Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ποιος είναι ο στιγμιαίος καφές; Όσα χρειάζεται να ξέρεις!

Ποια είναι τα οφέλη του στιγμιαίου καφέ

Είτε συνηθίζετε να απολαμβάνετε τον καφέ σας στις κούπες σας είτε στα ποτήρια σας, ο στιγμιαίος καφές είναι η λύση για όλους! 

Εύκολος στην παρασκευή, γευστικότατος και βαθιά ριζωμένος στην καθημερινότητα του Έλληνα, ο στιγμιαίος καφές έχει πολλές πτυχές. 

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία, οφέλη για τον οργανισμό και πολλά άλλα τα οποία θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας!

Τι είναι ο στιγμιαίος καφές

Για αρχή λοιπόν, τι είναι ο στιγμιαίος καφές; 

Ο στιγμιαίος καφές δεν χαρακτηρίζεται τόσο από το ρόφημα ως ρόφημα, αλλά από τον τρόπο που παράγεται και επεξεργάζεται η ουσία του καφέ πριν γίνει ρόφημα.

Ο στιγμιαίος καφές είναι διαλυμένος σε μικρούς κόκκους ή σκόνη και, όπως θα δούμε παρακάτω, για να μετατρέψουμε αυτή τη σκόνη σε ένα έτοιμο ποτήρι καφέ χρειαζόμαστε μόλις άλλα 2 - 3 εύκολα υλικά.

Ο στιγμιαίος καφές πωλείται πάντα έτοιμος στην μορφή την οποία θέλετε για να τον φτιάξετε μόνοι σας εύκολα και πλέον θα τον βρείτε παντού!

Τι είναι ο καφές φραπέ 

“Φραπέ” είναι Γαλλική λέξη, η οποία σημαίνει “χτυπημένος” και προσδιορίζει ακριβώς την έννοια του καφέ φραπέ. 

Είναι ο στιγμιαίος καφές που χτυπιέται με ζάχαρη και παγάκια και το βασικό που τον διαφοροποιεί είναι η δροσιστικότητά του.

Είναι για πολλούς ο ιδανικός καλοκαιρινός καφές και παράλληλα είναι ένα ευχάριστο και δροσερό ρόφημα που σε τονώνει.

Λίγες μέρες να περάσει κανείς σε μια Ελληνική κοινωνία και θα καταλάβει πως είναι ο καφές που πίνεται περισσότερο. Πολλές φορές και ανεξαρτήτου καιρού ή ανεξαρτήτου ώρας. 

Στο εξωτερικό, σε ροφήματα, θα δείτε την έννοια φραπέ να απευθύνεται σε ροφήματα του στυλ milk shake, βασισμένα σε φρούτα κλπ.

Τι είναι ο νες

Η ονομασία “νες” είναι εμπνευσμένη από το εμπορικό όνομα της εταιρίας που εδραίωσε τον στιγμιαίο καφέ στην Ελλάδα, το nescafe.

Στην ουσία, ο νες καφέ είναι περίπου αντίθετος του φραπέ. Πρόκειται για ζεστό ρόφημα, που “χτυπιέται” σε ζεστό νερό και είναι κατάλληλο για τις πιο κρύες εποχές.

Θα τον πιείτε σε κούπα, ενώ φυσικά κρατάει την ευκολία παρασκευής και την απολαυστική γεύση του στιγμιαίου καφέ - όπως τον ξέρουμε!

Η ιστορία πίσω από τον στιγμιαίο καφέ

1900 - Μια εκδοχή θέλει τον στιγμιαίο καφέ να ανακαλύπτεται γύρο στο 1901 από τον Ιάπωνα Σατόρι Κάτο (Satori Kato), επιστήμονα που δούλευε στο Σικάγο. 

1890 - Μια πιο έγκυρη άποψη μας λέει πως περίπου 10 χρόνια νωρίτερα είχε γίνει ήδη η καινοτομία στον χώρο του καφέ από τον Νεοζηλανδό David Strang. 

Βάζει την υπογραφή του κάτω από την ανακάλυψη του στιγμιαίου καφέ και εκτός αυτού τον προμηθεύει και σε ένα μεγάλο εύρος λαών. 

1930 - Κάπου στο 1930 ή και νωρίτερα έχουμε ξεχωρίσει 2 ποικιλίες στιγμιαίου καφέ. Τον κανονικό και αυτόν χωρίς καφεΐνη, τον “ντεκαφεινέ”. Η 2η ειδικά αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον προϊόν για την εποχή. 

1938 - Ο στιγμιαίος καφές από το 1938 και μετά γίνεται ανάρπαστος και τότε είναι που αρχίζει η διάδοσή του. Γίνεται προϊόν εμπορεύματος, μεγαλώνει η ζήτηση, έτσι ενισχύεται η μαζική παραγωγή και ο στιγμιαίος καφές μπαίνει σε πολλά σπίτια και μαγαζιά καφέ! 

1950 - Λίγο αργότερα είναι και η αφετηρία του καφέ φραπέ από έναν πειραματισμό ενός Έλληνα στην δεκαετία του ‘50. Ο Γιάννης Δρίτσας, υπάλληλος του ελληνικού αντιπροσώπου της Νεστλέ στην ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης) εκείνης της χρονιάς, ήταν στην διαδικασία παρουσίασης ενός στιγμιαίου σοκολατούχου ροφήματος για παιδιά. 

Κάποια στιγμή θέλησε να κάνει να πιεί έναν στιγμιαίο καφέ, αλλά πρόσεξε πως δεν είχε ζεστό νερό. Έτσι αυτοσχεδίασε, χρησιμοποιώντας κρύο και αναμιγνύοντας τον στιγμιαίο του καφέ με το νερό και ζάχαρη. Τα χτύπησε με το σεικερ του και χωρίς να το καταλάβει είχε δημιουργήσει τον πρώτο καφέ φραπέ. 

Χρόνια μετά δηλώνει πως δε μπορούσε να φανταστεί πως το απλό «πείραμά» του, θα οδηγούσε στην εφεύρεση του διασημότερου κρύου ροφήματος στην Ελλάδα.

1965 - 10 περίπου χρόνια μετά την Ελληνική πατέντα, εφευρέθηκε μια νέα μέθοδος παρασκευής των κοκών στιγμιαίου καφέ, το "ψυχρό στέγνωμα" (lyophilisation). Κάτι το οποίο οδήγησε σε ένα ανώτερο αποτέλεσμα και μια αισθητά καλύτερη ποιότητα.

1980 - Μέχρι το 1980 είχαν δημιουργηθεί περίπου 100 διαφορετικές γεύσεις στιγμιαίου καφέ σε όλο τον κόσμο, οι οποίες κάλυπταν όλες τις προτιμήσεις και τα γούστα των καταναλωτών.

Πως φτιάχνω έναν στιγμιαίο καφέ 

Είναι μια καλή ερώτηση το πως μπορώ εγώ να φτιάξω μόνος στο σπίτι μου έναν στιγμιαίο καφέ. Έναν φραπέ για παράδειγμα. 

Γενικά να έχεις στο μυαλό σου ότι αυτά που θα χρειαστείς για ένα φραπέ είναι: 

  • Σεικερ / μιξεράκι / φραπεδιέρα
  • Στιγμιαίος καφές 
  • Νερό
  • Ζάχαρη 
  • Παγάκια 
  • (Γάλα) προαιρετικά

Και αυτά που θα χρειαστείς για ένα νες καφέ είναι: 

  • Μπρίκι καμινέτο / Μάτι κουζίνας 
  • Ζεστό νερό 
  • Στιγμιαίος καφές 
  • Ζάχαρη
  • (Γάλα) προαιρετικά

Και η διαδικασία έχει ως εξής:

  1. Στον φραπέ αρχικά τοποθετούμε 2 κουταλάκια του γλυκού καφέ σε ποτήρι ή σεικερ και από εκεί και πέρα την ποσότητα της ζάχαρης που θέλουμε. Αν δεν βάλουμε κανένα κουταλάκι ζάχαρης ο καφές μας θεωρείται σκέτος, με 2 κουταλάκια ζάχαρης θεωρείται μέτριος και με οτιδήποτε παραπάνω θεωρείται γλυκός.
  2. Αφού βάλουμε τις δόσεις που θέλουμε προσθέτουμε λίγο νερό - περίπου 3 δάκτυλα, ίσα ίσα να καλύψουμε τον καφέ και τη ζάχαρη. Όπως θα δείτε, δεν αναφερόμαστε και πολύ σε συγκεκριμένες αναλογίες σε ml, gr ή κτ άλλο. 

Όλα τα λέμε χονδρικά πχ σε δάκτυλα ή κουταλάκια του γλυκού, επειδή αυτό είναι το νόημα του στιγμιαίου καφέ. Θέλουμε κάτι ωραίο, το οποίο μπορεί να κάνει ο καθένας σύντομα και εύκολα, χωρίς να μπλεκόμαστε με λεπτομερείς,

  1. Συνεχίζοντας την διαδικασία λοιπόν, αν έχουμε ξεκινήσει το μείγμα μας σε ποτήρι, χρησιμοποιούμε το μιξεράκι και το χτυπάμε μέχρι να κάνει αφρό και να γίνει μια ουσία. Διαφορετικά, σε σέικερ απλά κουνάμε, μέχρι να έχουμε πάλι το ίδιο αποτέλεσμα.

  2. Στο τέλος προσθέτουμε νερό και πάγο μέχρι να γεμίσει το ποτήρι και αν θέλουμε και λίγο γάλα.

Στον φραπέ, μετά το χτύπημα, κάποιοι που τους αρέσουν οι πειραματισμοί μπορεί να προσθέσουν αφρό, παγωτό ή ακόμα και αλκοόλ. Δημιουργικές και ιδιαίτερες προσθήκες!

Για τον νες έχουμε μια παρόμοια διαδικασία. Σε κούπα 200ml προσθέτουμε 1,5 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο καφέ και 1,5 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για να κάνουμε έναν μέτριο καφέ.

Καλύπτουμε το μείγμα με ζεστό νερό - λίγο πιο κρύο από βραστό - και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια βελούδινη κρέμα Συμπληρώνουμε την κούπα με ζεστό νερό και είμαστε έτοιμοι!

Να προτιμάω τον στιγμιαίο ή τον καφέ φίλτρου;

Για να απαντήσουμε, θα εξετάσουμε προσεκτικά και τις 2 εναλλακτικές μας!

Αρχικά, ξεκινώντας με τον καφέ φίλτρου, είναι γεγονός πως σαν καφές δεν ενοχλεί στο στομάχι. Ως ζεστό ρόφημα δεν επιβαρύνει, επουλώνει και μαλακώνει τον λαιμό και γενικά δεν προκαλεί δυσαρεστήσεις μετά.

Όμως από την άλλη, ο καφές φίλτρου είναι πιο δυνατός από τον στιγμιαίο καφέ. Ο στιγμιαίος καφές δίνει 65 - 100 mg καφεΐνης, ενώ ο φίλτρου 115 - 175 mg. Αυτό κάνει τον πρώτο πιο ελαφρύ και τον δεύτερο πιο βαρύ ή πιο δυνατό. 

Ωστόσο ένα μεγάλο πλεονέκτημα του στιγμιαίου καφέ είναι πως μας συνοδεύει παντώς καιρού. Όπως είδαμε, έχουμε και την επιλογή του ζεστού καφέ και την επιλογή του κρύου, που είναι και ένας λόγος για τον οποίο είναι ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων. 

Γιατί ζούμε έντονα όλες τις εποχές με πολλά διαφορετικά κλίματα και ένας καφές που μπορεί να προσαρμόζεται σε αυτό μάλλον θα είναι σε μεγάλη προτίμηση. 

Και τέλος ο καφές φίλτρου έχει τον περιορισμό στην διαδικασία παρασκευής. Για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, θέλουμε μια καλή μηχανή και το κατάλληλο χαρμάνι. Είναι καφές για πιο επαγγελματίες. Ενώ, όπως ξέρετε, ο στιγμιαίος καφές γίνεται εύκολα από παντού και από όλους.

Είναι όντως επιβλαβής για την υγεία ο στιγμιαίος καφές;

Ο στιγμιαίος καφές έχει όντως κάποια αρνητικά για την υγεία. Ωστόσο το κακό όνομα που έχει αποκτήσει είναι υπερβολικό. Μια πρώτη ανησυχία την οποία έχουν πολλοί είναι η καφεΐνη. Ότι ο στιγμιαίος καφές, όπως και όλοι οι καφέδες, έχει καφεΐνη, η οποία επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Πράγματι η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες εξαντλεί το νευρικό σύστημα και προκαλεί ακόμα και εθισμό. Όμως αυτό μόνο σε μεγάλες ποσότητες και υπερβολική κατανάλωση μέσα στη μέρα για κάθε μέρα. (Αυτό ξεκινάει περίπου μετά τους 3 καφέδες τη μέρα σε μόνιμη βάση) 

Καλό θα ήταν όμως οι ανήλικοι να τον αποφεύγουν!

Ο στιγμιαίος καφές όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής, αλλά μας παρέχει και τις ευεργετικές του ιδιότητες σε 2 από τις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω.

Ποια είναι τα οφέλη του στιγμιαίου καφέ

Αρχικά έχουμε σημαντικά πλεονεκτήματα για τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη. Ο στιγμιαίος καφές για αυτά μπορεί να λειτουργήσει με πολύ θετικό τρόπο αντικαθιστώντας άλλους καφέδες. 

Ο γαλλικός καφές, ο ελληνικός και πολλοί άλλοι είναι πλούσιοι σε καφεστόλη, μια ουσία η οποία αυξάνει την χοληστερίνη. Το τμήμα Διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ δηλώνει πως ο στιγμιαίος καφές είναι πολύ χαμηλότερος σε καφεστόλη.

Σε περίπτωση που πάσχεις ήδη από υψηλή χοληστερίνη ή σε περίπτωση που έχεις κάποιο οικογενειακό ιστορικό χοληστερίνης, ο στιγμιαίος καφές είναι η κατάλληλη επιλογή!

Επιπλέον, το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε είναι η εύκολη ενυδάτωση την οποία παρέχει ο στιγμιαίος καφές. Μην ξεχνάτε πως ο στιγμιαίος καφές σε μεγάλο ποσοστό του έχει νερό. Αυτό λοιπόν σημαίνει ενυδάτωση και μάλιστα με χαμηλές θερμίδες. 

Το μόνο που έχει θερμίδες σε έναν καφέ είναι η ζάχαρη, οπότε ειδικά εάν προτιμάτε τον καφέ σας σκέτο, θα έχετε και μηδενική θερμιδική κατανάλωση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτές είναι οι 198 «απάτητες» παραλίες - Απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες
Ορίστηκαν με απόφαση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Αυτές είναι οι 198 «απάτητες» παραλίες - Απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες