Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Εξωστρέφεια, συνεργασίες και άνοιγμα στην πόλη για το ΚΩΘ

Εξωστρέφεια, συνεργασίες και άνοιγμα στην πόλη για το ΚΩΘ
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Αυτοί είναι οι στόχοι του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης που καλεί τους λάτρεις της μουσικής, αλλά και τους απλούς πολίτες να γνωρίσουν το έργο του

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Εξωστρέφεια, συνεργασίες και άνοιγμα στην πόλη. Αυτοί οι τρεις βασικοί στόχοι του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Ήδη τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα προς την πόλη και την εξωστρέφεια έχουν γίνει με τη συμμετοχή του Ωδείου στις τελετές Έναρξης και Λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με συναυλίες στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με παρουσία στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της ανανεωμένης Προβλήτας Α στο Λιμάνι ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε εκπροσώπους του τύπου η διευθύντρια του ΚΩΘ κα Λόλα Τότσιου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επόμενη συναυλία που έχει προγραμματιστεί η οποία θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου και ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης») με τίτλο: «Με δύναμη από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης».

Πρόκειται για μια διοργάνωση του ΚΩΘ με το Μέγαρο και με την αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τον Μάρτη (2/3) προγραμματίζεται συναυλία στο Βαφοπούλειο με τίτλο «Νεανικά σχήματα», ενώ του ζητήθηκε να συμμετάσχει στις «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές» που γίνονται με πρωτοβουλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και τον Μάη θα λάβει μέρος στις παράλληλες εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

«Θέλουμε να μας μάθει περισσότερο ο κόσμος. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γνώστης της κλασσικής μουσικής για να έρθει σε μια συναυλία μας», σημείωσε η κα Τότσιου που έκανε ανοιχτό κάλεσμα σε όποιον επιθυμεί να στηρίξει το έργο του Ωδείου τόσο παρακολουθώντας τις δραστηριότητές του, όσο και με άλλους τρόπους όπως πχ χορηγίες.

Τα εύσημα στο εργατικό δυναμικό

Αν σήμερα το ΚΩΘ κάνει βήματα για εξωστρέφεια και μπορεί να οραματίζεται το μέλλον του, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ευοίωνα στο πρόσφατο παρελθόν του. «Από το 2009 άρχισε η μείωση στην επιχορήγησή του και μάλιστα εν μέσω σχολικής χρονιάς. Όταν παρέλαβα τη διεύθυνση το Ωδείο είχε χρέη 600.000 ευρώ. Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2011-2012 που η επιχορήγηση έφτασε στις 650.000 ευρώ. Πέρυσι η χρηματοδότηση από το κράτος ήταν στο 1 εκ ευρώ ενώ φέτος έπεσε στις 780.000 ευρώ. Τα ανελαστικά έξοδά μας είναι στις 480.000 ευρώ (για πληρωμές των 17 καθηγητών αορίστου χρόνου) και τα λειτουργικά στις 150.000 ευρώ. Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης επιβιώνει χάρη στο πείσμα και την προσφορά των εργαζομένων του», εξήγησε η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΚΩΘ και πρόσθεσε πως πολλές συναυλίες και σεμινάρια γίνονται με την εθελοντική τους προσφορά ή με συμβολικές αμοιβές.

Το κτηριακό είναι ένα ζήτημα που τους απασχολεί. Το ΙΚΑ πιέζει το υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει την ευθύνη κάλυψης των εξόδων συντήρησης του χώρου. Πάντως στις σκέψεις της κας Τότσιου είναι και η μελλοντική αναζήτηση βοήθειας μέσω ΕΣΠΑ για ανακαίνιση του κτηρίου.

Για το Ωδείο

Να σημειωθεί ότι το ΚΩΘ είναι το μοναδικό Κρατικό Ωδείο στη χώρα. Οι σπουδαστές του μπαίνουν σε αυτό μετά από εξετάσεις και δεν υπάρχουν δίδακτρα. Αυτή τη στιγμή φοιτούν 420 μαθητές στα τμήματά του.

Από τους κόλπους του ξεπήδησε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και καθηγητές του υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της Μακεδονικής Πολιτιστικής Εταιρείας "Τέχνη".

Στεγάζεται στην οδό Φράγκων 15. Τηλ επικοινωνίας 2310-510551. Περισσότερα στο www.odiokrat.gr

«Με δύναμη από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης»

Στη συναυλία που θα γίνει στις 13/2 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης») τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα διευθύνει ο μαέστρος και καθηγητής του Κ.Ω.Θ. Βλαδίμηρος Συμεωνίδης. Ως σολίστες θα συμμετάσχουν οι σπουδαστές του Κ.Ω.Θ. που βραβεύτηκαν στον εσωτερικό διαγωνισμό του, ενώ θα συμμετέχει και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης και η Χορωδία του ΚΩΘ (Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ και 10 φοιτητικά, τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τη στήριξη του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης).

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Α’ Μέρος

-W.A. Mozart (1756‐1791) Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα Αρ. 5 σε Λα μείζονα, K. 219, “Turkish”

1ο μέρος : Allegro Aperto ‐ Adagio ‐ Allegro Aperto

Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, βιολί

-R.V. Williams (1872‐1958) Κοντσέρτο για τούμπα και ορχήστρα

σε Φα ελάσσονα

1ο μέρος, Allegro Moderato

Ιωάννης Μπόικος, τούμπα

-C.A. de Bériot (1802‐1870) Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα

Αρ. 9 σε Λα ελάσσονα, Έργο 104

1ο μέρος Allegro Maestoso

Βρεττού Αθηνά βιολί

-L. van Beethoven (1770‐1827) Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα

Αρ. 1 σε Ντο μείζονα, Έργο 15

1ο μέρος Allegro con brio

Ιάσονας Γιαγτζόγλου πιάνο

-F. Mendelssohn (1809‐1847) Κοντέρτο για βιολί και ορχήστρα

σε Μι ελάσσονα, Έργο 64

1ο μέρος

Ιακωβόγλου Γιάννης βιολί

Β’ Μέρος

-P. Mascagni (1863‐1945) Εισαγωγή και πρώτο χορωδιακό

από την όπερα Cavalleria Rusticana

-G. Verdi (1813‐1901) “Χορωδιακό των Σταυροφόρων” από

την όπερα I Lombardi alla Prima Crociata

(Οι Λομβαρδοί στην Πρώτη Σταυροφορία)

-H. Zimmer (1957) Συμφωνική Σουίτα από την ταινία

Πειρατές της Καραϊβικής

-Α. Courage (1919‐2008) Συμφωνική Σουίτα από την ταινία

Star Trek

Αθηνά Βρεττού (βιολί), Γιάννης Ιακωβόγλου (βιολί), Κωνσταντίνος Νικολαΐδης (βιολί), Ιάσονας Γιαγτζόγλου (πιάνο), Ιωάννης Μπόικος (τούμπα).

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης -Διεύθυνση Ορχήστρας Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Χορωδία Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης-Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης. Μουσική Διδασκαλία Χορωδιών Μαίρη Κωνσταντινίδου.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Εξωστρέφεια, συνεργασίες και άνοιγμα στην πόλη για το ΚΩΘ

Εξωστρέφεια, συνεργασίες και άνοιγμα στην πόλη για το ΚΩΘ