Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Βραδιά του Ερευνητή» και η επιστήμη έρχεται κοντά μας!

Η Θεσσαλονίκη στις 300 πόλεις της Ευρώπης όπου για μια μέρα γίνεται περιήγηση στον κόσμο της επιστήμης και της έρευνας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Πώς λειτουργεί η έξυπνη κτιριακή πρόσοψη Plug-N-Harvest που έχει χαρακτηριστικά θερμομόνωσης, συλλογής ηλιακής ενέργειας και κλιματισμό; Πώς εφαρμογές εντοπίζουν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο κυβερνοαπειλές και κυβερνοεπιθέσεις οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές που συνδέονται στο Διαδίκτυο; Και πώς κάποιες άλλες εφαρμογές για έξυπνα κινητά μπορούν να μας οδηγήσουν σε έναν πιο υγιεινό αλλά και ευχάριστο τρόπο ζωής προτείνοντας εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής και σωματικής δραστηριότητας;

Τις απαντήσεις θα τις μάθουμε την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου όπου από τις 17.00 έως τις 22.00 θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η «Βραδιά του Ερευνητή 2022» με δωρεάν είσοδο για όλους.

Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» η Δημοσιογράφος κυρία Αμαλία Δρόσου εργαζόμενη στο «Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης | Τμήμα Εξωστρέφειας»: «Σε αυτό το μοναδικό γεγονός και μία από τις δημοφιλέστερες εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη σε περισσότερες από 300 ευρωπαϊκές πόλεις, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον κόσμο της επιστήμης και της έρευνας, μέσα από μία πληθώρα τεχνολογικών εκθεμάτων, επιστημονικών και καλλιτεχνικών δρώμενων αλλά και διαδραστικών παιχνιδιών με πρωταγωνιστές τους ερευνητές».

Ποιος είναι ο στόχος; «Η γνωριμία και η επαφή του κοινού με τους ερευνητές, το πλούσιο επιστημονικό τους έργο, αλλά και τη σπουδαία τους προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, προκειμένου όλο και περισσότεροι νέοι να ακολουθήσουν τον δρόμο της έρευνας», εξήγησε η κυρία Δρόσου.

Σε ερώτησή μας στο τι ξεχωρίζει στο πρόγραμμα σημείωσε ότι: «Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς μία συγκεκριμένη δράση, η περιήγηση ωστόσο στην διαδραστική έκθεση τεχνολογιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του συντονιστή της εκδήλωσής, είναι κάτι που δεν πρέπει να παραλείψουν».

 

Chat Lab – Συζητώντας για την επιστήμη

vradia_erevniti1.jpg

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το chat lab  που θα γίνει στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή. «To Chat Lab γεννήθηκε ως μία ανάγκη στην αρχή της πανδημίας, με στόχο να παραμείνουν οι πολίτες σε επαφή με την έρευνα και την επιστήμη ευρύτερα, όταν οι εκδηλώσεις με φυσική παρουσία ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Πρόκειται για σύντομες διαδικτυακές συζητήσεις, με επίκεντρο την ενημέρωση και κατανόηση από πλευράς του κοινού, διαφόρων επιστημονικών ζητημάτων που ενδέχεται να τους απασχολούν», ανέφερε η κυρία Δρόσου. Και συμπλήρωσε: «Οι εκατοντάδες ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν τις δύο προηγούμενες χρονιές, επιβεβαίωσαν το πραγματικό ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από την επιστήμη, η οποία αποδεδειγμένα παρέχει λύσεις, που οδηγούν στη βελτίωση της ποιότητάς της ζωής μας σε ένα εκτεταμένο φάσμα τομέων».

Την ρωτήσαμε κατά πόσο βοηθούν τέτοιες εκδηλώσεις στο να αντιληφθούμε την επιστήμη στην καθημερινότητά μας, και να μην έχουμε την αίσθηση ότι είναι κάτι το απρόσιτο. Και μας εξήγησε: «“Science is not finished, until it’s communicated”, όπως εύστοχα έχει επισημάνει ο  Βρετανός επιστήμονας Ιατρικής, Mark Walport. Και πράγματι, τι νόημα έχει όταν η επιστήμη και τα αποτελέσματα της παραμένουν στα εργαστήρια και δεν φτάνουν μέχρι την κοινωνία, από τη στιγμή, που στους κόλπους της γεννιέται πραγματικά η ανάγκη να επιλυθεί ένα ζήτημα;

Η κατανόησή της δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, διότι πρωτίστως είναι θέμα παιδείας, - μπορεί για παράδειγμα να υπάρχει μεγάλο κενό στο τι μπορεί να γίνει αντιληπτό όπως επίσης υπάρχει και ο κίνδυνος τυχόν παρερμηνειών. Ωστόσο, οι εκδηλώσεις όπως η Βραδιά του Ερευνητή μπορούν σε μεγάλο βαθμό να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και να επικοινωνήσουν με έγκυρο και κατανοητό τρόπο την παραγόμενη γνώση. Όχι μόνο γιατί τις απαντήσεις δίνουν οι ίδιοι οι ερευνητές αλλά και γιατί ο ζωντανός και διαδραστικός τρόπος με τον οποίο επικοινωνείται η γνώση, καθιστά την όλη διαδικασία εκμάθησης εξαιρετικά ελκυστική».

vradia_erevniti3.jpg

*Η εκδήλωση Βραδιά του Ερευνητή διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου MARIE το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας 'Horizon Europe' της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την επιχορήγηση Nº 101061141.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ