Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άνοιγμα της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών στην πόλη

Μέσα από την ημερίδα με θέμα «Δικαιοσύνη και Λογοτεχνία» που διοργανώνει την Παρασκευή στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των σπουδαστών της

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ένα άνοιγμα στις τέχνες και στην πνευματική ζωή της πόλης επιχειρεί η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών που διοργανώνει στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των σπουδαστών της, ημερίδα με θέμα «Δικαιοσύνη και Λογοτεχνία» η οποία θα γίνει την Παρασκευή 20/3 (από τις 9.30 π.μ. έως τις 6.00 μμ.) στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα η Σχολή επιχειρεί εκπαιδευτικές ανταλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Ο σύγχρονος εισαγγελέας και σύγχρονος δικαστής πρέπει να έχει ανοιχτούς ορίζοντες, να έχει πνευματικές αναζητήσεις και ενδιαφέροντα για να αποκτήσει ελεύθερο φρόνημα», εξήγησε ο Σύμβουλος Επικρατείας και Γενικός Διευθυντής της Σχολής κ. Μιχαήλ Πικραμένος χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Όπως είπε η ημερίδα αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα, ενώ τόνισε πως θα πραγματοποιηθούν μελλοντικά και άλλου είδους εκδηλώσεις που θα σχετίζονται με τις τέχνες και τη δικαιοσύνη.

«Η δικαιοσύνη δεν είναι γκρι. Έχει χρώματα και αυτά θέλουμε να βγάλουμε», σημείωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης της Διοικητικής Δικαιοσύνης, πρόεδρος Εφετών Δ.Δ. κ. Ηλίας Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε πως «από την “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, μέχρι τη “Δίκη” του Κάφκα και τη “Νόρα” του Ίψεν το Δίκαιο αλληλεπιδρά με τη Λογοτεχνία».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σχέσης δικαστικής εξουσίας με τη λογοτεχνία ανέφερε ο κ. Πικραμένος μιλώντας για το έργο «Ο ωραίος λοχαγός» του Μένη Κουμανταρέα, λέγοντας πως το περιεχόμενό του

αναφέρονταν στην βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, κάτι που ισχύει αρκετές φορές, ακόμη και σήμερα.

Να αναφέρουμε πως η ημερίδα απευθύνεται στη νομική κοινότητα, αλλά και στους απλούς πολίτες που ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν.

Θα συμμετάσχουν ως εισηγητές οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος (δημοσιογράφος-κριτικός θεάτρου), Βασίλης Γκουρογιάννης (δικηγόρος-λογοτέχνης), Λένα Διβάνη (καθηγήτρια Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών-συγγραφέας), Ιουλίτα Ηλιοπούλου (ποιήτρια), Ιωάννα Καρυστιάνη (συγγραφέας), Δημοσθένης Κούρτοβικ (δημοσιογράφος-συγγραφέας), Πάνος Λαζαράτος (καθηγητής Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών), Ηλίας Μάζος (Σύμβουλος Επικρατείας).

Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών λειτουργεί από το 1995. Στα 20 χρόνια λειτουργίας της έχει 2.500 απόφοιτους. Χρηματοδοτείται κατά 90-95% από το ΕΣΠΑ, και μάλιστα όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής της θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί και στο νέο ΕΣΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ