Ένταση επικράτησε χθες μέσα στη Βουλή, λόγω ρύθμισης που προώθησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία ουσιαστικά οι εργαζόμενοι στη Βουλή εξομοιώνονται με όλους τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι της Βουλής ξεκίνησαν απεργία μετά τις 7:00 χθες το απόγευμα και η κοινοβουλευτική διαδικασία διακόπηκε, καθώς το ήδη τεταμένο κλίμα στην Ολομέλεια πήρε «φωτιά» λόγω της επίμαχης τροπολογίας.
Όταν η συνεδρίαση ξανάρχισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με σκληρή και οργισμένη δήλωση απέσυρε την νομοτεχνική βελτίωση με την οποία άνοιγε ο δρόμος για τις μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής χωρίς να απαιτείται προηγούμενη αλλαγή του Κανονισμού. «Είμαι υποχρεωμένος λόγω του μεγάλου διακυβεύματος και του κατεπείγοντος να αποσύρω τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση», είπε ο κ. Σουρνάρας εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους οποίους κατηγόρησε ότι «αγκάλιασαν μια προνομιούχα τάξη» και έφτασαν στο σημείο να υποδείξουν στη συνδικαλιστική ηγεσία τους να κηρύξουν στάση. Όπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας στη σκληρή δήλωσή του «η τροποποίηση που κατέθεσα μόλις πριν είναι αποκλειστικά και μόνο κυβερνητική επιλογή και απαίτηση της κοινωνίας. Είναι ψευδές άθλιο και λαϊκίστικο ότι το επέβαλε η τρόικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αγκάλιασαν μια προνομιούχα τάξη και έφτασαν στο σημείο να υποδείξουν στη συνδικαλιστική ηγεσία των υπαλλήλων της Βουλής να κηρύξουν στάση στο ναό της Δημοκρατίας. Είμαι υποχρεωμένος λόγω του μεγάλου διακυβεύματος και του κατεπείγοντος να αποσύρω τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση. Όποιος έχει μάτια βλέπει. Θα επανέλθουμε με νέα διάταξη με την οποία θα εναρμονίζουμε τον Κανονισμό με ότι ισχύει για τα μισθολόγια του δημόσιου τομέα».
Παραίτηση Στουρνάρα ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Οργισμένος πήρε το λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Καμμενος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι πολλοί υπάλληλοι της Βουλής είναι διορισμένοι από τους προέδρους της Βουλής. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Καμμένος αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Στουρνάρας μπορεί να ακυρώνει το αυτοδιοίκητο της Βουλής που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Μάλιστα με σκληρές εκφράσεις κατά το πρόσωπο του κ. Στουρνάρα τον οποίο χαρακτήρισε «διορισμένο υπάλληλο της Goldman Sachs», ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών. Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η Αλέκα Παπαρήγα του ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Βουλή». Η κυρία Παπαρήγα εξέφρασε καταρχάς την απορία της γιατί ο κ. Στουρνάρας επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για να καταθέσει την επίμαχη ρύθμιση, υπονοώντας σαφώς ότι η τροπολογία κατατέθηκε για να αποπροσανατολίσει από τα σκληρά μέτρα. Την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ζήτησε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ. Παίρνοντας το λόγο μετά την κυρία Παπαρήγα ο κ. Λαφαζάνης δεν παρέλειψε να της απαντήσει ότι «δεν κάνουμε πασαρέλα».
Να τιναχτεί στον αέρα κινδύνευσε η διαδικασία
Σύμφωνα με την ρύθμιση που προωθούσε το υπουργείο Οικονομικών οι μειώσεις των μισθών των υπαλλήλων της Βουλής θα γίνονταν κατ’ αναλογία των μειώσεων στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, χωρίς να απαιτείται αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής. Άμεση ήταν η αντίδραση των υπαλλήλων της Βουλής με τον Σύλλογό τους να τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι θα συμμετάσχει στην απεργία «σε περίπτωση που επιχειρηθεί καταστρατήγηση άρθρων του Συντάγματος, διότι διαφαίνεται προσπάθεια κατάλυσης επί της ουσίας της συνταγματικής επιταγής για διάκριση των εξουσιών, με κατάργηση της αυτοτέλειας της Βουλής και παραβίαση θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος, με κενού περιεχομένου ρυθμίσεις, για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, που βρισκόταν στο βήμα ζήτησε απόσυρση της τροπολογίας. Έντονη ήταν και αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων που είπαν ότι θα καταθέσουν αίτημα αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης και απείλησαν με αποχώρηση από τη Βουλή. Κατόπιν τούτων, ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι αναμένεται δήλωση του υπουργού Οικονομικών για το θέμα και διέκοψε προσωρινά της συνεδρίαση. Επιστρέφοντας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε -όπως προαναφέρθηκε- ότι είναι «αναγκασμένος λόγω του μεγάλου διακυβεύματος να αποσύρει την ρύθμιση».