Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τριπλασιάστηκαν σε 5 χρόνια οι νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα

Περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2018 σε εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας, με τον αριθμό των εργαζομένων που χάνουν τη ζωή τους να είναι εφέτος τριπλάσιος απ’ ό,τι πριν από μία πενταετία.

Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), έως στιγμής εφέτος 147 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα. Άλλοι 241 τραυματίστηκαν, ενώ σε 21 ανέρχονται εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους από αίτια που σχετίζονται με τα επικίνδυνα καιρικά και φυσικά φαινόμενα.

Ολόκληρο το 2022 είχαν χάσει τη ζωή τους 104 εργαζόμενοι. Άλλοι 140 είχαν τραυματιστεί. Τις αμέσως προηγούμενες χρονιές, δε, σύμφωνα με την Ελληνική Στατική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι απώλειες ήταν:

  • 46 νεκροί το 2018
  • 51 θύματα το 2019
  • 41 νεκροί το 2020
  • 31 θύματα 2021

Συνολικά, την χρονική περίοδο 2018-2023 έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα 420 εργαζόμενοι! Απροσδιόριστος όμως είναι ο αριθμός των τραυματιών.

Υπάρχει, όμως, σοβαρό ενδεχόμενο οι αριθμοί αυτοί να υποτιμούν την πραγματικότητα, διότι πολλά εργατικά δυστυχήματα παραμένουν αδήλωτα. Στον αγροτικό κλάδο, λ.χ., όπου υπάρχουν πολυάριθμα εργατικά ατυχήματα, σε πολλές περιπτώσεις δηλώνονται ως τροχαία.

Επιπλέον, στην χώρα μας δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες, οι οποίες μερικές φορές επίσης οδηγούν σε απώλεια της ζωής.

Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία & την Ασφάλεια στην Εργασία (EU-OSHA) και γραμματέας Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Όπως εξήγησε ο κ. Στοϊμενίδης, η ελληνική νομοθεσία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των κινδύνων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένες διατάξεις νομοσχεδίων για τα εργασιακά, που ψηφίστηκαν το 2021 και το 2023. Όπως είπε, στόχος πρέπει να είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Ο κ. Στοϊμενίδης τόνισε την ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας. Όπως είπε, είναι υποστελεχωμένη, απαρτίζεται από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα τόσο σε τεχνολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοικητικής υποστήριξης.

Η συνέντευξη Τύπου διοργανώθηκε με αφορμή την συνδιάσκεψη για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, που διοργανώνει η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC). Η συνδιάσκεψη άρχισε σήμερα στην Αθήνα και ολοκληρώνεται αύριο.

Συμμετέχουν εκπρόσωποι των Συνδικάτων από τις 27 χώρες της ΕΕ και κορυφαίοι ειδικοί σε θέματα Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ETUI-EU, με τίτλο «Πρόληψη των κινδύνων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, που προκύπτουν από την πολλαπλή μετάβαση στην εργασία και στο επίκεντρο της εμπορικής στρατηγικής της ΕΕ-Κλιματική αλλαγή και Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία».

Πηγή: iatropedia

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες