Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κάντε την δίαιτα των… χρωμάτων!

Το… χρώμα παίζει το δικό του ρόλο στη διατροφή μας

Ήξερες ότι τα τρόφιμα που έχουν έντονο χρώμα έχουν συνήθως και περισσότερα θρεπτικά συστατικά; Έτσι, τρώγοντας ποικιλία εξασφαλίζεις όλα όσα έχει ανάγκη ο οργανισμός σου. Βάλε αυτά τα χρώματα στο διαιτολόγιό σου:

Κόκκινες πιπεριές, κεράσια, μούρα, ρόδι, παντζάρι, ντομάτες…

Όλα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη Α (βήτα-καροτίνη), βιταμίνη C, μαγγάνιο και φυτικές ίνες. Επιπλέον, τα κόκκινα μήλα περιέχουν κερσετίνη, ένα συστατικό που φαίνεται πως καταπολεμά τους ιούς που προκαλούν κρυολόγημα και γρίπη αλλά και τις αλλεργίες. Τέλος, οι ντομάτες, το καρπούζι και το κόκκινο γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε λυκοπένιο, το οποίο προλαμβάνει την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου.

Σκόρδο, πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι, κουνουπίδι, λάχανο, γογγύλια, μανιτάρια…

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το λευκό χρώμα στα λαχανικά συνδέεται με την αλισίνη, μια χημική ένωση του θείου που προστατεύει από το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες και από καρδιοπάθειες, μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνοντας την «καλή». Επίσης, δρα αποτελεσματικά ενάντια σε μικρόβια και μύκητες. Τέλος, όλα αυτά τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.

Βατόμουρα, νερό…

Δεν είναι πολύ εύκολο να βρεις πολλά μπλε φρούτα και λαχανικά, όμως τα βατόμουρα που είναι μπλε αποτελούν μια κατηγορία από μόνα τους, χάρη στην έντονη αντιοξειδωτική δράση τους. Επίσης, μπλε είναι και το νερό (όταν βρίσκεται στη θάλασσα, τουλάχιστον), το οποίο είναι επίσης απαραίτητο καθημερινά για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, την προώθηση των θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου σε όλα τα όργανα, αλλά και την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Μπρόκολο, κολοκυθάκι, σπανάκι, λαχανίδα, σπαράγγια…

Σχεδόν όλα τα πράσινα λαχανικά είναι ευεργετικά για την υγεία και αξίζουν μια θέση στο καθημερινό διαιτολόγιό μας. Εκτός από φυτικές ίνες, προσφέρουν λουτεϊνη που βοηθάει σημαντικά την όραση και φυλλικό οξύ που συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων και είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη των εμβρύων.

Μπανάνα, παπάγια, κίτρινες πιπεριές, κίτρινη κολοκύθα…

Περιέχουν κάλιο, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο και άφθονες φυτικές ίνες που βοηθούν τη λειτουργία της πέψης.

Μελιτζάνες, σταφύλια, δαμάσκηνα, αγκινάρες, μοβ λάχανο, κρεμμύδι…

Τα μοβ χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά οφείλεται στην ανθοκυανίνη, ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που προφυλάσσει τα αιμοφόρα αγγεία και αποτρέπει την καταστροφή του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για υγιές, λαμπερό δέρμα. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και φλαβονοειδή.

Γλυκοπατάτα, καρότα, κολοκύθα, πορτοκάλια, πορτοκαλί πιπεριές, νεκταρίνια, ροδάκινα…

Τα περισσότερα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C –ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή- ενώ κάποια περιέχουν βιταμίνη Α (όπως τα καρότα) και γι’ αυτό βοηθούν στην καλή λειτουργία της όρασης. Επίσης, περιέχουν κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις
Μόνο μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ντονέρ αν...
«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις