Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ερώτηση στην Κομισιόν για τη φορολόγηση σε τσίπουρο και τσικουδιά

Ερώτηση του ΚΚΕ για την αύξηση της φορολόγησης σε τσίπουρο και τσικουδιά

Ερώτηση για την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που αυξάνει τη φορολόγηση στο τσίπουρο και την τσικουδιά κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση το ΚΚΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταργεί τους μειωμένους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, τονίζοντας τις συνέπειες στους μικρούς παραγωγούς - αμπελλοκαλλιεργητές και τους αποσταγματοποιούς.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην ερώτησή του αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Με βάση την απόφαση του Απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) στην υπόθεση C-91/18, ύστερα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Ελλάδας, η Ελλάδα απειλείται με την επιβολή κυρώσεων αν δεν συμμορφωθεί με τις ευρωενωσιακές οδηγίες 92/83 και 92/84 σε σχέση με τη φορολόγηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς.

Η εφαρμογή των συγκεκριμένων οδηγιών θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια την εξόντωση 6.000 αμβυκούχων – διήμερων αποσταγματοποιών και θα συμπιέσει περαιτέρω το εισόδημα 30.000 αμπελοκαλλιεργητών, μικρών στην πλειονότητά τους παραγωγών, που διαθέτουν άδειες απόσταξης, καθώς, στην καλύτερη περίπτωση, θα εννιαπλασιαστεί η φορολόγηση των προϊόντων τους (εφόσον ισχύσει η έκπτωση κατά 50% επί του κανονικού εθνικού συντελεστή ο κατ΄ αποκοπή φόρος 0,59 ευρώ/χιλιόγραμμο θα μετατραπεί σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 5,1 ευρώ/χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος).

Πλήγμα θα δεχτούν και τα δεκάδες μικρά και μεσαία αποστακτήρια – εμφιαλωτήρια τσίπουρου και τσικουδιάς λόγω του επιβαλλόμενου σε αυτά διπλασιασμού του ισχύοντος Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα προϊόντα τους.

Για άλλη μια φορά οι μεθοδεύσεις της ΕΕ και οι αποφάσεις του ΔΕΕ έρχονται να ικανοποιήσουν τους πόθους των μονοπωλιακών ομίλων της μεταποίησης και της εμπορίας, εν προκειμένω των ποτοβιομήχανων και μεγαλεμπόρων - εισαγωγέων εμφιαλωμένων ποτών, για ενίσχυση της κερδοφορίας τους σε βάρος των παραγωγών – αμπελουργών που ήδη υφίστανται τις ολέθριες για την παραγωγή τους και το εισόδημά τους συνέπειες της ΚΑΠ όλα τα προηγούμενα χρόνια και των μικρών μεταποιητικών μονάδων.

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι της προοπτικής εξόντωσης των μικρών αποσταγματοποιών και της περαιτέρω συμπίεσης του εισοδήματος των αμπελουργών στην Ελλάδα;».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ 

«Η ελληνική νομοθεσία που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι επιχειρήσεις απόσταξης και σημαντικά μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί αντιβαίνει προς το δίκαιο της Ένωσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Με την απόφασή του, το Δικαστήριο υπενθυμίζει: «όσον αφορά την εφαρμογή συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης μειωμένου κατά πενήντα τοις εκατό σε σχέση με τον ισχύοντα κανονικό εθνικό συντελεστή, τα κράτη μέλη οφείλουν καταρχήν να καθορίζουν τον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για όλα τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης για την αιθυλική αλκοόλη».

Το ΔΕΕ επισημαίνει, επίσης, ότι «μολονότι η οδηγία για την εναρμόνιση περιέχει διάταξη εισάγουσα παρέκκλιση για την Ελλάδα, η διάταξη αυτή αφορά σαφώς μόνο το «αλκοολούχο ποτό με άνισο (σ.σ. γλυκάνισο)» με την ονομασία «ούζο»».

«Η εν λόγω σαφής και ακριβής κατά παρέκκλιση διάταξη πρέπει, ως εκ της φύσεώς της, να ερμηνεύεται στενά», αναφέρει το ΔΕΕ, εξηγώντας ότι «πράγματι, ο νομοθέτης της Ένωσης δεν είχε την πρόθεση να επιτρέψει στα κράτη μέλη να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα παρέκκλισης».

«Δεδομένου ότι το τσίπουρο και η τσικουδιά δεν αποτελούν, κατά το παρόν στάδιο της ενωσιακής νομοθεσίας, προϊόντα υπαγόμενα στο καθεστώς παρέκκλισης που προβλέπεται στην ίδια αυτή διάταξη, το Δικαστήριο εκτιμά ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται στον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης με όλα τα προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την εναρμόνιση», απεφάνθη το ΔΕΕ.

Η τελική τιμή στο ράφι για το τσίπουρο θα φτάσει τα 16,5 ευρώ για τη φιάλη των 700ml από 11,5 ευρώ που είναι σήμερα, αναφέρει επικεφαλής μεγάλης εταιρείας στον «Ελεύθερο Τύπο». Σημειώνει, επίσης, ότι μετά από αυτή την αλλαγή αναμένεται να διογκωθεί το λαθρεμπόριο χύμα προϊόντος αμφίβολης ποιότητας, η κατανάλωση του οποίου μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών. Η τιμή αυτή, θα προσεγγίζει το ποσό που απαιτείται για ένα μπουκάλι ουίσκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Διπλασιασμός με γκολ στο Νόριτς
Ανεβασμένοι είναι οι ρυθμοί στο ποδοσφαιρικό κουπόνι της Παρασκευής (29/03), με πληθος αγώνων λίγο πριν ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο.
Πάμε Στοίχημα: Διπλασιασμός με γκολ στο Νόριτς