Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παιδότοποι: Άνοιξαν σήμερα πύλες – Τι θα ισχύσει με κανόνες λειτουργίας

Είμαστε πάνω από 5 μήνες με μηδαμινές εισπράξεις λέει στο TyposThes η πρόεδρος της Ένωσης Παιδοτόπων Ελλάδος

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Άνοιξαν σήμερα έπειτα από περίπου τρεις μήνες που παρέμεναν κλειστοί οι παιδότοποι σε όλη την Ελλάδα. Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που αφορά την επαναλειτουργία του κλάδου, ωστόσο «ακόμη δεν γνωρίζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις», όπως δήλωσε μιλώντας στο TyposThes η πρόεδρος του Συλλόγου Παιδοτόπων Ελλάδος κ. Ευτυχία Μαρίνου εκφράζοντας την ελπίδα ότι ίσως ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

Στο χώρο των συνοδών αναμένεται να ισχύσουν κάποια πρωτόκολλα, όπως αυτά που ισχύουν στο χώρο της εστίασης, ωστόσο αναμένονται αυτά που θα αφορούν το χώρο που θα παίζουν τα παιδιά. Δεν γνωρίζουν δηλαδή ακόμη αν θα υπάρξει κάποια εξειδίκευση για το συγκεκριμένο χώρο ή αν θα ισχύσει κάποιος περιορισμός αναφορικά με το πόσα παιδιά θα επιτρέπονται ανά τ.μ.

«Κατά τα άλλα εμείς έτσι κι αλλιώς τηρούσαμε κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τώρα έχουμε κάνει μια επιπλέον κίνηση και όλοι οι συνάδελφοι που είναι μέλη του συλλόγου έχουν προμηθευτεί επιπλέον αντισηπτικά, υπάρχει αντισηπτικό πριν ακόμη μπει ο γονιός και το παιδί στην είσοδο καθώς και μηχανήματα ειδικά για απολύμανση», όπως λέει η κ. Μαρίνου, ενώ σημειώνει ότι τα μέλη πρόκειται να εφαρμόζουν και κάποιους επιπλέον κανόνες που αφορούν την υγιεινή. Δηλαδή να συνοδεύουν απαραίτητα οι γονείς τα παιδιά στην τουαλέτα ώστε να υπάρχει επιτήρηση απολύμανσης των χεριών κλπ. Σε ότι αφορά τα παιχνίδια "τα απολυμάναμε, έτσι κι αλλιώς απολυμαίναμε", λέει η κ. Μαρίνου και εκτιμά ότι δεν θα δυσκολευθούν οι επιχειρηματίες σε ότι αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια για τα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι οι παιδότοποι θα επαναλειτουργήσουν την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 μετά την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του COVID-19 με τα  πρωτόκολλα ασφαλείας. Σημειώνει επίσης ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι ενταγμένοι στο αντίστοιχο πλέγμα μέτρων της κυβέρνησης και για τον μήνα Ιούνιο (ΚΥΑ 2219 – 10/6/20)

"Σοβαρό οικονομικό πλήγμα"

Σημειώνεται ότι οι περίπου 800 παιδότοποι λειτουργούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα έχουν δεχθεί οικονομικό πλήγμα το προηγούμενο διάστημα και ήδη κάποιοι δεν άντεξαν και έχουν βάλει λουκέτο. «Μας έχει κοστίσει πάρα πολύ όλο αυτό που έγινε. Γιατί εμείς είχαμε πτώση ήδη από τον Ιανουάριο λόγω των ιώσεων. Συγχρόνως με την ίωσης της γρίπης εμφανίστηκε και ο κορωνοϊός, οπότε είχαμε κάθετη πτώση τζίρου Ιανουάριο-Φεβρουάριο και μετά ήρθε το lockdown. Όπως καταλαβαίνετε είμαστε πάνω από 5 μήνες με μηδαμινές εισπράξεις με ότι αυτό συνεπάγεται για μια επιχείρηση που πρέπει να λειτουργήσει με τεράστια λειτουργικά κόστη», επισημαίνει η κ. Μαρίνου.

Ζητούν στήριξη του κλάδου

Ο Σύλλογος Παιδοτόπων Ελλάδος που εκπροσωπεί επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, έχει στείλει αρκετές επιστολές μέχρι τώρα στα αρμόδια υπουργεία ζητώντας στήριξη του κλάδου. «Αναμένουμε να δούμε αν ένα μέρος αυτών που έχουμε ζητήσει μπορεί να γίνει αποδεκτό ώστε να βοηθηθούμε για να μην καταρρεύσουμε», αναφέρει η κ. Μαρίνου.

Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος ζητά να συνεχίζει ο κλάδος να εντάσσεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις και μετά την επαναλειτουργία του, να παραταθεί το μέτρο της έκπτωσης ενοικίου, να μπορούν να συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή προσωπικό, να γίνει μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, να αυξηθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς και την ένταξή του στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Σε ότι αφορά το τελευταίο, η κ. Μαρίνου επισημαίνει ότι ο κλάδος έχει πολλά χρόνια να ενταχθεί σε ΕΣΠΑ. Επίσης, ζητούν διεύρυνση των προσφερόμενων υπηρεσιών με κρατική επιδότηση. «Να μπορούμε δηλαδή έστω και απογευματινές ώρες να κάνουμε κάποιες δραστηριότητες για τα παιδιά», σημειώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους