Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται για το πρώτο κουδούνι

Η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου μιλά στο TyposThes.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Λίγες μόνο ημέρες έχουν απομείνει για να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους μαθητές. Όπως ανέφερε στο TyposThes. η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννα Κοσμοπούλου, έχει ξεκινήσει ήδη η τροφοδοσία των δήμων με καθαριστικά, απολυμαντικά, αντισηπτικά, κρεμοσάπουνα κλπ, δηλαδή με όλο το υλικό καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής που απαιτείται. Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου αποκαθιστούν τυχόν προβλήματα και βλάβες που μπορεί να υπάρχουν στις σχολικές μονάδες, κάτι που γίνεται συνεχώς και δεν σταμάτησε ούτε το καλοκαίρι. Σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες  του δήμου έγιναν αντικαταστάσεις ηλεκτροφωτισμών, εργασίες επιδιόρθωσης όπου απαιτούνταν κλπ ώστε να λειτουργήσουν εύρυθμα τα σχολεία.

Τα πρωτόκολλα

Σε ότι αφορά τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν φέτος στα σχολεία το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας με δελτίο Τύπου μέτρα για «Ασφαλές άνοιγμα των σχολείων για το έτος 2021-2022».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, οι εκπαιδευτικοί αν δεν είναι εμβολιασμένοι ή αν δεν έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο, υποχρεούνται να προσέρχονται στα σχολεία  με δυο εβδομαδιαία rapid test από εργαστήριο, τα οποία θα ελέγχονται από το διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας. Όσον αφορά τους μαθητές, υπάρχει σύσταση για εμβολιασμό στις ηλικίες 12-17. Όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο θα πρέπει να προσκομίζουν δυο τεστ αυτοδιάγνωσης την εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η κ. Κοσμοπούλου, το ερώτημα που υποβλήθηκε προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας είναι αν το ίδιο πρωτόκολλο θα πρέπει να ισχύσει και για το προσωπικό καθαριότητας και τους φύλακες που είναι και στην αρμοδιότητα του δήμου. Αν δηλαδή θα ισχύσουν και εκεί τα δυο rapid test ή αυτό που ισχύει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, το ένα rapid test την εβδομάδα. Επίσης υποβλήθηκε ερώτημα για το τι θα πρέπει να ισχύσει για το προσωπικό που εργάζεται στα σχολικά κυλικεία.

Όπως είπε η κ. Κοσμοπούλου «η άποψή μας είναι να ακολουθούν τις διαδικασίες των εκπαιδευτικών» που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Όποιος μπαίνει στο σχολείο θα πρέπει να έχει κατά τη δική μας άποψη δυο rapid τεστ, αλλά αυτό δεν είμαστε αρμόδιοι εμείς να το αποφασίσουμε», αναφέρει η αντιδήμαρχος.

 

Το προσωπικό καθαριότητας θα είναι στη θέση του

Για προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει μόνο 40 άτομα αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι 200 είναι ορισμένου χρόνου. Οι εγκρίσεις για τις προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων καθώς και η χρηματοδότηση έρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Ήρθε πολύ αργά η έγκριση, μέσα στο καλοκαίρι, με πολύ σημαντικές περικοπές δυστυχώς σε σχέση με πέρυσι και αυτήν την στιγμή είμαστε στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων», αναφέρει η κ. Κοσμοπούλου, τονίζοντας πάντως ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι την Τρίτη και έτσι από την Τρίτη 280 άτομα (αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου και κοινωφελούς εργασίας) θα είναι στις θέσεις τους για τη σχολική καθαριότητα όλων των μονάδων. Η κ. Κοσμοπούλου σημείωσε πάντως ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αύξησης των ωρών του προσωπικού καθαριότητας, πέραν αυτών που ενέκρινε το υπουργείο, με ίδιους πόρους. «Είναι ένα μεγάλο κόστος για το δήμο, παρόλα αυτά θα το αναλάβει γιατί θεωρεί ότι η σχολική καθαριότητα είναι προτεραιότητα . Αν και δεν είναι στην αρμοδιότητα των δήμων να καταβάλουν αυτά τα ποσά, θα το κάνουμε», τόνισε.

 

Πώς προχωρούν οι εργασίες στο σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους

Σε ότι αφορά τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κλεάνθους, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, οι οποίες γίνονται σταδιακά, η κ. Κοσμοπούλου αναφέρει ότι αυτήν την στιγμή ολοκληρώνεται ένα μεγάλο μέρος των εργασιών ώστε να παραδοθούν χώροι στη λειτουργία του σχολείου. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι εργασίες θα περιοριστούν σε ένα κτίριο μόνο, του οποίου οι έξι αίθουσες θα μεταστεγαστούν σε έξι προκατασκευασμένους οικίσκους που τοποθετήθηκαν στον αύλειο χώρο του συγκροτήματος.  Μόλις παραδοθεί το συγκεκριμένο κτίριο οι εργασίες θα συνεχιστούν στο επόμενο κλπ. «Θεωρούμε ότι θα υπάρχει η μικρότερη δυνατή έως και καθόλου όχληση των υπολοίπων μαθητών», συμπλήρωσε η ίδια. Σημειώνει ότι αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος του συλλόγου γονέων και των εκπαιδευτικών. Το έργο θα μπορούσε να είχε γίνει και σε ένα χρόνο αν μεταστεγάζονταν τα παιδιά ταυτόχρονα κάπου αλλού, αλλά επειδή αυτό προκαλούσε κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, προχωράει με αυτόν τον τρόπο, όπως τόνισε.

Το έργο προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ που προβλέπει πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση των τεσσάρων σχολείων του συγκροτήματος, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 1,5 χρόνο περίπου, σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου.

 

Δίχρονη προσχολική εκπαίδευση: Παραδόθηκαν ήδη 10 αίθουσες

Στο μεταξύ πρόκληση για τους δήμους αποτελεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, καθώς κλήθηκαν να βρουν νέες σχολικές αίθουσες.

«Παραδώσαμε ήδη δέκα αίθουσες. Δυο θα λειτουργήσουν στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης και 8 αίθουσες ελαφράς προκατασκευής τοποθετήθηκαν σε έξι αύλειους χώρους», όπως ενημερώνει η κ. Κοσμοπούλου. Οι οικίσκοι έχουν παραδοθεί και μέσα στην εβδομάδα θα είναι έτοιμοι με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται, όπως διευκρινίζει λέγοντας χαρακτηριστικά «πραγματικά εγγυόμαστε ότι οι συνθήκες δεν θα είναι δυσάρεστες για τα παιδιά μέσα σε αυτούς τους χώρους».

Κάποια τμήματα θα στεγαστούν όλο το χρόνο σε σχολεία,  χωρίς να παρακωλύουν τη λειτουργία τους καθώς θα στεγαστούν σε αίθουσες διδασκαλίας και όχι σε πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων. Επίσης, το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα παραδοθούν άλλες 11 αίθουσες ελαφράς προκατασκευής σε δυο δημοτικά οικόπεδα που διαμορφώνονται ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Ειδικότερα στην οδό Αναξιμάνδρου και Γιάννη Αγγέλου στα Τροχιοδρομικά θα παραδοθούν 5 αίθουσες και σε δημοτικό οικόπεδο κοντά στην Μερκουρείου και Δελφών, δίπλα στο 94ο Δημοτικό θα παραδοθούν έξι αίθουσες. Αυτό το δίμηνο τα παιδιά θα στεγαστούν προσωρινά σε αίθουσες σε σχολεία και θα μεταφερθούν μόλις ολοκληρωθούν και αυτές οι 11 αίθουσες.

«Η σχολική στέγη δεν είναι κάτι που λύνεται από τη μία μέρα στην άλλη», όπως επισημαίνει η αντιδήμαρχος Παιδείας, σημειώνοντας ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ο οποίος όμως δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί μέσα σε λίγους μήνες. Αυτή η ιστορία με τη δίχρονη προσχολική  εκπαίδευση ήρθε στα χέρια των δήμων πριν τρία χρόνια χωρίς να έχουν δοθεί οι ανάλογοι πόροι. Όλα αυτά δεν λύνονται έτσι, όπως λέει η κ. Κοσμοπούλου αναφέροντας ότι προς το παρόν το πρόβλημα της σχολικής στέγης αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο μέχρι να υπάρξει η δυνατότητα λίγα λίγα τα παιδιά να μεταστεγάζονται σε κανονικές αίθουσες. «Ήδη τον Οκτώβριο θα παραδοθεί ένα διθέσιο νηπιαγωγείο στην οδό Καπετάν Άγρα στη Β΄Δημοτική Κοινότητα και στις αρχές του επόμενου χρόνου θα παραδοθεί ένα τριθέσιο νηπιαγωγείο στην οδό Λαχανά, στην Ε΄Δημοτική Κοινότητα όπου και υπάρχει μεγαλύτερη έλλειψη σχολικής στέγης», τονίζει η ίδια. «Δεν θα πούμε στους δημότες ψέματα ότι του χρόνου το Σεπτέμβρη όλα αυτά θα εξαφανιστούν από τις αυλές. Σταδιακά θα μεταστεγάζονται , με έναν σχεδιασμό σε εύλογο χρονικό διάστημα», όπως σημειώνει η κ. Κοσμοπούλου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων - Ποιος είναι
Ο Κάλιναν εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το καλοκαίρι
Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων - Ποιος είναι