Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τραγωδία χωρίς τέλος στη Συρία: Πάνω από 320.000 νεκροί από το 2011

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Σε 4,9 εκατομμύρια υπολογίζονται οι πρόσφυγες από την αρχή του πολέμου

Περισσότεροι από 320.000 νεκροί, η πλειονότητα του πληθυσμού εκτοπισμένη και μια χώρα που έχει μετατραπεί σε συντρίμμια: η εξέγερση στη Συρία, που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξελίχθηκε σε μια καταστροφική και περίπλοκη σύρραξη.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταμέτρησε 321.358 νεκρούς, μεταξύ αυτών 96.000 άμαχοι. Ανάμεσά τους περισσότερα από 17.000 παιδιά.

Σε αυτήν την χώρα με πληθυσμό 23 εκατομμύρια κατοίκους πριν από τον πόλεμο, περίπου οι μισοί εξ αυτών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μεταξύ αυτών 6,6 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη και στις πόλεις που παραμένουν υπό πολιορκία.

Ο πόλεμος ανάγκασε 4,9 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν την χώρα τους (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φεβρουάριος 2017).

Η Τουρκία έχει υποδεχθεί τους περισσότερους εξ αυτών: φιλοξενεί 2,9 εκατομμύρια Σύρους, σύμφωνα με τη μητρώα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ακολουθεί ο Λίβανος (1 εκατομμύριο εγγεγραμμένοι από την HCR, ωστόσο 1,5 εκατομμύριο σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή). Έπειτα είναι η Ιορδανία (630.000 εγγεγραμμένοι σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ , όμως 1,4 εκατομμύριο σύμφωνα με τις αρχές).

Περίπου 225.000 Σύροι έχουν επίσης καταφύγει στο Ιράκ και 137.000 στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σχεδόν το 90% των Σύρων προσφύγων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και τουλάχιστον το 10% εξ αυτών θεωρείται ως «εξαιρετικά ευάλωτο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Δύο οι συλλήψεις για την ένταση στα δικαστήρια – Τι λέει η αστυνομία
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την ένταση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Δικαστικό Μέγαρο
Θεσσαλονίκη: Δύο οι συλλήψεις για την ένταση στα δικαστήρια – Τι λέει η αστυνομία
Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: Η κυβέρνηση περιφρονεί την αυτοδιοίκηση – Πρέπει να αντιδράσουμε
Συνάντηση με δημάρχους της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Στο επίκεντρο η διαχείριση των υδάτων
Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: Η κυβέρνηση περιφρονεί την αυτοδιοίκηση – Πρέπει να αντιδράσουμε