Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Μουδιασμένη» η επαναλειτουργία γυμναστηρίων - Τι θα γίνει με τα συμβόλαια

Εκτός επιδότησης ΕΣΠΑ λόγω ΚΑΔ τα μισά γυμναστήρια – Υπόμνημα στο υπουργείο για να διευθετηθεί το θέμα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Χθες επαναλειτούργησαν τα γυμναστήρια της χώρας που παρέμειναν του τελευταίους επτά μήνες κλειστά στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Ωστόσο η κίνηση δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

«Υπάρχει κινητικότητα. Ο κόσμος παίρνει τηλέφωνο και ρωτά πληροφορίες πχ για το τι πρέπει να κάνει. Όμως ξεκινήσαμε λίγο μουδιασμένα» ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Φακής.

Πρόσθεσε πως «τα γυμναστήρια είναι εξοπλισμένα» και υπενθύμισε ότι «πρέπει να γίνεται χρήση είτε διπλής απλής μάσκας, είτε μονής μάσκας ΚΝ95 ή FFP2. Επίσης τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες θα πρέπει να έχουν κάνει εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο, είτε με self-test ή με rapid test. Το αποτέλεσμα επιδεικνύεται στο προσωπικό υποδοχής και ισχύει μόνο για την τρέχουσα εβδομάδα κάθε φορά. Εξάλλου για να πάει κανείς στο γυμναστήριο πρέπει πρώτα να κλείσει ραντεβού, ενώ η είσοδος γίνεται φυσικά με κάρτα. Για τους αθλούμενους τα υγειονομικά πρωτόκολλα αναφέρουν πως επιτρέπεται ένας ανά 10τμ ενώ για ομαδικές ασκήσεις αερόβιας γυμναστικής, που εκτελούνται ανά ομάδες, εφαρμόζεται η τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον δύο (2) μέτρων μεταξύ των αθλουμένων. Χρήση αποδυτηρίων μπορεί να γίνει και τα ερμάρια απολυμαίνονται από τους πελάτες». Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει η δυνατότητα να οργανωθούν από τα γυμναστήρια και μαθήματα/ αθλητικά events σε εξωτερικούς χώρους.

 

Τι ισχύει με τα συμβόλαια

 

Ερωτηθείς αναφορικά με το τι ισχύει για τα συμβόλαια ο κ. Φακής τόνισε πως «επαφίεται στο κάθε γυμναστήριο το τι θα αποφασίσει. Πάντως γενικώς θα δοθεί παράταση τουλάχιστον του 50% της διάρκειας του συμβολαίου με την προσδοκία να έρθουν καλύτερες μέρες στο μέλλον».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως από χθες επανεργοποιήθηκαν όλα τα συμβόλαια και πως αν ο αθλούμενος έχει κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να ενημερώσει σχετικώς το γυμναστήριό του.

«Θα γίνεται ατομική εξυπηρέτηση και διευθέτηση», σχολίασε.

Τα μισά γυμναστήρια εκτός ΕΣΠΑ

Η περίοδος της επαναλειτουργίας δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, με δεδομένο πως τους καλοκαιρινούς μήνες συνήθως μειώνεται η πελατεία στα γυμναστήρια λόγω καλοκαιριού και διακοπών. «Ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι συνήθως νεκροί μήνες. Αν δεν υπάρξει στήριξη πολλά γυμναστήρια δεν θα επιβιώσουν για την επόμενη μέρα», τόνισε ο κ. Φακής. Πρόσθεσε πως ελπίζουν ότι το νέο ΕΣΠΑ που έχει ταβάνι 18.000 ευρώ θα βοηθήσει. Ωστόσο πρόσθεσε πως «υπάρχει μια αδικία καθώς επιδοτείται μία πρόταση ανά ΑΦΜ και όχι ανά κατάστημα. Αυτό σημαίνει πως επιχειρήσεις που έχουν πχ δύο ή τρία γυμναστήρια θα επιδοτηθούν μόνο ως μια επιχείρηση, ασχέτως αν το κάθε γυμναστήριο έχει διαφορετικά έξοδα». Τόνισε πως λόγω ΚΑΔ τα μισά γυμναστήρια, όπως και τα κολυμβητήρια, μένουν εκτός της επιδότησης. Ωστόσο πρόσθεσε πως έκαναν υπόμνημα στο υπουργείο ζητώντας να λυθεί αυτό το θέμα.

Παράλληλα σημείωσε πως «η επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να γίνει μη επιστρεπτέα, τα ενοίκια των γυμναστηρίων να επιδοτηθούν και κατά τους θερινούς μήνες και να υπάρχει δυνατότητα αναστολής προσωπικού καθώς δεν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες αυτή την περίοδο». «Αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να μείνουμε ζωντανοί», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ