Την επόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το θέμα των προσφυγών που έχουν γίνει κατά της Ελλάδας, με τις οποίες ζητείται η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια.
Οι προσφεύγοντες, Παναγιώτης Δημητράς, Αντρέα Τζίλμπερτ, Νικόλαος Μυλωνάς, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Ευαγγελία Βλάμη, Αντωνία Παπαδοπούλου, Ναυσικά Παπανικολάτου και Δημήτρης Τσαμπρούνης, είναι μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι» και διαμαρτύρονται για την υποχρέωση που επιβάλλεται στους μάρτυρες των ελληνικών δικαστηρίων να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο.
Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι τα μέλη του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι» παραβρέθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης σε 48 ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και ότι η υποχρέωση των μαρτύρων να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης, με τις οποίες απαγορεύονται οι διακρίσεις. Παράλληλα, οι προσφεύγοντες, ισχυρίζονται στην προς εκδίκαση προσφυγή τους, ότι η παρουσία χριστιανικών συμβόλων στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλοι οι Έλληνες δικαστές είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, δημιουργούν αμφιβολίες για την αμεροληψία των αποφάσεών τους.
Αντ. Ρουπακιώτης: Μονόδρομος να τελεσιδικήσουν οι μεγάλες υποθέσεις
Σειρά μέτρων «ώστε να φτάνουν οι μεγάλες υποθέσεις ταχύτερα στο ακροατήριο», προανήγγειλε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αlpha 989», ο υπουργός χαρακτήρισε μονόδρομο το να τελεσιδικήσουν οι μεγάλες υποθέσεις. «Όποιος παρανόμησε και αποδειχθεί στα δικαστήρια η ενοχή του, να πάει στον Κορυδαλλό», παρατήρησε χαρακτηριστικά. «Χρέος όλων», διεμήνυσε, «είναι να πράξουν τα πάντα ώστε να μην μείνει κανείς ατιμώρητος» και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν, για όσους εγκαλούνται, να προχωρήσουν».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε επίσης τον «ορισμό του εισαγγελέα διαφθοράς, όχι για να ορίζει και να παρεμβαίνει, αλλά για να συντονίζει», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως οι δικαστές «οφείλουν να αντιληφθούν πως η κοινωνία ζητάει δικαιοσύνη».