Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτισμός

Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στον Rainer Werner Fassbinder

Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στον Rainer Werner Fassbinder
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης  στον Rainer Werner Fassbinder  ...

Σε έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της μεταπολεμικής περιόδου στη Γερμανία, τον Rainer Werner Fassbinder, θα πραγματοποιήσει αφιέρωμα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης από τις 5 έως τις 15 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).

Ο Φασμπίντερ από το 1969, όταν γύρισε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο «Η αγάπη είναι πιο κρύα από το θάνατο», μέχρι το τραγικό του τέλος λόγω υπερβολικής δόσης το 1982, σε ηλικία μόλις 37 ετών, θα σκηνοθετήσει 41 ταινίες (όλες μεγάλου μήκους) μέσα σε 13 χρόνια.

Ανήκε στη γενιά γερμανών σκηνοθετών που υπήρξαν πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους και με εντελώς διαφορετικό έργο ο καθένας, οι οποίοι στα τέλη της δεκαετίας του 1960 αποτέλεσαν ένα κινηματογραφικό ρεύμα με την επωνυμία Νέος Γερμανικός Κινηματογράφος. Ο ίδιος υπήρξε επίσης σκηνοθέτης του θεάτρου, ηθοποιός και συγγραφέας θεατρικών έργων. Αυτή η ενασχόλησή του με το θέατρο -που υπήρξε σταθερή καθ' όλη την διάρκεια της ζωής του- έχει σημαδέψει και την παρουσία του στον χώρο του κινηματογράφου: η θεατρικότητα είναι ένα μορφολογικό χαρακτηριστικό πολλών ταινιών του.

Το έργο του Φασμπίντερ αποτελεί ένα σκληρό σχόλιο για την ηθική παρακμή της μεταπολεμικής Γερμανίας, για την κάθε είδους εξάρτηση, την εκπόρνευση, την προδοσία και την απιστία.

Στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης θα προβληθούν οι ταινίες: Η αγάπη είναι πιο κρύα από τον θάνατο (1969), Ο Έλληνας γείτονας (1969), Γιατί έπιασε αμόκ τον Κύριο Ρ;(1969), Οι θεοί της πανούκλας (1970), Ο έμπορος των 4 εποχών (1971), Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ (1972), Ο φόβος τρώει τα σωθικά (1974), Έφι Μπριστ (1974), Το παιχνίδι της τύχης (1975), Η μάνα Κιούστερς ανεβαίνει στον ουρανό (1975), Κινέζικη ρουλέτα (1976), Η γυναίκα του σταθμάρχη (1977), Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια (1978), Η τρίτη γενιά (1979), Βερόνικα Φος (1982). Ώρες προβολών: 18:30, 21:00.

Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, [email protected])

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη). Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτισμός

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Προβολές στην πόλη

Άρωμα Ανατολής στη Θεσσαλονίκη