Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Lockdown: Στον «πάγο» παραμένουν οι παιδότοποι – Πότε αναμένεται να ανοίξουν

Θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση το 50% του ενήλικου πληθυσμού

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Γρίφος για γερούς λύτες μοιάζει να είναι το άνοιγμα των παιδότοπων καθώς όπως ανακοινώθηκε χθες θα επαναλειτουργήσουν μόνο όταν το 50% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο με μια τουλάχιστον δόση.

«Είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του είχαμε ζητήσει να μπορούν να λειτουργήσουν οι εξωτερικοί χώροι των παιδότοπων, και να υπάρχει δυνατότητα επαναλειτουργίας κατ´ επιλογήν, για όσους διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους. Ενώ υπήρχε καλή διάθεση από τον υπουργό, και δεν έχουμε παράπονο από τον ίδιο, τελικώς η υγειονομική επιτροπή είχε αντίθετη άποψη. Έτσι ορίστηκε πως οι παιδότοποι θα επαναλειτουργήσουν όταν το 50% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί με τη μία τουλάχιστον δόση. Αν σκεφτείτε πως τώρα είμαστε στο 12% υπολογίζουμε πως το άνοιγμα των επιχειρήσεών μας θα γίνει στα μέσα Ιουνίου. Η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η πρόεδρος του Συλλόγου Παιδότοπων Ελλάδος κυρία Ευτυχία Μαρίνου.

Στο οικονομικό κομμάτι τόνισε πως υπάρχει βοήθεια μέσω της μείωσης των ενοικίων και των αναστολών εργασίας, καθώς και από το ΕΣΠΑ που ανακοινώθηκε προσφάτως. «Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουμε λάβει χρήματα. Το πρόγραμμα έχει εξαγγελθεί και αφορά σε επιδότηση σε παιδότοπους και γυμναστήρια. Έχουμε ακούσει πως θα αφορά σε επιχειρήσεις με πτώση τζίρου στο 30%, και θα είναι ανάλογα με το προσωπικό που απασχολεί η επιχείρηση. Το ύψος της επιδότησης θα κυμαίνεται από 4000 έως 18.000 ευρώ. Ωστόσο ζητήσαμε από τον υπουργό να ξεκινά η επιδότηση και από τους 0 υπαλλήλους καθώς πολλές επιχειρήσεις του κλάδου μας είναι οικογενειακές. Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν αρνητική καθώς όπως μας είπαν τα προγράμματα αυτά του ΕΣΠΑ γίνονται για να στηριχθούν θέσεις εργασίας».

Ανησυχία επίσης προκαλεί το πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν οι παιδότοποι, με ποια μέτρα. Πέρυσι όπως εξήγησε η κα Μαρίνου δεν είχε δοθεί η δυνατότητα χρήσης εξοπλισμού όπως οι μπαλοπισίνες και τα φουσκωτά.

Να σημειωθεί πως από την έναρξη της οικονομικής κρίσης οι παιδότοποι στη χώρα από 1200 έπεσαν στους 750. Έπειτα μειώθηκαν περαιτέρω με την αρχή της υγειονομικής κρίσης να υπολογίζονται περί τους 550. Τώρα ο αριθμός αυτός αναμένεται να πέσει κι άλλο, καθώς αρκετοί όπως τόνισε η κυρία Μαρίνου δεν θα αντέξουν το βάρος των οικονομικών υποχρεώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ