Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙΑ εργαζομένων, Τρόικα και κυβέρνηση

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙΑ εργαζομένων, Τρόικα και κυβέρνηση
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Εργασιακός Μεσαίωνας: Με το σπαθί στο χέρι…

Για ακόμη μία φορά ακούσαμε πως γίνεται προσπάθεια να μεταπεισθεί η τρόικα που έρχεται με άγριες διαθέσεις απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση μέσω του Γ. Στουρνάρα δηλώνει πως «Είναι ένα θέμα ανοιχτό, το οποίο θέτει η τρόικα. Εμείς δεν θα θέλαμε απολύσεις και η εξέλιξη όσον αφορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, είναι καλύτερη από ότι περιμέναμε. Είναι ένα θέμα δύσκολο». Όμως, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει επιδείξει μία απόλυτη υποταγή στις επιταγές Βρυξελλών και Βερολίνου, ακολουθώντας κατά γράμμα τα… λάθη της Τρόικας. Πρέπει να ακούσει και η ελληνική κυβέρνηση το μήνυμα των ιταλικών εκλογών και να πει τα δικά της όχι στις επιβουλές της Τρόικας.

Διαβάστε το ρεπορτάζ:

Το μήνυμα ότι η εφαρμογή του προγράμματος της κινητικότητας και οι συνταξιοδοτήσεις θα αποτρέψουν απολύσεις στο δημόσιο προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση, λίγο πριν τις επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να πειστεί η τρόικα ότι με τη διαθεσιμότητα, σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις είναι εφικτό να μειωθεί ο δημόσιος τομέας κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2015.

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε εν αναμονή της άφιξης των επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι φέρονται να επιμένουν στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο.

Σημειώνεται ότι προχθές το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι θέμα που τελεί υπό διαπραγμάτευση, ενώ σημείωσε ότι οι συνταξιοδοτήσεις, που για το 2012 ήταν 35.000, μαζί με την κινητικότητα στο δημόσιο θα αποτρέψουν τις απολύσεις, για τις οποίες επιμένει η τρόικα.

Για το θέμα των απολύσεων είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα θέμα ανοιχτό, το οποίο θέτει η τρόικα. Εμείς δεν θα θέλαμε απολύσεις και η εξέλιξη όσον αφορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, είναι καλύτερη από ό,τι περιμέναμε. Είναι ένα θέμα δύσκολο». Για τον κατώτατο μισθό, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωσή του.

Στη συνάντηση Στουρνάρα-Μανιτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες επικεντρώθηκαν σε μία ανασκόπηση των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο, δηλαδή την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων, την πορεία της διαθεσιμότητας και το πρόγραμμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στον προγραμματισμό για τα επόμενα βήματα, προκειμένου να είναι η κυβερνητική πλευρά έτοιμη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία φέρεται να επιμένει σε απολύσεις. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη Παρασκευή, το μεσημέρι, θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εκτός απροόπτου, το επόμενο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, για την έγκριση των νέων οργανογραμμάτων σε πέντε ακόμη υπουργεία, καθώς ήδη έχουν εγκριθεί τα οργανογράμματα σε έξι υπουργεία.

Επισημαίνεται ότι μέχρι τις 13 Μαρτίου έχουν προθεσμία να υποβάλλουν δηλώσεις για τις θέσεις στις οποίες προτιμούν να μετακινηθούν, οι 1.981 αορίστου χρόνου διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με εγκύκλιο, που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με οδηγίες για την υλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης των συγκεκριμένων υπαλλήλων.

Πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι;

Εν τω μεταξύ, σε 667.733 άτομα ανερχόταν το σύνολο του προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού την 1η Οκτωβρίου του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από αίτημα του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου. Όπως αναλυτικότερα προκύπτει από το έγγραφο που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, από τους 667.733 υπαλλήλους, οι 571.123 είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου, δικαστικοί λειτουργοί και δημόσιοι λειτουργοί. Οι 54.646 είναι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι 35.782 είναι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι 3.957 υπάλληλοι είναι συμβασιούχοι μίσθωσης έργου, οι 1.171 είναι ωρομίσθιοι και ημερομίσθιοι και οι 1.054 είναι μετακλητοί.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε καταθέσει από κοινού με τον βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλο, ζητούσε να ενημερωθεί από το υπουργείο ποιος ήταν ο αριθμός των υπαλλήλων της Γενικής Κυβέρνησης ανά κατηγορία κατά την 31.12.2011 και κατά την 1.10.2012. Ζητούσε επίσης να ενημερωθεί πόσες προσλήψεις υπαλλήλων έχουν γίνει στη Γενική Κυβέρνηση ανά κατηγορία από την 1.1.2012 μέχρι σήμερα, γιατί δεν αναρτώνται τα στοιχεία αποχωρήσεων- προσλήψεων στην ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ποιος είναι ο αριθμός των υπαλλήλων της Γενικής Κυβέρνησης που μισθοδοτούνται με αποφάσεις των δικαστηρίων της χώρας.

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει εγγράφως τον περασμένο Νοέμβριο και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωνε ότι ο αριθμός των νέων εγγραφών προβλέψεων θέσεων υπαλλήλων και η μεταφορά πιστώσεων από το κονδύλι για νέους διορισμούς, για τους φορείς που η μισθοδοσία τους καλύπτεται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό (κυρίως υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ορισμένα Νομικά Πρόσωπα, όπως Νοσοκομεία και ΑΕΙ) από την 1.1.2012 έως τον Νοέμβριο του 2012, ήταν 1.852 νέες εγγραφές. Από αυτές οι περισσότερες ήταν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (580 νέες εγγραφές), στο υπουργείο Οικονομικών (577), στο υπουργείο Δικαιοσύνης (281) και στο υπουργείο Παιδείας (273).

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙΑ εργαζομένων, Τρόικα και κυβέρνηση

Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ