Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κριτική σε ασφαλιστικό-φορολογικό από εξαγωγείς και βιοτέχνες

Μιλούν για «οδοστρωτήρα» και για ενίσχυση της αντιαναπτυξιακής πολιτικής ...

Η ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ενισχύει την ήδη έντονη αντιαναπτυξιακή πολιτική των τελευταίων ετών εκτιμά η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και προσθέτει ότι εδώ και πολύ καιρό εκφράζει δημόσια την έντονη αντίθεσή της απέναντι στη συνεχή αύξηση φόρων και εισφορών.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, τέτοιες αυξήσεις «αδιαμφισβήτητα αποτελούν τεράστιο αντικίνητρο προς οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση εγχώριου ή ξένου επενδυτή και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ακόμα και των λίγων υγιών επιχειρήσεων που έχουν παραμείνει στη χώρα».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η διοίκηση του ΣΕΒΕ στην απαράδεκτη -όπως υποστηρίζει- άρση από το υπουργείο Οικονομικών της δυνατότητας χρήσης του Ειδικού Διπλοτύπου Απαλλαγής από τον ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή εξαγόμενων προϊόντων. Ο ΣΕΒΕ έχει ήδη ζητήσει με παρέμβασή του την αποκατάσταση της προηγούμενης κατάστασης, που διευκολύνει τη ρευστότητα κυρίως των παραγωγικών εξαγωγικών επιχειρήσεων με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις μεταφορές των προς εξαγωγή εμπορευμάτων, η διοίκηση του ΣΕΒΕ αναφέρει ενδεικτικά το παράδειγμα της Ειδομένης, υποστηρίζοντας ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω ολιγωρία στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος όπως και παρόμοιων που έχουν ήδη εμφανιστεί και μπορεί να εμφανιστούν και πάλι στο μέλλον θα είναι καταστροφική».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, αν τα προβλήματα συνεχιστούν, ενδέχεται να προκαλέσουν οριστικά ανεπανόρθωτη ζημία σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Πλέον, κατά τον ΣΕΒΕ, οι ευκαιρίες και τα διαθέσιμα μέσα για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας είναι πραγματικά λίγα και θα πρέπει να αξιοποιηθούν βέλτιστα και στο απόλυτο. Εκτός από το ΕΣΠΑ, ως κατ' εξοχήν μοχλό χρηματοδότηση, ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί με ορθολογικό τρόπο προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, διαφαίνεται να είναι το «Πακέτο Juncker», επισημαίνει.

ΒΕΘ: Οδοστρωτήρας το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό

Οδοστρωτήρα χαρακτηρίζει εξάλλου το νέο ασφαλιστικό ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν εξοντωτικό νόμο σε βάρος της μικρομεσαίας τάξης και της επιχειρηματικότητας. «Παρά τις προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου και του επιμελητηριακού θεσμού η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι οδηγεί την κοινωνία στην εξαθλίωση και στην πλήρη αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος, εντούτοις προχώρησε στην ψήφιση ενός φοροληστρικού ασφαλιστικού που υπονομεύει οτιδήποτε παραγωγικό και δημιουργικό εξακολουθεί να υφίσταται στην Ελλάδα» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, επισημαίνοντας ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να καταβάλλουν άνω του 65% των εσόδων τους για νέες υπερβολικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.

 «Θα πρέπει να πάψουν οι κυβερνώντες να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο και πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε στην αναζήτηση νέων μέτρων σε βάρος μίας ισοπεδωμένης κοινωνίας, που δεν έχει τίποτε άλλο να δώσει. Συνεχώς τρώμε από τις σάρκες μας και διαχειριζόμαστε τα προβλήματα χωρίς να δίνουμε λύσεις, διολισθαίνοντας ως χώρα καθημερινά» σχολιάζει ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι δυστυχώς τα δύσκολα δεν τελειώνουν, ούτε απογειωνόμαστε προς την ανάπτυξη, όπως κάποιοι αρέσκονται να λένε, καθώς έπεται και συνέχεια, φοροεπιδρομών από τα άγνωστα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ με τον "αυτόματο κόφτη" του ΔΝΤ, που θα ανεβάσει τον λογαριασμό στα επίπεδα των 9 δισ. ευρώ.

Έρευνα: Το σημαντικότερο πρόβλημα των επιχειρηματιών

Η αύξηση των συντελεστών προκαταβολής φόρου εισοδήματος συνιστά το σημαντικότερο πρόβλημα των επιχειρηματιών, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ.

Ιδιαίτερα επιβαρυντικοί παράγοντες, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, θεωρούνται και οι υφιστάμενοι συντελεστές του φόρου εισοδήματος, το ισχύον τέλος επιτηδεύματος και η μη θέσπιση αφορολόγητου ορίου.

Ως το λιγότερο επιβαρυντικό πρόβλημα αναδεικνύεται το πλαίσιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Από την έρευνα καθίσταται σαφές ότι οι μικρές επιχειρήσεις αποδίδουν μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα που άπτονται της μη θέσπισης αφορολόγητου ορίου, του τέλους επιτηδεύματος και του πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες, σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις με περισσότερους από εννέα απασχολουμένους.

Παράλληλα, η μη θέσπιση αφορολόγητου και το τέλος επιτηδεύματος φαίνεται να επιβαρύνουν περισσότερο τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 50.000 ευρώ το εξάμηνο.

Αντίθετα το πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες, οι υφιστάμενοι συντελεστές φορολόγησης και τα ποσοστά προκαταβολής φόρου είναι το ίδιο επιβαρυντικά για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του καταγεγραμμένου κύκλου εργασιών τους.

Οι προτεραιότητες

Σύμφωνα με την έρευνα, εννέα στους 10 επιχειρηματίες θεωρεί πως βασική προτεραιότητα της ΕΣΕΕ θα πρέπει να είναι η επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στα επίπεδα του 2014.

Έμφαση πρέπει να δοθεί και στην επαναφορά της ισχύος του αφορολόγητου ορίου και για τους επιτηδευματίες, μέσω τους καθολικής ισχύος του μέτρου της συλλογής αποδείξεων. Με τον ίδιο περίπου βαθμό προτεραιότητας αναδεικνύεται η ανάγκη θέσπισης κοινού φορολογικού συντελεστή και η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Τέλος, η θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας και η παροχή κινήτρων τόσο για την ευρύτερη χρήση πλαστικού χρήματος όσο και για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι τα δύο εναπομείναντα φορολογικά ζητήματα που χρήζουν προσοχής από την ΕΣΕΕ.

Στασιμότητα για τις εξαγωγές στο α΄τρίμηνο

 Σύμφωνα με τα χθεσινά δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο αγαθών, οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα κατέγραψαν στασιμότητα το διάστημα Ιαν-Μάρτιος 2016, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ σε αξία υπολογίζονται σε €4,4 δις. Το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 3,3%, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να διευρυνθεί κατά 7,6% ή κατά €279 εκατ. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων το διάστημα Ιαν-Μάρτιος 2016 οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,9%.

Εξετάζοντας τα στοιχεία ανά κλάδο, οι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου είχαν ως αποτέλεσμα στο α΄ τρίμηνο 2016 την πτώση εξαγωγών κατά 30% σε ετήσια βάση. Πτώση κατέγραψαν και οι εξαγωγές βιομηχανικών ειδών ταξινομημένων κυρίως κατά α' ύλη (-6%), ενώ αντίθετα φαίνεται να ανακάμπτουν οι εξαγωγές ποτών & καπνού (+20%), τροφίμων (+9%), χημικών προϊόντων (+4%), μηχανημάτων & υλικού μεταφορών (+2%). Για τους περισσότερους κλάδους – εκτός από τα καύσιμα και τις πρώτες ύλες - οι ενδοκοινοτικές αγορές αποτελούν τον κύριο εξαγωγικό μας προορισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ