Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυτό είναι το βραβευμένο χωριό «ουράνιο τόξο» στην Ελλάδα - Που βρίσκεται (VIDEO)

Το πολύχρωμο αυτό χωριό έχει βραβευτεί σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Aν η Ελλάδα ξεχωρίζει για ένα πράγμα, αυτό είναι οι αναρίθμητοι παραδοσιακοί οικισμοί και τα χωριά της. Ακόμα και ανάμεσα στα γραφικά μας χωριά, μερικά ξεχωρίζουν για τις τοποθεσίες τους, τους ανθρώπους, την τοπική κουζίνα, αλλά και την αρχιτεκτονική.

Είναι λοιπόν και οι Αρχάνες του Ηρακλείου Κρήτης ένα από αυτά, που ξεχωρίζουν ως ο πιο πολύχρωμος οικισμός της χώρας μας, με σπιτάκια σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Κίτρινα, πορτοκαλί, κόκκινα, κεραμιδί, μπεζ, με κρεμαστές γλάστρες και κισσούς να πλαισιώνουν τα μπαλκόνια, και τον καταγάλανο ουρανό από πάνω, τα σπίτια των Αρχανών συνθέτουν μία οπτική «συμφωνία».

arxanes.jpg

Αρχάνες: Το χωριό «ουράνιο τόξο»

Οι Αρχάνες είναι κωμόπολη χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, στο μέσο μιας λεκάνης που διαρρέει ο χείμαρρος Καίρατος χωρίζοντάς της σε δυο μέρη. Απέχει 14 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου και μόλις 7 χιλιόμετρα από το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού.

Το πολύχρωμο αυτό χωριό έχει βραβευτεί σε διαγωνισμό της Ευρωπαικής Ένωσης και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά την οικιστική του ανάπτυξη. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα μικρά μουσεία του, ανακαλύπτοντας την ιστορία της περιοχής μέσα από τα ευρήματα των Μινωικών-Βυζαντινών χρόνων.

Μέχρι σήμερα, πολλά κτίρια θαυμάσιας αρχιτεκτονικής και βυζαντινές εκκλησίες επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των Αρχανών ως πρότυπο παραδοσιακό οικισμό.

Ιδιαίτερο αξιοθέατο αποτελούν τα παραδοσιακά λιοτρίβια (φάμπρικες) και τα πατητήρια, στα οποία μπορείς να ανακαλύψεις πώς οι άνθρωποι του χωριού παρήγαγαν από αιώνες πριν το λάδι και το κρασί.

Το καλοκαίρι μπορεί κανείς να συμμετέχει στον τρύγο του αμπελιού παίρνοντας μέρος στην γιορτή του Αρχανιώτη αγρότη αλλά και σε άλλες αγροτικές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πηγή: reader

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίντεο ντοκουμέντο από τον εντοπισμό ναρκωτικών μέσα σε σχολείο της Πάτρας
Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά στα σχολεία της Πάτρας- Κρυμμένα στα ρολόγια της ΔΕΗ οι ουσίες
Βίντεο ντοκουμέντο από τον εντοπισμό ναρκωτικών μέσα σε σχολείο της Πάτρας