Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχονται 3 ραντάρ για πυρκαγιές στο Σέιχ Σου

Θα εγκατασταθούν σε 3 σημεία από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Θα φυτευτούν και βραδυφλεγή φυτά

Τρία ραντάρ θα εγκατασταθούν σε διαφορετικά σημεία μέσα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και σε περίπτωση πυρκαγιάς θα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν σήμα στην πυροσβεστική υπηρεσία, μέσα σε μόλις δύο λεπτά από την εκδήλωση της φωτιάς. Το σύστημα που θα προμηθευτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είτε με κονδύλια του ΕΣΠΑ είτε με ίδιους πόρους, θα προσδιορίζει με ακρίβεια το σημείο εκδήλωσης της εστίας της πυρκαγιάς και θα δίνει έτσι τη δυνατότητα στις δυνάμεις της πυροσβεστικής να προσεγγίσουν άμεσα την περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί εγκαίρως η επέκταση της φωτιάς.

«Όταν υπάρχει μια φωτιά, κατευθείαν σβήνεται με ένα ποτήρι νερό στον πρώτο χρόνο. Όσο αργεί κάποιος, τόσο δυσκολότερο είναι μετά το έργο της πυροσβεστικής» ανέφερε ο επικεφαλής του Αυτόνομου Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια για την παρουσίαση της επικείμενης δράσης φύτευσης βραδυφλεγών φυτών στο Σέιχ Σου, την ερχόμενη Κυριακή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ο περιφερειάρχης ζήτησε άμεσα να γίνουν ενέργειες ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί το σύστημα και φέτος το καλοκαίρι, αν τελειώσουν όλες οι διαδικασίες» είπε ο κ. Στεργιάδης.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το σύστημα των ραντάρ θα καλύπτει όλο το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι συγκριτικά με τα δορυφορικά συστήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και προσδιορίζουν την εστία μιας φωτιάς με ακρίβεια σε ακτίνα 1.500 μέτρων, το σύστημα των ραντάρ που θα εγκατασταθεί έχει μεγαλύτερη ακρίβεια εντοπισμού, καθώς θα μπορεί να εντοπίσει την εστία σε ακτίνα 15 μέτρων. Το κόστος του έργου εκτιμάται στο ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου, ενώ η χρήση του συστήματος, που θα προσδιορίζει και το είδος της φωτιάς (τσιγάρο, χόρτα, σκουπίδια κ.α.) σχεδιάζεται να επεκταθεί και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία για την πλήρη κάλυψή της σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 

Φύτευση βραδυφλεγών φυτών

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δράση φύτευσης βραδυφλεγών φυτών κατά μήκος της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης στο περιαστικό δάσος. Συγκεκριμένα θα φυτευτούν 1.500 φυτά, πικροδάφνες, ακακίες και δεντρολίβανο σε μήκος 1.100 μέτρων, από τον κόμβο προς Φιλίππειο ως τον κόμβο προς Φίλυρο. Όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, σε επόμενη φάση η δράση θα επαναληφθεί αλλά αυτή τη φορά από τον κόμβο προς Φιλίππειο ως τον κόμβο προς Τριανδρία. Στόχος του φράχτη που θα δημιουργηθεί είναι να ανασχέσει τον κίνδυνο επέκτασης πυρκαγιάς στο δάσος του Σέιχ Σου, καθώς στα συγκεκριμένα σημεία διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την πυροσβεστική ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς. «Έχουμε διαπιστώσει, επίσης, ότι εκδηλώνονται πολλές φωτιές από αναμμένο τσιγάρο στο συγκεκριμένο σημείο, την ώρα που τα οχήματα κινούνται στον περιφερειακό» είπε η κ. Πατουλίδου. Υπενθύμισε, άλλωστε, ότι χάρη στην απομάκρυνση, πέρσι, 55,5 χιλιάδων τόνων ογκωδών αντικειμένων από το περιαστικό δάσος αποφεύχθηκαν πάνω από δέκα φωτιές.

 

Έξαρση στις φωτιές σε προεκλογική περίοδο

Ένα ακόμη στοιχείο με μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κωνσταντίνος Παχίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Δυστυχώς όταν έχουμε προεκλογικές περιόδους έχουμε και μια έξαρση στις φωτιές, αλλά πιστεύουμε ότι μέχρι το Μάιο θα μπορέσουμε αυτό να το προλάβουμε» είπε χαρακτηριστικά επικαλούμενος στατιστικά δεδομένα. Διαβεβαίωσε ωστόσο, σε κάθε περίπτωση για την ετοιμότητα της πυροσβεστικής.

Η δράση της ερχόμενης Κυριακής υλοποιείται σε συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την τροχαία, την διεύθυνση αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης που θα προμηθεύσει τα φυτά, εθελοντών και των εργαζομένων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), που θα συμμετέχουν στη δράση και στη συντήρηση των φυτών για τα επόμενα δύο χρόνια.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΕ: Στο Συμβούλιο Ενέργειας η ελληνική πρόταση για ενίσχυση δικτύων ενέργειας
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές επιμένει στη σημασία ενός ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ικανού να υποστηρίξει και να...
ΕΕ: Στο Συμβούλιο Ενέργειας η ελληνική πρόταση για ενίσχυση δικτύων ενέργειας
Τσίπρας: Κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακράς πνοής με κορμό ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι κυβέρνηση βιώσιμη που θα μακροημερεύσει
Τσίπρας: Κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακράς πνοής με κορμό ΣΥΡΙΖΑ
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε σχολείο του Τενεσί – Αναφορές για θύματα (VIDEO)
Το τηλεοπτικό δίκτυο WKRN, μεταδίδει πως τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος δράστης της επίθεσης
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε σχολείο του Τενεσί – Αναφορές για θύματα (VIDEO)