Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Πυρετός συσκέψεων Σαμαρά με τις ηγεσίες των υπουργείων

Πυρετός συσκέψεων Σαμαρά με τις ηγεσίες των υπουργείων
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για ένα νέο δύσκολο γύρο συζητήσεων με την Τρόικα καθώς τα τεχνικά κλιμάκια αρχίζουν τους ελέγχους από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ μέσα στο Μάρτιο θα έρθουν και οι επικεφαλής, Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς για τη πολιτική διαπραγμάτευση. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός άρχισε σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς του προκειμένου να πιέσει ώστε να επιταχύνουν τις δράσεις ανά τομέα και να καλύψουν τα προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα. Ήδη προχθές, πρώτη ημέρα των επαφών, ο Αντώνης Σαμαράς είδε τις ηγεσίες πέντε υπουργείων (Ανάπτυξης, Γεωργίας και Υγείας), ενώ χθες συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον υπουργό Παιδείας και αναμένονταν να δει και τον υπ. Εργασίας.

Στο Μαξίμου η στρατηγική αποκρατικοποίησης των λιμανιών

Η στρατηγική αποκρατικοποίησης των λιμανιών, τα προβλήματα της ακτοπλοΐας, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλη με τον Αντ. Σαμαρά στο Μαξίμου. Η ενημέρωση του υπουργού ήταν εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα ναυτιλίας, ενώ ο Κ. Μουσουρούλης έδωσε και γραπτή ενημέρωση για τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης του υπουργείου του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουσουρούλης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», το οποίο αφού υπογραφεί από όλους τους υπουργούς, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, ενώ αναφορικά με τη στρατηγική ανάπτυξης και αποκρατικοποίησης των λιμανιών είπε ότι αυτή θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα από το ΤΑΙΠΕΔ. Στη συνάντηση, εξετάστηκαν επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ακτοπλοΐας. Για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, υπογραμμίστηκε ότι η ελληνική ακτοφυλακή καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κύματος των μεταναστευτικών ροών, ενώ σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, ο υπουργός είπε ότι ήδη εκπονείται σχέδιο από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Ναυτιλίας για την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού νηολογίου, που ως στόχο έχει να προσελκύσει περισσότερα πλοία στην ελληνική σημαία, αλλά και ξένες ναυτιλιακές εταιρείες στη χώρα μας. Τόνισε δε, ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση το σχέδιο του υπουργείου για το ελληνικό νηολόγιο. Η μείωση της γραφειοκρατίας και ο χρόνος νηολόγησης των πλοίων εκτιμάται, από το υπουργείο Ναυτιλίας, ότι θα αποτελέσει ένα κίνητρο προκειμένου να εγγραφούν στο ελληνικό νηολόγιο περισσότερα ελληνόκτητα πλοία. Ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο υπουργείο Ναυτιλίας και ζήτησε να δοθεί έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις.

Επί τάπητος «Αθηνά», αξιολόγηση και νέο Λύκειο

Εξάλλου, τρία θέματα έθεσε υπόψη του Πρωθυπουργού ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απαντώντας στην ερώτηση ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου του και πώς αυτές προχωρούν: 1. Το σχέδιο «Αθηνά» που πιθανότατα ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα, 2. Το ΠΔ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που επίσης θα δοθεί στην τελική του μορφή τις επόμενες ημέρες, 3. Το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός και αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ο αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αθανάσιος Κυριαζής και η γραμματέας για θέματα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Σχετικά με την «Αθηνά», όπως δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας στη δημόσια τηλεόραση, Aθ. Κυριαζής, όλα είναι ανοικτά. Ειδικά για τα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, στα οποία σχεδιάστηκαν οι πιο πολυπληθείς μετακινήσεις φοιτητών φαίνεται ότι τα δεδομένα αυτά αντιστρέφονται και οι μετακινήσεις τμημάτων θα είναι τελικά πολύ λιγότερες. Για το ωράριο των εκπαιδευτικών ο κ. Κυριαζής μίλησε για αύξηση μίας ή δυο ωρών την επόμενη χρονιά, ενώ για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πιθανολόγησε ότι αυτό δεν θα ισχύσει καθώς το υπουργείο θέλει πρώτα να μελετήσει πώς θα λειτουργήσει στην πράξη ο σχεδιασμός της «Αθηνάς». Τέλος, για τις στρατιωτικές σχολές, για τις οποίες το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της κυβέρνησης προβλέπει «κόψιμο» 4 εκατ. ευρώ ετησίως από την περικοπή των εισακτέων, δεν αποκλείστηκε τελικά η λύση της δημιουργίας ειδικού πεδίου που να απευθύνεται μόνο σε αυτές.

Αν. Λυκουρέντζος: «Εισιτήριο υγείας για τους ανασφάλιστους»

Εξάλλου, σε εφαρμογή τίθεται το εισιτήριο υγείας για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι, ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος εξερχόμενος προχθές το βράδυ, από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, στα επόμενα δύο χρόνια 200.000 συμπολίτες μας θα επωφεληθούν από αυτή την επιλογή μας, ενώ ο Πρωθυπουργός επίσης ζήτησε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν στο πλαίσιο της τετάρτης προγραμματικής περιόδου, τόσο για την ψυχική υγεία όσο και για την υποστήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. «Θα επανέλθουμε σε νέα σύσκεψη με όλα τα θέματα τα οποία συζητήσαμε, για να παρουσιάσουμε στον Πρωθυπουργό την εντωμεταξύ πρόοδο η οποία θα έχει σημειωθεί», κατέληξε. Τέλος, στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, επρόκειτο να συζητηθούν και τα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων που όπως είπε ο Πρωθυπουργός έχει προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις ενώ είναι ανοικτό και το θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου.

Αντ. Σαμαράς: «Αν βγάλουμε τον Ιούνιο, τα περάσαμε τα δύσκολα»

«Αν βγάλουμε τον Ιούνιο, τα περάσαμε τα δύσκολα. Από το Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε». Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τετάρτης, θέλησε να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι επόμενοι μήνες είναι πραγματικά κρίσιμοι, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για την κυβέρνησή του. Όπως αναφέρεται στο Βήμα, ο κ. Σαμαράς δείπνησε σε εστιατόριο της Κηφισιάς, σε χαλαρή ατμόσφαιρα με μια ομάδα βουλευτών της ΝΔ. Στο μέλλον θα γίνουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Λυκουρέντζος και ο αναπληρωτής του Μ. Σαλμάς, ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης και ο υφυπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Πυρετός συσκέψεων Σαμαρά με τις ηγεσίες των υπουργείων

Την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ ζητούν οι καπνοπώλες