Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 450 φοιτητές από Ελλάδα και εξωτερικό στο φετινό ThessISMUN

Το συνέδριο προσομοίωσης αρχίζει αύριο στο ΠΑΜΑΚ ...

Η κατάσταση στη Μιανμάρ, που έχει απασχολήσει τον τελευταίο χρόνο την διεθνή κοινότητα, οι εσωτερικές διαφορές μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, αλλά και το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, βρίσκονται στην ατζέντα των συνεδριάσεων του φετινού ThessISMUN, του διεθνούς συνεδρίου προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, της Unesco, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών, που ξεκινά σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

"Η προετοιμασία είναι χρονοβόρα. Από το Σεπτέμβριο αποφασίζονται τα θέματα ώστε να μπορούν και οι επιτροπές και τα παιδιά να προετοιμαστούν ανάλογα. Δεν αυτοσχεδιάζουμε στην διάρκεια των εργασιών αλλά έχουμε μια προετοιμασμένη και όσο το δυνατόν ακριβή όσον αφορά τα πραγματικά όργανα του ΟΗΕ αντιμετώπιση των ζητημάτων", τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης.

"Πριν έρθεις σε ένα model UN, σε μια προσομοίωση των διαδικασιών των Ηνωμένων Εθνών, ή εδώ, ή σε οποιοδήποτε, εκπροσωπώντας, για παράδειγμα, τη Μιανμάρ, θα πρέπει να μελετήσεις την πολιτική της Μιανμάρ, ώστε να υποστηρίξεις δημοσίως την πολιτική της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δηλαδή θα πρέπει να μελετήσεις και να πιστέψεις στη χώρα, να την εκπροσωπήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δηλαδή ένας Έλληνας μπορεί να εκπροσωπήσει την Τουρκία, ένας Τούρκος να εκπροσωπήσει την Ελλάδα κ.ο.κ." είπε, από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για την Ελλάδα και την Κύπρο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, Δημήτρης Φατούρος.

Η γενική γραμματέας του ThessISMUN, Ευαγγελία Δεδούση, επισήμανε ότι η διοργάνωση, που θα ολοκληρωθεί στις 15 Απριλίου, γίνεται για 17η συνεχή χρονιά, ενώ σε αυτήν συμμετέχουν 450 φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Την Τουρκία, τη Γερμανία, την Κύπρο και την Ιταλία) που θα εκπροσωπήσουν 110 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών. "Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία προσομοίωση. Ουσιαστικά ένα παιχνίδι για ενήλικες. Εκπαιδευτικά έχει βαρύτητα. Αυτή η διοργάνωση αποτέλεσε φυτώριο για ανθρώπους που τελικά ανέλαβαν θέσεις στην πραγματική ζωή. Έχουμε ικανό αριθμό παιδιών που ξεκίνησαν από την προσομοίωση το ThessISMUN και σήμερα δουλεύουν σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, στην ΕΕ, στον ΟΗΕ, στο υπουργείο Εξωτερικών, ως διπλωμάτες, ως στελέχη των υπηρεσιών αυτών", σχολίασε ο κ. Καρβουναράκης.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον καθηγητή Γεώργιο Ανδρεόπουλο, για τη συμβολή του στην προαγωγή της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα παρουσιαστεί ομιλία του με θέμα: "Γιατί χρειαζόμαστε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών".

"Η Θεσσαλονίκη συνδέεται με τα Ηνωμένα Έθνη"

Στη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρθηκε ο κ. Φατούρος. "Είναι πάρα πολύ ευχάριστο ότι η Θεσσαλονίκη συνδέεται με τα Ηνωμένα Έθνη με αυτόν τον καταπληκτικό τρόπο των model UΝ με 450 φοιτητές. Έχει, επίσης, πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς πως συνδέεται η Θεσσαλονίκη και όλη η περιοχή με τα Ηνωμένα Έθνη τη δεκαετία του '40 με την επιτροπή για τα Βαλκάνια. Υπάρχει φωτογραφικό υλικό στο αρχείο των Ηνωμένων Εθνών από επισκέψεις της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών στο στρατόπεδο Παύλος Μελάς στην περιοχή. Η περιοχή συνδέεται με τα Ηνωμένα Έθνη. Υπήρχε παρουσία των Ηνωμένων Εθνών εδώ, υπήρχε παρουσία των Ηνωμένων Εθνών την δεκαετία του 40 με την UNRRA (Οργανισμό Περίθαλψης και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών)", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μίλησε για το βιβλίο, με τίτλο: "Τα παιδιά του Οδυσσέα", του καθηγητή ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιάκωβου Μιχαηλίδη. "Τα παιδιά του Οδυσσέα είναι τα παιδιά πρόσφυγες που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή το 1945 μέσω των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο το οποίο έχει γράψει ο Θεσσαλονικιός καθηγητής. Εκεί μπορεί να δει κανείς πώς τα Ηνωμένα Έθνη βοηθούν τους Έλληνες πρόσφυγες και όχι μόνον Έλληνες, να επιστρέψουν από τη Μέση Ανατολή στην πατρίδα τους. Και μάλιστα, επειδή η ιστορία έχει και χιούμορ, επιστρέφουν πολλοί από αυτούς από το Χαλέπι της Συρίας όπου είχαν εγκατασταθεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς", πρόσθεσε.

Σε μια άλλη ιδιαιτερότητα της σχέσης της Ελλάδας με τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ο κ. Καρβουναράκης. "Στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου συζητείται το θέμα του ελληνικού εμφυλίου στον ΟΗΕ και αποφασίζεται η πρώτη αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ στην ιστορία του. Αυτό γίνεται για να δουν, για να έχουν εικόνα του ελληνικού εμφυλίου και να αναφέρουν στη γενική συνέλευση", τόνισε. Επ΄ αυτού ο κ. Φατούρος, σχολίασε ότι υπάρχει και βίντεο από την επίσκεψη αυτής της επιτροπής που έφτασε στον Πειραιά, συνεδρίασε στο ξενοδοχείο "Ακροπόλη" στην Πατησίων και ταξίδεψε στη Μακεδονία, το 1947....

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ