Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

«Συνταγές» εξόδου από την κρίση αναζητά σε Βραζιλία και Αργεντινή ο Αλ. Τσίπρας

«Συνταγές» εξόδου από την κρίση αναζητά σε Βραζιλία και Αργεντινή ο Αλ. Τσίπρας
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Μετά τη Βραζιλία, ήρθε η σειρά της Αργεντινής για τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και την αναζήτηση συμμάχων και «συνταγών» εξόδου από την κρίση. Ο Αλ. Τσίπρας, που θα βρίσκεται στη Λατινική Αμερική για δεκατρείς ημέρες, ολοκλήρωσε ήδη την τετραήμερη επίσκεψή του στη Βραζιλία και πήγε στη συνέχεια στην Αργεντινή, προκαλώντας παράλληλα, έντονες αντιδράσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από την ΝΔ. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συνάντηση για περισσότερο από μία ώρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ λίγο πριν ολοκληρώσει τις επαφές του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Βραζιλία και οι αναδυόμενες χώρες, είναι σε θέση να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο για την αναχαίτιση της καταστροφικής και ατελέσφορης στρατηγικής της λιτότητας στην οποία επιμένει η Γερμανίδα καγκελάριος».

Σφοδρή αντιπαράθεση με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ήσυχου ότι η Βραζιλία θα θέσει στο ΔΝΤ το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Η Βραζιλία θα θέσει στο ΔΝΤ θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και γενναία διαγραφή του, που θα συνοδεύεται από πολιτικές ανάπτυξης. Η Βραζιλία δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίζει να χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα που βυθίζει στη φτώχεια τον ελληνικό λαό» είπε ο Κώστας Ήσυχος που περιοδεύει στη Λατινική Αμερική με τον Αλ. Τσίπρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε, όπως άλλωστε ήταν φυσικό, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι βγήκε στο εξωτερικό «για να υπονομεύσει τη χώρα και όχι για να τη διαφημίσει όπως θα όφειλε από τον θεσμικό του ρόλο». Από την πλευρά της η Ιπποκράτους χαρακτήρισε «εθνικά τραγικό» το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας, αγωνίζεται στη Βραζιλία να μπλοκαριστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Το γεγονός ότι καμαρώνει για τη στάση του αυτή με δηλώσεις και ανακοινώσεις δείχνει πολιτικά το στρατηγικό κενό του ΣΥΡΙZA», σημείωσε το ΠΑΣΟΚ.

Οι επαφές στην Αργεντινή

Με τον υπουργό των Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Μάρκος Τίμερμαν άρχισαν εξάλλου, οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο Μπουένος Άιρες, δεύτερο σταθμό της περιοδείας τους στην Λατινική Αμερική. Η εμπειρία της Αργεντινής, από το 2003 και μετά, στην κατεύθυνση ανοικοδόμησης μίας κατεστραμμένης οικονομίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, στην οποία επισημάνθηκε η πρόθεση της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Αθηνών - Μπουένος Άιρες, σε όλα τα επίπεδα. «Να θυμάστε πάντα ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Κι ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει για τους Έλληνες, ό,τι δεν μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους», τόνισε ο Ε. Μ. Τίμερμαν, ο δε επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «για μας, αυτός ο εναλλακτικός δρόμος, είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας».

Σε θέση μάχης καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου στη Κουμουνδούρου βλέπουν νέα δοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής τον Μάρτιο και νέα κοινωνική απομόνωση και εκτιμούν ότι το κυβερνητικό σχήμα είναι εύθραυστο μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό. Σε αυτό το κλίμα η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε προχθές για πρώτη φορά κάλεσε όλες τις δυνάμεις του κόμματος «σε θέση μάχης συμβάλλοντας στις δράσεις αντίστασης και αλληλεγγύης».«Την περίοδο που η κυβέρνηση Σαμαρά υλοποιεί τα μέτρα του «μνημονίου 3» και την συναποφασισμένη με την τρόικα καταστροφική και απάνθρωπη πολιτική λιτότητας, την περίοδο που η κυβέρνηση επιτίθεται με μανία στα εισοδήματα και την περιουσία του λαού μας οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ χρειάζεται να σταθούν στην πρώτη γραμμή ενάντια στη φοροεπιδρομή, τις απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα "χαράτσια", την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος και νερού, την αύξηση των εισιτηρίων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Γραμματεία.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Η διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα: «Τι είναι και τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ»

«Συνταγές» εξόδου από την κρίση αναζητά σε Βραζιλία και Αργεντινή ο Αλ. Τσίπρας