Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Αναδίπλωση Ταγιάνι – «Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας»

Σάλος από τις δηλώσεις του - Εξηγήσεις για την αναφορά του στην ΠΓΔΜ

Μετά το σάλο που προκάλεσε με τις αναφορές του στην τελευταία του επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ που αποκάλεσε τη γείτονα χώρα «Μακεδονία» και τον Μ. Αλέξανδρο πρόγονο των Σκοπιανών, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας τις δικές του εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα από το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Αναφορικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και στα ΜΜΕ σχετικά με την προ έτους επίσκεψη του κυρίου Ταγιάνι στα Σκόπια, ο νεο-εκλεγείς Πρόεδρος του ΕΚ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (ΠΓΔΜ-FYROM)».

Οι δηλώσεις Ταγιάνι έγιναν ένα χρόνο πριν

Οι αναφορές Ταγιάνι, ο οποίος είχε αποκαλέσει Μακεδονία την ΠΓΔΜ στην τελευταία του επίσκεψη στη γείτονα χώρα έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Μάλιστα είχε αναφέρει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Β' ήταν πρόγονοι των Σκοπιανών.

«Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν την Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι' αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα», φαίνεται να δηλώνει ο Αντόνιο Ταγιάνι σε βίντεο προέβαλε ο ΑΝΤ1.

Οι δηλώσεις του Ταγιάνι έγιναν κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια τον περασμένο Φεβρουάριο, 11 μήνες δηλαδή προτού εκλεγεί ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Tweet Ταγιάνι στα ελληνικά: «Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας»

Στο μεταξύ, με tweet στα ελληνικά ανασκευάζει ο νέο εκλεγέντας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Με ανάρτησή του σημειώνει χαρακτηριστικά, «γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας με ιδέες που συνέβαλαν στην γέννηση της Ευρώπης». Είχε προηγηθεί ανακοίνωσή του που επιβεβαίωνε την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ-FYROM).

Αιχμηρή απάντηση Κοτζιά σε Ταγιάνι για ΠΓΔΜ

«Είμαστε σε εποχή που κάποιοι γράφουν ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Από τον Ράμα που ανακάλυπτε την Ακρόπολη και ότι ο Αλή Πασάς έκανε την επανάσταση τού 1821, μέχρι τον νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ιστορία είναι πεδίο μάχης και πρέπει να χρησιμοποιείται ως σχολείο για να διδάσκεται σε αυτό και όχι ως φυλακή για να φυλακίζεται το μυαλό σου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ακόμα, τόνισε ότι το θέμα με τις δηλώσεις Ταγιάνι ανέλαβε και το χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έστειλε γραπτή διαμαρτυρία.

Η γραπτή διαμαρτυρία Παπαδημούλη

Στην επιστολή του, ο ευρωβουλευτής θυμίζει στον Ταγιάνι ότι «η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν αναγνωρίσει επισήμως την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με αυτό το όνομα (FYROM), καθώς η χρήση αποκλειστικά και μόνο αυτού του ονόματος είναι σε πλήρη συμφωνία με το ψήφισμα 817 της 7ης Απριλίου 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επιπλέον τον παραπέμπει στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες είναι «επί του παρόντος σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ως το μόνο αμοιβαία αποδεκτό και συμφωνηθέν διεθνές πλαίσιο για τη διαδικασία αυτή». Και συνεχίζει στην επιστολή του ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, «οποιαδήποτε χρήση κάποιου άλλου ονόματος δεν έχει καμία νομική βάση και θέτει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε από όλους, συμπεριλαμβανομένου Υμών, ο οποίος αντιπροσωπεύετε τον Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να σέβονται τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο και αποφεύγοντας δηλώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν καμία απολύτως ιστορική βάση αλλά μπορούν και να προκαλέσουν αντιπαραγωγική σύγχυση, θα στηρίξετε τις κοινές προσπάθειες για μία βιώσιμη λύση και θα ενισχύσετε τις καλές σχέσεις γειτονίας των δυο χωρών».

Δηλώσεις ευρωβουλευτών

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε: «Ο κύριος Ταγιάνι αποδεικνύεται όχι μόνο ανιστόρητος, αλλά και επιπόλαιος».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, από την πλευρά τους ανέφερε: «Αποδεικνύεται ο πρόεδρος όχι μόνο ανιστόρητος αλλά και αγεωγράφητος, λυπάμαι».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Φανταστείτε η μητέρα του κυρίου Ταγιάνι να μην ήταν καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, τι θα έλεγε».

Η Μαρία Σπυράκη μέσω Twitter: «Το όνομα της χώρας είναι ΠΓΔΜ. Η Μακεδονία, ο τόπος που γεννήθηκαν Αλέξανδρος και Φίλιππος είναι στην Ελλάδα. Μεγάλο σφάλμα Πρόεδρε»

Αντιδράσεις βουλευτών

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης, χαρακτήρισε χθες, από το βήμα της Ολομέλειας, ανιστόρητο τον κ. Ταγιάνι καταδικάζοντας τις δηλώσεις του.

Για θεσμικό και ιστορικό ατόπημα του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠΕΞ και άλλες διατάξεις. Παράλληλα, ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, αλλά και από όλα τα κόμματα, να υπάρξει ενιαία απάντηση.

«Οι δηλώσεις του κ. Ταγιάνι προκαλούν αλγεινή εντύπωση στον ελληνικό λαό, καθώς η ιστορία πρέπει να αξιοποιείται και όχι να παραχαράσσεται», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Γ. Κουμουτσάκος για Ταγιάνι: «Η ιστορία δεν διαγράφεται, ούτε υφαρπάζεται…»

«Η ιστορία δεν διαγράφεται, δεν ξαναγράφεται, ούτε υφαρπάζεται», υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι για την ΠΓΔΜ, την οποία είχε αποκαλέσει «Μακεδονία», με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για την τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του υπουργείου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα, σημείωσε ότι «πρόκειται για παλαιότερες δηλώσεις του Ιταλού πολιτικού, πριν αναλάβει πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου», αλλά, όπως είπε, «αυτό δεν τον δικαιολογεί σε τίποτα». «Είμαι βέβαιος ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου που κατάγεται από χώρα φίλη μεγάλη, γνωρίζει καλά ότι η ιστορία των εθνών, δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, δεν ξαναγράφεται και δεν υφαρπάζεται», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε:

«Είμαι βέβαιος ότι από τη νέα του θεσμική θέση ο κ. Ταγιάνι θα σεβαστεί απολύτως την επίσημη θέση όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και όλων των διεθνών οργανισμών που αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κρίνεται η μοίρα για πολλά καταστήματα – Μέχρι 70% οι εκπτώσεις
Τι λένε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων για την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου
Θεσσαλονίκη: Κρίνεται η μοίρα για πολλά καταστήματα – Μέχρι 70% οι εκπτώσεις