Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παγωμένη η κίνηση στην Αγορά της Θεσσαλονίκης, παρά τις εκπτώσεις

Το εισόδημα ροκανίζεται από το αυξημένο κόστος ενέργειας και διαβίωσης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Απελπιστική είναι η εικόνα στα εμπορικά καταστήματα της πόλης που, αν διανύουν την περίοδο των εκπτώσεων και προσφέρουν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές και προσδοκούσαν σε αυξημένη πελατεία και τζίρο, είδαν τελικά τα ταμεία τους να παραμένουν άδεια.

Η εκπτωτική περίοδος ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου. Όμως λίγο ο φόβος της πανδημίας, και περισσότερο τα αυξημένα κόστη στο κομμάτι της ενέργειας (ρεύμα και θέρμανση) ροκανίζουν τον εισόδημα κάθε νοικοκυριού αποτρέποντας μετέπειτα τις όποιες αγορές πχ υποδημάτων και ενδυμάτων ή άλλων προϊόντων.

«Η εικόνα όταν άρχισαν οι εκπτώσεις ήταν αποθαρρυντική. Και παραμένει η ίδια. Δυστυχώς δεν υπάρχει κίνηση, ούτε και ενδιαφέρον για αγορές», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης, συμπληρώνοντας πως όταν οι καταναλωτές έχουν φτάσει στο σημείο να μειώνουν τα όσα αγόραζαν από το σούπερ μάρκετ για να μπορέσουν να πληρώσουν πάγιους λογαριασμούς όπως το ρεύμα και το αέριο, τότε είναι λογικό ότι δεν θα αγοράσουν ρούχα και παπούτσια.

«Με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης δεν μένουν χρήματα για άλλες αγορές. Ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα. Αλλά και οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση. Βλέπουμε το τελευταίο τρίμηνο να μην μπορούν να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ΕΦΚΑ, εφορία. Δεν βγαίνει η εξίσωση. Θα έπρεπε να έχουν περισσότερα χρήματα, μεγαλύτερο εισόδημα. Ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Ένα άλλο μεγάλο ποσοστό δεν τα βγάζει πέρα λόγω των αυξημένων λογαριασμών που πρέπει να πληρώσει. Οπότε μειώνονται όποιες άλλες αγορές πέραν των απολύτως βασικών», συμπλήρωσε.

Ως το τέλος του ’22 έτοιμο το Open Mall

Ερωτηθείς σχετικά με το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Γούναρη – Open Mall Galerius ο κ. Φιλιππίδης τόνισε πως στο κομμάτι που αφορά τον ΕΣΘ «βρισκόμαστε στο 2ο στάδιο, ενώ και ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωράει με τα δικά του έργα». «Πιστεύω πως μέχρι το τέλος του ’22 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο. Αυτό το διάστημα έχουν ξεκινήσει οι αλλαγές στις προσόψεις των εμπορικών καταστημάτων που θα συμμετάσχουν στο Open Mall Galerius, ετοιμάζεται εφαρμογή ώστε να συμπεριληφθούν σε μια πλατφόρμα τα e-shop των καταστημάτων, ενώ αναμένουμε να έρθει από το εξωτερικό και το μηχάνημα που θα βοηθάει στο να προβάλλεται το εμπόρευμα ή θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το εκάστοτε κατάστημα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΘ.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των εργασιών που θα γίνουν από πλευράς του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία και με άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του ΚΑΣ, από Εγνατία μέχρι και την Τσιμισκή θα αλλάξουν τα πλακόστρωτα, θα αλλάξει ο φωτισμός σε LED και θα υπάρξει μια γενικότερη αλλαγή όλου του περιβάλλοντος χώρου. Επίσης θα τριπλασιαστεί η παιδική χαρά και θα γίνει ήπια πεζοδρόμηση σε κάποια από τα στενά που βρίσκονται κοντά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ