Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διανομή σχολικών γευμάτων σε 4.319 μαθητές στη δυτική Θεσσαλονίκη

Υλοποιείται το πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο δήμο Νεάπολης – Συκεών

Την έναρξη της διανομής των σχολικών γευμάτων και στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών επέφεραν οι κλιμακούμενες παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα προέβη σε μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών για την υλοποίηση του προγράμματος και για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του δήμου.

Έτσι, από σήμερα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020, οι 4.319 μαθητές των σχολείων άρχισαν να δέχονται τα σχολικά γεύματα, τα οποία στερήθηκαν για μια ολόκληρη σχολική περίοδο (2019-2020) εξαιτίας των δικαστικών διενέξεων μεταξύ των υποψήφιων αναδόχων προμηθευτών. Η εξέλιξη, αυτή, μάλιστα, επηρέασε και τη νέα σχολική χρονιά με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσει η διανομή των σχολικών γευμάτων συγχρόνως σε όλους τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Το πρόβλημα της έλλειψης των σχολικών γευμάτων στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών ανέδειξε πολλάκις ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης με μια σειρά δημόσιων παρεμβάσεων και επιστολών, κινητοποιώντας και τα συλλογικά Όργανα των δήμων, όπως συνέβη πρόσφατα με την ΠΕΔ-ΚΜ που έλαβε σχετική ομόφωνη απόφαση. Μεταξύ των πρωτοβουλιών του δημάρχου υπήρξε η επιστολή στην υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον υπ. Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, την διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ Ξένια Παπασταύρου. Νωρίτερα, διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του δήμου επισκέφθηκε τον υφ. Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρο Καράογλου ζητώντας την παρέμβασή του για τη λύση του προβλήματος, ενώ εκδόθηκε και ανάλογο ψήφισμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης της επανέναρξης του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων.

 

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος…»

Κι ενώ αναμενόταν η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2020-2021 χωρίς προβλήματα στη διανομή των σχολικών γευμάτων, αιφνιδιαστικά έγινε γνωστό ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε κανονικά για όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης πλην αυτών των δήμων Νεάπολης-Συκεών και Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Το γεγονός αυτό ανάγκασε του δημάρχους Σίμο Δανιηλίδη και Λάζαρο Κυρίζογλου, αντίστοιχα, να προβούν σε σκληρή κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και των αρμόδιων υπουργείων για την επίλυση του προβλήματος.

«Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση οι φωνές διαμαρτυρίας μας εισακούστηκαν και βρέθηκε λύση για τη διανομή σχολικών γευμάτων και στα σχολεία του δήμους μας. Γιατί, όμως, έπρεπε να περάσουν ανεκμετάλλευτοι τόσοι μήνες, γιατί έπρεπε να χαθεί τόσος πολύτιμος χρόνος και χιλιάδες μαθητές να στερηθούν τα τόσο κρίσιμα γεύματα, και πάρα πολλά παιδιά φτωχών οικογενειών να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα σίτισης; Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία ταλαιπωρία των μαθητών και ότι η Πολιτεία θα σκύψει με προσοχή στις προτάσεις των δήμων για μια οριστική διευθέτηση του θέματος σε βάθος χρόνου», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος επαναφέρει το θέμα της διεύρυνσης του προγράμματος, όπως αυτό καταγράφεται στο ψήφισμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών και στην εισήγησή του στο Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ.

Σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες προτάσεις του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, και προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, το πρόγραμμα πρέπει να διευρυνθεί και για τους μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και με την παροχή ενδιάμεσων γευμάτων-σνακ ως δεκατιανό, «καθώς αυτό είναι σημαντικό για τη διατροφή του παιδιού εξασφαλίζοντάς του την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς του (σχολείο, διάβασμα, παιχνίδι, κοινωνικοποίηση) μέχρι το επόμενο γεύμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ