Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Πάμε στα πανηγύρια Αγίου Μάμαντος και Αιγινίου

Από τρόφιμα μέχρι ρούχα και κάθε λογής αντικείμενα φέρνουν χιλιάδες εκθέτες

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Πλήθος κόσμου αναμένεται να προσελκύσει για ακόμη μια χρονιά το πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος που θα γίνει από τις 29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2019 στο πρώτο πόδι Χαλκιδικής, στον Άγιο Μάμα λίγο πριν την Ποτίδαια.

Περισσότεροι από 1000 εκθέτες θα φέρουν περισσότερα από 10.000 προϊόντα για το κοινό. Αυτή τη χρονιά οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 200.000.

Αν βρεθείτε κι εσείς εκεί θα μπορέσετε να βρείτε από φαγητά μέχρι παιχνίδια, και από ρούχα μέχρι κάθε λογής μπιχλιμπίδια. Επίσης θα υπάρχει και πρόγραμμα με μουσική και χορό.

Το Πανηγύρι διοργανώνεται από το δήμο Προποντίδας και την ΕΠΟΚΑΜ.

agios%20mamas.jpg

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Προποντίδας Εμμανουήλ Καράς: «Η Εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμαντος, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο οικονομικό και πολιτιστικό γεγονός έχει αντέξει εκατοντάδες χρόνια και διατηρείται έως και σήμερα αναλλοίωτο, αποτελώντας σημείο συνάντησης και αναφοράς για εμπόρους, χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες στο δήμο Νέας Προποντίδας, δίνοντας όλοι μαζί το δυναμικό παρόν. Η συνεχόμενη κάθε χρονιά αύξηση του αριθμού των επισκεπτών αποδεικνύει περίτρανα τη δυναμική πορεία που καταγράφει η διοργάνωση χάρη στις επισταμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής του ΕΠΟΚΑΜ ΑΕ. Η Εμποροπανήγυρη παραμένει η αυθεντικότερη μορφή του λαϊκού μας πολιτισμού και σε αρμονική συνέχεια του παρελθόντος περνά από γενιά σε γενιά συμβάλλοντας στη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών».

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη γνωστή αναφορά στην πανήγυρη του Αγίου Μάμαντος προέρχεται από το Νικόλαο Χρυσανθίδη περί τα 1869/70.

Η πανήγυρη τελούνταν τη ημέρα την εορτασμού της μνήμης του Αγίου στις 2 Σεπτεμβρίου, την επόμενη δηλαδή ημέρα της 1ης Σεπτεμβρίου που αποτελεί την αρχή της Ινδικτιώνος του βυζαντινού – εκκλησιαστικού έτους. Η Ινδικτιώνα είναι ένας δεκαπενταετής χρονικός κύκλος και η αρχή της κατά την 1η Σεπτεμβρίου αποτελεί  την έναρξη του φορολογικού έτους όπου και γινόταν η είσπραξη των φόρων.

Σύμφωνα με την παράδοση η εκκλησία του Αγίου Μάμαντος, κτίσθηκε από μοναχούς του μετοχίου. Σύμφωνα με τις πηγές «οι μοναχοί που διέμεναν στο μετόχι έβλεπαν τις νύχτες ένα φως σαν καντήλι μέσα στη θάλασσα, έψαξαν και ανέσυραν τελικά από το βυθό την εικόνα του Αγίου Μάμαντος. Καθώς επέστρεφαν στο μετόχι τους, τα βόδια που έσερναν τον αραμπά με την εικόνα ακινητοποιήθηκαν καθώς ανέβαιναν το ύψωμα έξω από το μετόχι. Παρ’ όλες τις προσπάθειες έμειναν ακίνητα, οι μοναχοί θεώρησαν ότι ήταν θέλημα του Αγίου και έκτισαν εκεί ένα μικρό εκκλησάκι όπου τοποθέτησαν την εικόνα του».

Η εκκλησία με το πέρασμα των  χρόνων υπέστη κατεδαφίσεις και ανακαινίσεις. Μια κατεδάφιση και ανακαίνιση έγινε μέσα στον 19ο  αιώνα. Η εκκλησία αυτή διατηρήθηκε μέχρι το 1950, οπότε ανακαινίσθηκε πάλι και από τη δεκαετία του 1990 άρχισε να κτίζεται, πάνω και δίπλα από την παλαιά,  νέα μεγαλύτερη με πρωτοβουλία του Αρχιμανδρίτη Δωρόθεου. Η παλαιά κατεδαφίστηκε και στη θέση της κτίσθηκε προσκυνητάρι.

panigiri_aig4.jpg

Αρχικά στο πανηγύρι γίνονται μόνο αγοραπωλησία ζωών και μετά από χρόνια εξελίχτηκε σε εμποροπανήγυρη.

Σήμερα αποτελεί θεσμό που άτυπα ξεκινά 2-3 μέρες νωρίτερα από την γιορτή του Αγίου Μάμαντος και τελειώνει περίπου στις 5 του μηνός.

 

Στο Αιγίνιο για καλά κρέατα

panigiri_aig2.jpg

Καλό παραδοσιακό φαγητό, με το περίφημο λουκάνικο Αιγινίου να ξεχωρίζει, φθηνές αγορές, παιδικά παιχνίδια, χορός, διασκέδαση, ανθρώπινες σχέσεις, πολιτισμός, εξυπηρέτηση, φιλοξενία, παράδοση, ανάπτυξη, είναι μερικά από τα στοιχεία της επιτυχίας της Εμποροπανήγυρη Αιγινίου στο δήμο Πιερίας που έγινε παράδοση.

panigiri_aiginio.jpg

Γίνεται το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και προσελκύει πλήθος κόσμου με επίκεντρο την γιορτή του Σταυρού στις 14/9.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «Η Εμποροπανήγυρη Αιγινίου εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο σε μια έκθεση σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις βασισμένη στο δίπτυχο παράδοση και ιστορία και αποτελεί το πλέον σημαντικό εμπορικό και οικονομικό γεγονός του Δήμου.

Αξίζει να επισκεφτεί κάποιος το Αιγίνιο, τις μέρες αυτές της Εμποροπανήγυρης, με θετικό πνεύμα παραμερίζοντας τις παραξενιές που μας έφερε ο καινούργιος γεμάτος άγχος τρόπος ζωής και να ξεφύγει για λίγο από την καθημερινότητα».

Forthefestivals για αναζήτηση online

4thefestival.jpg

Κι αν οι δύο παραπάνω προορισμοί δεν σας βολεύουν από θέμα απόστασης ή ημερολογιακά, μπορείτε πάντα να κατεβάσετε δωρεάν την εφαρμογή «forthefestivals» (για τα πανηγύρια σε ελεύθερη μετάφραση) από i-phone ή android για να δείτε ποιο είναι το πανηγύρι που σας ενδιαφέρει.

fest.jpg

Γιορτή Ελιάς στην Όλυνθο (25/8), Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού στη Θεσσαλονίκη (29/8) ή Φεστιβάλ Γκάιντας στα Τρίκαλα Ημαθίας (24/8) είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που μπορείτε να κάνετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ