Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διευθυντής Δασών ΥΠΕΝ: Ακραίες συνθήκες δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα

Τι είπε για τις πυρκαγιές σε Δαδιά και Πάρνηθα

Στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Δαδιά και Πάρνηθα αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας, επισημαίνοντας ότι «οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, οι ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται δημιουργούν αυτό το εκρηκτικό κλίμα ώστε πολύ εύκολα να μετατρέπονται οι έρπουσες φωτιές επικόρυφες με όλα αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα».

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, τόνισε ότι ξεκίνησε σε ένα μέρος που δεν υπήρχε τίποτα. «Δεν υπήρχε καμία ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχει επιληφθεί το ανακριτικό τμήμα», επισήμανε και προσέθεσε: «Οι συνθήκες ήταν τέτοιες, ο άνεμος βορειοανατολικός, κατεύθυνσή της νοτιοδυτική εντός του μεγάλου πυρήνα της Δαδιάς. Στόχος μας από την πρώτη στιγμή ήταν να μην φύγει προς τον μικρό πυρήνα που είναι πολύ κρίσιμη η έκταση και να προστατευτούν οι οικισμοί της Δαδιάς και της Λευκίμμης. Και για αυτό από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, την Περιφέρεια, τον Δήμο, την Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ της Δαδιάς, ΜΚΟ και τους δασικούς συνεταιρισμούς τους ντόπιους προχωρήσαμε και προχωρούμε και σήμερα που μιλάμε στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, στην υλοτομία, στην διαπλάτυνση προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά την Πάρνηθα, είπε ο στόχος και η προσπάθειά όλων, από άποψη δασικού οικοσυστήματος, επικεντρώνεται στην ανατολική, βορειοανατολική πλευρά της ώστε να μην φτάσει στο κρίσιμο δασικό οικοσύστημα με τα έλατα.

«Ήδη οι δασικοί υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών της Αττικής κινούνται και συνεργάζονται με τους εργολάβους μας που υλοποιούν τα έργα πρόληψης του λεγόμενου αντινέρο, χρησιμοποιούν προωθητήρες του Στρατού και προσπαθούν να κάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαπλατύνουν υπάρχουσες αντιπυρικές ζώνες και δρόμους προκειμένου να φτιάξουν ζώνες άμυνας και να μην μας φύγει η φωτιά προς τα ανατολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν χαρακτηρίζοντας τις ακραίες και τόνισε: «Όταν έχεις τέτοιες ακραίες καιρικές συνθήκες δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η φωτιά θα εξελισσόταν ως έρπουσα σε καθαρισμένα δασικά οικοσυστήματα και θα περνούσε χωρίς να βλάψει τον ανώροφο εδώ οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, οι ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται δημιουργούν αυτό το εκρηκτικό κλίμα ώστε πολύ εύκολα να μετατρέπονται οι έρπουσες φωτιές επικόρυφες με όλα αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα».

Παράλληλα επισήμανε ότι χθες σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα κατάφεραν να σώσουν το περιαστικό δάσος της Θήβας κάνοντας έργα. Το ίδιο συνέβη και στα Ψαχνά Ευβοίας όπου όπως είπε αντιμετώπισαν «μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά». «Και εκεί με αντιπυρικές ζώνες που διαπλατύναμε και με τη συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος καταφέραμε να ελέγξουμε», σημείωσε.

Αναφορικά με τα έργα πρόληψης που γίνονται, τόνισε ότι τα 2,5-3 τελευταία χρόνια γίνονται έργα περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ. «Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε μέσα σε τρία χρόνια να θεραπεύσουμε ελλείψεις δεκαετιών», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι περίπου κάθε μέρα 150 περίπολα των δασικών υπηρεσιών κινούνται στα δασικά οικοσυστήματα, περίπου 500 δασικοί υπάλληλοι οι οποίοι όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 5 πολλαπλασιάζονται κατακόρυφα και έχει συνεχή παρουσία στην ύπαιθρο.

Όπως είπε η δασική υπηρεσία συμμετέχει και στις τρεις φάσεις αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, δηλαδή σε πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση.

Τέλος, επισήμανε ότι ήδη έχουν περάσει στη φάση της αποκατάστασης για τις μεγάλες προηγούμενες πυρκαγιές και για την Ρόδο και για Δερβενοχώρια-Μάνδρα και για τον Κουβαρά-Σαρωνίδα όπως επίσης και για το Λουτράκι και για το Αίγιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο η «Ημέρα Καριέρας» Ψηφιακής Οικονομίας της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη - 40 επιχειρήσεις με 500 θέσεις εργασίας
Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη