα παιδιά.

Ανέφερε δε σαν παράδειγμα το Ισραήλ, μια χώρα – πρότυπο σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

«Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης στο Ισραήλ, δείχνει ότι το ποσοστό ανοσίας 60% που έχει επιτευχθεί εκεί δεν είναι επαρκές για την προστασία από το Δέλτα στέλεχος. Το τείχος έχει υψωθεί σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%», είπε χαρακτηριστικά.

Χρήση μάσκας και μέτρα προστασίας από τους εμβολιασμένους, λόγω του στελέχους “Δέλτα”

Τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών, συνεχίζει να συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 "Δέλτα" διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νέες οδηγίες που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού. Στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα. Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου και είναι πιθανόν να είναι το επικρατές στέλεχος του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Το στέλεχος αυτό πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα. Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στο στέλεχος "Δέλτα" και έχει ήδη υπολογιστεί ότι έχουν ήδη καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι. Γι' αυτό, καταλήγουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι σημαντική η πρόοδος του εμβολιασμού και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ