Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης κινδυνεύει να τρέξει μόνος του και να έρθει δεύτερος

Η Αριστερά να επαναπροσεγγίσει την πολιτική, δεν είναι όλα TikTok, ανέφερε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας

Για την έννοια της ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία σε σχέση με την Αριστερά μίλησε στο 9ο Delphi Economic Forum  ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας την συνέντευξή του.

Για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, «η αριστερά και η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να αξιοποιήσει την "καθυστερημένη" φθορά της κυβέρνησης, για τραγικά γεγονότα που έγιναν έναν χρόνο πριν» δήλωσε. 

«Πολλές φορές, ο κ. Μητσοτάκης έχει την αίσθηση ότι δεν έχει αντίπαλο και κινδυνεύει να τρέξει μόνος του και να έρθει δεύτερος» εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε και τη μεγάλη παρουσία κοινού. «Μάλλον πρέπει κάποιος να παραιτηθεί για συγκεντρώσει τόσο κόσμο».

Για Ευρωεκλογές

Η μεγάλη εικόνα είναι όντως ότι έχουμε σε όλη την Ευρώπη μία επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού. Στη Γαλλία έχει προεξοφληθεί η νίκη Λεπέν. Στην Ιταλία πρώτη η Μελόνι ακόμα και στην Πορτογαλία έχουν πολύ υψηλά ποσοστά. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Είναι για 2 λόγος. Εδώ και μία 15ετία η Ευρώπη περνάει μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις.
Αυτό το συναίσθημα της ανασφάλειας γεννά τον φόβο και σπρώχνει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκεί. Και η υποχώρηση της πολιτικής με τους πολίτες να μην βλέπουν διαφορές
Αν η Κεντροαριστερά δεν επαναπροσδιορίσει το ρόλο της, Να βγάλουμε από την έννοια της ασφάλειας το πηλήκιο. Να μπαίνεις σε ένα τρένο και να ξέρεις ότι θα φτάσεις. Να ξέρεις ότι δεν θα πηγαίνεις σε ένα ΑΤ και θα σε σφάζουν έξω από αυτό. Οτι θα έχεις αξιοπρεπή μισθό, αξιοπρεπή νοσοκομεία, στέγη, ότι δεν θα πέφτει ένα χιόνι και θα κλείνουν οι δρόμοι
Η αριστερά να επαναπροσδιορίσει την πολιτική.
Στην Ελλάδα το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα. Να έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που να μπορεί να διεκδικήσει μα αξιώσεις την κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Κινδυνεύουμε να έχουμε εικόνα φοιτητικών εκλογών, που όλοι θα έχουν χάσει και όλοι θα βγουν να πουν ότι έχουν νικήσει. Οταν έχει την αίσθηση ότι δεν έχεις κίνδυνο, έχει το χρονόμετρο και αν το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, τότε θα έχει πρόβλημα. Το να θεωρείς ότι είσαι μόνο σου είναι η μεγαλύτερη αλαζονεία.

Για Οικονομία

Μακροοικονομικά είναι θετική η εικόνα και αυτή ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, θα εκφράσω την ανησυχία μου για τις μακρομεσοπρόθεσμους ρυθμούς της οικονομίας.
Μείωση σημαντική των άμεσων ξένων επενδύσεων, οι μισές οφείλονται στην κατοικία και έχουμε και ένα σαράκι το υψηλών έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Πολλά από αυτά ήταν δείκτες που μας οδήγησαν στην κρίση. Οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται στην κοινωνία.
Φαίνεται ότι η ακρίβεια που δεν είναι πια εισαγόμενη δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θέλουμε όχι μόνο να μείνουμε Ευρώπη ή να γίνουμε Ευρώπη ή να γίνουμε μία χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Ο στόχος μας είναι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Ευρωπαϊκή Αμυνα

Η έννοια της γεωπολιτικής ασφάλειας προφανώς εξαρτάται και από τις αποτρεπτικές ικανότητες, αλλά κυρίως από τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική.
Το κρίσιμο θέμα είναι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Ετσι θα έβλεπα και την ενίσχυση της Αμυνας. Η Ευρώπη όμως δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε δύο πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι με το κράτος δικαίου και την ειρήνη. Θα περίμεναν να είναι πιο δραστήρια στη διπλβατία για να σταματήσει η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρέμβαση για την ειρήνη στην Παλαιστίνη.
Δεν λέω πως δεν πρέπει να μας νοιάζει η άμυνα, αλλά να είναι συνυφασμένο με μία στρατηγική στην εξωτερική πολιτική.

Η μία πρόκληση της εποχή η άμυνα, η κλιματική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα, άρα να ενισχύσουμε τα ασφαλιστικά συστήματα.

Για εκλογές ΗΠΑ 

Νομίζω πως η Ευρώπη θα πρέπει να ανησυχεί για τις δικές τις αδυναμίες και όχι για τις πολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θα είναι περισσότερο αρνητική εξέλιξη για το εσωτερικό των ΗΠΑ. Αλλά σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική δεν νομίζω πως θα έχουμε αλλαγές για την Ευρώπη. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αν εκλεγεί στη Γαλλία η Λεπέν. Στο χέρι της δικής μας εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικής που θα διαχειριστούμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για Τουρκία

Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως η Τουρκία έχει μία σαφή στρατηγική ψάχνω να βρω τη δική μας. ΟΙ θέσεις της είναι σαφείς, δεν κάνει ρούπι πίσω. Διάγουμε μία περίοδο αποκλιμάκωσης επειδή θέλει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Είναι ανεκτό να είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά και να μιλάει με τον Πούτιν. Τα F-16 τα παίρνει κανονικά χωρίς όρους, άρα την βοηθάει η αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.
Πώς φανταζόμαστε τη χώρα να συμβιώνει με ένα γείτονα που γίνεται όλο πιο ισχυρός. Θέλουμε να επισπεύσουμε; Διεκδικούμε μία λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου; Πλέον δεν είναι σαφές. Βλέπουμε τον κ.Μητσοτάκη να είναι σε ένταση και μετά όταν καλμάρει η Τουρκία να λέει πάμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Η πολιτική της αναβλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά.
Χάνουμε κρίσιμο χρόνο και από το 2021 λέω να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Για Σόιμπλε

Ο Σόιμπλε είχε μία εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να κρύψει δικά του λάθη και αδυναμίες και τις ευθύνες της Γερμανίας για τα λάθη που είχε κάνει στην κρίση χρέους.
Εριξε τόσο μεγάλο βάρος που δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Ζήσαμε παράλογα πράγματα να συνεδριάζει το γερμανικό κοινοβούλιο για το αν τα πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε 5 νησιά.
Είχε το θάρρος να πει και 5 πράγματα με το όνομά τους.
Αυτό που οι εγχώριοι υποστηρικτές του είπαν κωλοτούμπα στο δημοψήφισμα ο Σόιμπλε το είπε ελιγμό. Αυτό που έχει μία αξία να δούμε είναι πως η Ελλάδα κατάφερε και να μείνει στην ευρωζώνη και να ολοκληρώσει τα δύσκολα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και να βγει στις αγορές. Αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο.

Τι σχεδιάζει για το μέλλον

Εχω παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική, είμαι ενεργός πολιτικά, είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα λάθη και τα σωστά έχουμε μία παρακαταθήκη και να εξηγήσω νηφάλια κάποιες στιγμές που δεν εξηγήθηκαν ή παρερμηνεύτηκαν. Η παραγωγή πολιτικής και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης της σημασίας της πολιτικής. Δεν είναι μόνο το Τικ Τοκ πολιτική. Θέλω να διεκδικήσω το ρόλο της παραγωγής πολιτικής και στην Ελλάδα και στο διεθνές επίπεδο με το Ινστιτούτο.
Ηταν μία από τις πολλές προτάσεις που διαβάζω το rebranding. Δεν ταιριάζει τόσο πολύ στα πολιτικά πρόσωπα, δεν είμαστε προϊόντα. Καταλαβαίνω ότι το κάθε δημόσιο πρόσωπο θέλει να ξέρει τον τρόπο με τον οποίο σας προσλαμβάνει η κοινή γνώμη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ. Θα παλεύω για περισσότερη δικαιοσύνη, για την ειρήνη για ένα πιο δίκαιο κοινό μας μέλλον, αυτό θα κάνω από άλλους ρόλους όχι από την πρώτη γραμμή.

Πηγές skai, iefimerida

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρευνα Flash για οδική ασφάλεια: Η αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων εκτίναξε τις τιμές ασφαλίστρων
Ραγδαία αύξηση των οδικών ατυχημάτων τα τελευταία 2 έτη - Αύξηση ασφαλίστρων οχημάτων έως 40% λόγω οδικών ατυχημάτων και ακρίβειας
Έρευνα Flash για οδική ασφάλεια: Η αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων εκτίναξε τις τιμές ασφαλίστρων
Καρκίνος: Μπορεί να τον «πυροδοτεί» ο κορωνοϊός; Τι απαντούν οι ειδικοί
Σε πρόσφατο δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας γιατροί ζητούν να διερευνηθεί αν ο κορωνοϊός πυροδοτεί τον καρκίνο και μπορεί να ευθύνεται για την...
Καρκίνος: Μπορεί να τον «πυροδοτεί» ο κορωνοϊός; Τι απαντούν οι ειδικοί