Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το σκάνδαλο της μίζας επιστρέφει

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.
Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, η εφημερίδα Ελ Παίς δημοσίευσε ένα μέρος των «κρυφών βιβλίων» του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος με τις παράνομες αμοιβές των ηγετικών στελεχών – κυρίως από μεγαλο-κατασκευαστικές. Κι αν ο Μαριάνο Ραχόι και η κεντροδεξιά του κυβέρνηση τα έριχνε όλα στο «σάπιο μήλο», τον ταμία του κόμματος Λουίς Μπαρθένας, ο ίδιος από την Κυριακή κρέμασε στο πρωτοσέλιδα της Ελ Μούντο τον Ραχόι, ενώ χθες η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε τα αυθεντικά αρχεία που «δείχνουν ότι ο Ραχόι λάμβανε παράνομες πληρωμές στη διάρκεια τουλάχιστον των τριών ετών (1997, 1998 και 1999)».

Με την ισπανική οικονομία να κατρακυλά στην ύφεση και την ανεργία να έχει χτυπήσει κόκκινο εδώ και μήνες, πλέον, η κυβέρνηση Ραχόι «καίγεται» από τις μίζες. Μετά τη δήλωση Μπαρθένας για «20 χρόνια μίζες», η κεντροδεξιά εφημερίδα Ελ Μούντο προχώρησε χθες και στη δημοσίευση των λογιστικών εγγράφων του παράνομου ταμείου του Λαϊκού Κόμματος.

Αρχικά, η Ελ Παίς είχε δημοσιεύσει ένα μέρος των χειρόγραφων αυτών λογαριασμών που τηρούσε επί δύο δεκαετίες ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σχετικά με το φαινόμενο της πολιτικής διαφθοράς κι εξοργίζοντας τους Ισπανούς που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της μακρόχρονης ύφεσης, της υψηλής ανεργίας και των περικοπών των δημοσίων δαπανών. Πλέον, σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσίευση της Ελ Μούντο: «Τα αυθεντικά αρχεία του Μπάρθενας δείχνουν ότι ο Ραχόι λάμβανε παράνομες πληρωμές στη διάρκεια τουλάχιστον των τριών ετών (1997, 1998 και 1999) που ήταν υπουργός της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα στοιχεία που ήρθαν στην κατοχή της έχουν ήδη παραδοθεί στα χέρια της δικαιοσύνης, προτού δημοσιευτούν. Οι ισπανικές αρχές διεξάγουν από τα τέλη του Ιανουαρίου έρευνα για να διαλευκάνουν την υπόθεση του μυστικού ταμείου που φέρεται να λειτουργούσε το Λαϊκό Κόμμα. Η Ελ Μούντο δεν διευκρινίζει το πώς έχουν περιέλθει οι χειρόγραφες λογιστικές εγγραφές αυτές στην κατοχή της, αλλά ο αρχισυντάκτης της Πέδρο Ραμίρες είχε πάρει πριν από τη σύλληψη και την προφυλάκιση του πρώην ταμεία του PP μια εκτενή συνέντευξη από τον Λουίς Μπάρθενας, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Ο Μπάρθενας παραμένει, από την 27η Ιουνίου, προφυλακισμένος χωρίς την δυνατότητα αποφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης, αφού οι αρχές τον θεωρούν ύποπτο φυγής, ενόσω το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζει την εις βάρος του έρευνα για απάτη, κερδοσκοπία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δωροληψία και άλλα κακουργήματα.

Διαψεύδει το Λαϊκό Κόμμα

Το συντηρητικό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) διέψευσε για άλλη μια φορά σήμερα ότι γίνονταν μυστικά παράνομες πληρωμές προς ηγετικά του στελέχη, περιλαμβανομένου του σημερινού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, μετά την δημοσίευση χειρόγραφων λογιστικών εγγραφών που παρουσιάζονται ως αυθεντικές και καταγράφουν τις πληρωμές αυτές. «Το Λαϊκό Κόμμα επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα των ανεπίσημων αυτών εγγράφων και του περιεχομένου τους και δεν αποδέχεται σε καμιά περίπτωση ότι καταγράφουν λογιστικές πράξεις του κόμματος», ανέφερε το ίδιο σε σημερινή του ανακοίνωση.

Ε, όχι και εκλογές

Παρότι το σκάνδαλο των μιζών έχει προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση Ραχόι, ομοβροντία ευρωπαϊκών δημοσιευμάτων αναφέρουν τις «εμπεριστατωμένες» απόψεις οικονομολόγων, είτε από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, είτε από οικονομικούς αναλυτές πως μία εκλογική διαδικασία τώρα στην Ισπανία θα μπορούσε να πιέσει ακόμη περισσότερα τα 10ετή ομόλογα της χώρας και, ως εκ τούτου, πρέπει να αποφευχθούν. Δεν έχει υπάρξει ούτε μία περίσταση όπου οι εκλογική διαδικασία δεν έχει εκληφθεί ως «κίνδυνος για την εθνική οικονομία» τα τελευταία χρόνια στα υπό κρίση κράτη της Ευρώπης. Από τους χιλιάδες Ιταλούς που ήθελαν να ρίξουν τον Μπερλουσκόνι μέχρι τους χιλιάδες Έλληνες κατά του Γιωργάκη, αλλά και τους Πορτογάλους κατά του Κοέλιο, πλέον ούτε καν ένα καραμπινάτο σκάνδαλο δωροδοκίας του νυν πρωθυπουργού δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει μία χώρα σε εκλογές. Ο μπαμπούλας των αγορών καραδοκεί! Σε κάνει να αναρωτιέσαι; Αν εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα σε όξυνση η οικονομική κρίση σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η Ιταλία ή η Πορτογαλία, μήπως θα χρειαστεί να παρακαμφθεί ο… σκόπελος των εκλογών;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κοινή ανακοίνωση 3 παρατάξεων για την αμμοληψία από την Επανομή
Ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου οι παρατάξεις του δήμου Θερμαϊκού ζητούν να γνωμοδοτήσει αρνητικά
Θεσσαλονίκη: Κοινή ανακοίνωση 3 παρατάξεων για την αμμοληψία από την Επανομή