Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
Συνεχίσθηκαν και χθες οι αντιδράσεις των κομμάτων στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη ματαίωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στη γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι προχθές, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι του στα Τίρανα εξαιτίας των προκλητικών δηλώσεων του Σαλι Μπερίσα, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα».
Πρώτα προκάλεσε, μετά ανασκεύασε
Η δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού ήταν επί λέξει η εξής: «Την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη γι’ αυτή την αδελφική υποδοχή. Θα διαβάσω εδώ, ενώπιών σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ’ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!». Η διευκρίνιση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης αναφορικά με τις προχθεσινές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα στην Αυλώνα: «Η Erla Mhilli, εκπρόσωπος του Π/Θ Μπερίσα, ερωτηθείσα για τη δήλωση που ο Π/Θ Μπερίσα έκανε χθες στην Αυλώνα, στην οποία αναφέρθηκε η Πρέβεζα, τόνισε ότι η δήλωση του Π/Θ αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας του Νότου, του Βορρά ή της Ανατολής».
Η Κομισιόν για τις δηλώσεις Μπερίσα
«Οι δηλώσεις κάθε πολιτικού πρέπει να γίνονται σε πνεύμα που να ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο», δήλωσε, χθες από τις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση για τα περί Μεγάλης Αλβανίας που υποστήριξε ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, Πίτερ Στάνο είπε ότι «όπως ξέρετε δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις των πολιτικών και των εκπροσώπων των διαφόρων χωρών. Θα ήθελα, όμως, να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό για κάθε χώρα και για κάθε πολιτικό να προβαίνουν σε δηλώσεις που ενισχύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων. Ο υπεύθυνος Εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, Κ. Ήσυχος σημείωσε ότι η εθνικιστική υστερία φωνών που δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών και των κυβερνήσεων στην περιοχή μας, είναι ανιστόρητη, επικίνδυνη και ρίχνει λάδι στη φωτιά των ακροδεξιών χώρων που εκμεταλλεύονται ανεύθυνα τέτοιες δηλώσεις. Η κατόπιν εορτής διορθωτική δήλωση της αλβανικής κυβέρνησης σε καμιά περίπτωση δεν επισκιάζει, αλλά ούτε και απαλύνει εκφράσεις τέτοιου είδους, οι οποίες θρέφουν μεσαιωνικού τύπου σκοταδιστικές αντιλήψεις. «Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα είναι έξω από κάθε έννοια συνεργασίας στα Βαλκάνια, υποσκάπτουν την ειρηνική συνύπαρξη του Αλβανικού με τον Ελληνικό λαό και τροφοδοτούν τον ακραίο εθνικισμό. Είναι επικίνδυνες και απολύτως καταδικαστέες» τόνισε το γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ. Στο σχόλιό του, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ ανέφερε ότι «η εθνικιστική ομιλία Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας, που σημαίνει αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά στόχους της αστικής τάξης της Αλβανίας που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ χαρακτήρισε προκλητικές και κατάπτυστες τις δηλώσεις του κ. Μπερίσα.
«Η εθνική αξιοπρέπεια δεν υπόκειται σε μνημόνια», λέει ο Π. Ψωμιάδης
Σχετικά με το θέμα που προκλήθηκε από την αναφορά του Αλβανού Πρωθυπουργού Σ. Μπερίσα, για μια Αλβανία που θα φτάνει μέχρι την Πρέβεζα, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ίσως κάποιοι κατάλαβαν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει επιτέλους να βάζουν την πατρίδα μπροστά. Γιατί η εθνική αξιοπρέπεια δεν υπόκειται σε μνημόνια. Με το να στρογγυλεύουμε την πραγματικότητα, με το να επιχειρούμε να αλλάξουμε την ιστορία, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να τροφοδοτούμε τον εθνικιστικό τυχοδιωκτισμό στα Βαλκάνια. Κι όσο εμείς είμαστε ενδοτικοί, όσο υποχωρούμε, τόσο αυτοί που μας χρωστούν, θα θέλουν να μας πάρουν και το βόδι. Θέλουμε φιλία και καλή γειτονία με όλους. Εμείς το έχουμε αποδείξει, αγκαλιάζοντας τους Αλβανούς που ζουν στη χώρα μας και ιδιαίτερα εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και με την οικονομική στήριξη της γείτονος εδώ και είκοσι χρόνια. Δυστυχώς, τέτοιες δηλώσεις μας πάνε πίσω», κατέληξε.