Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι και πρόστιμα στην εστίαση για τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα

Από 15/1 δεν ισχύει πλέον το καθεστώς που ίσχυε λόγω Covid - Η πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης στους καταστηματάρχες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Άμεσα καλούνται να συμμορφωθούν με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μόνο στα τετραγωνικά που προβλέπει η άδειά τους, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη, καθώς από τις 15 Ιανουαρίου έχουμε επιστρέψει στο ισχύον καθεστώς πριν τα μέτρα αντιμετώπισης του covid 19 που έδιναν τη δυνατότητα στα καταστήματα να αναπτυχθούν χωρίς επιπλέον κόστος σε μεγαλύτερο εξωτερικό χώρο.

Οι έλεγχοι και οι συστάσεις γίνονται ήδη στα μαγαζιά και όσοι δεν συμμορφωθούν κινδυνεύουν με πρόστιμο.

«Ήδη από την Τετάρτη και μέχρι και σήμερα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες συστάσεις για να φύγουν όλα τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν αναπτυχθεί την περίοδο του κόβιντ. Όλα», ξεκαθαρίζει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα είχε σύσκεψη στο δημαρχείο με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών της εστίασης.  Από εκεί και πέρα θα αρχίσουν κανονικά οι έλεγχοι από Δευτέρα σε παραβατικά μαγαζιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Τα καταστήματα που θα εντοπιστούν να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους θα παίρνουν πρόστιμο και θα υποχρεούνται να μαζέψουν τα παραπάνω τραπεζοκαθίσματα. Εάν δεν το κάνουν θα τα «σηκώνει» ο δήμος και μετά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν και επιπλέον πρόστιμο για να τα πάρουν πίσω αλλιώς θα καταστρέφονται έπειτα από ένα διάστημα. Επισημαίνεται ότι τα καταστήματα έχουν προθεσμία μέχρι 28 Φεβρουαρίου για να κάνουν αιτήσεις για τραπεζοκαθίσματα για το 2023.

Δεν δόθηκε παράταση

Όπως επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης, τη Δευτέρα ήταν η δεύτερη διαβούλευση που έγινε με τον κλάδο της εστίασης, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί πριν έναν μήνα περίπου, οπότε είχε τεθεί το ζήτημα της λήξης της παράτασης στις 15/1.

Μπορεί οι περιορισμοί της πανδημίας να μην ισχύουν πλέον, ωστόσο η εστίαση ήλπιζε ότι δεδομένου ότι έχει αυξηθεί πολύ το ενεργειακό κόστος (θέρμανση και ρεύμα) και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να «βάλλονται» λόγω πληθωριστικών πιέσεων, οικονομικών υποχρεώσεων κλπ ότι θα δινόταν μια παράταση στο μέτρο. Αρχικά ζητούσαν το 50% από αυτό που προέβλεπε ο νόμος και στη συνέχεια έστω το 25% της δυναμικής του καταστήματος μέχρι τον Ιούνιο.  Ωστόσο κανένα από αυτά τα αιτήματα δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν και από την πλευρά της δημοτικής αρχής προκειμένου να υπάρξει λύση στο θέμα πριν τις 15 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλη προ ημερών έκανε λόγο για αυστηροποίηση των ποινών στα παράνομα τραπεζοκαθίσματα, καθώς θα προβλέπεται μέχρι και η σφράγιση των καταστημάτων που αυθαίρετα καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους.

Η πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης

«Μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε διαβούλευση για να τους προτείνουμε ένα μέτρο το οποίο είναι από την πλευρά του δήμου, το οποίο θα τους δώσει τη δυνατότητα να αυξήσουν τον αριθμό και μόνο των καθισμάτων και όχι το εμβαδό ανάπτυξής τους. Το μέτρο θα είναι δυνητικό. Δηλαδή θα μπορεί να το αξιοποιεί κάποιος αν τον συμφέρει», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο δήμος.

Δηλαδή στα μέτρα που έχουν με βάση την άδειά τους, προ covid, να μπορούν να βάλουν περισσότερα καθίσματα.

Για παράδειγμα ένα κατάστημα μπορεί να έχει στον εξωτερικό χώρο μπροστά του 10 τ.μ. Μέσα σε αυτά μπορεί τα 3 τ.μ. να ήταν ο χώρος που έπρεπε να αφήσει γύρω από μια δενδροδόχο ή από ένα ΚΑΦΑΟ και κατά συνέπεια νοίκιαζε από τον δήμο 7 τ.μ. τελικά. Για αυτά τα 7 τ.μ. έπρεπε ο κάθε μαγαζάτορας να κάνει μια διαίρεση με τον συντελεστή που δίνει το κράτος και ο οποίος είναι το 0,7. Δηλαδή θα πρέπει να αναπτύξει 10 καθίσματα μέσα στο χώρο των 7 τ.μ.

Εξηγώντας την πρόταση του δήμου και απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από κάποια σωματεία ότι θα αλλάξει η Κανονιστική, ο κ. Δημητριάδης τονίζει ότι αυτό που προτείνεται δεν απαγορεύεται. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα, δεν πρόκειται να αλλάξουμε την κανονιστική», ξεκαθαρίζει.

Στην ουσία, με βάση και το παράδειγμα που αναπτύχθηκε παραπάνω, ο δήμος δίνει με την πρότασή του στο εν λόγω κατάστημα το δικαίωμα να νοικιάσει από το δήμο το σύνολο των 10 τ.μ. προσφέροντας έσοδα στο δήμο και να κάνει διαίρεση με τον συντελεστή 10, που σημαίνει 13 καθίσματα. Με αυτόν τον τρόπο θα προκύψει μια αύξηση που μπορεί να είναι 25-30% στα καθίσματα, ανάλογα με τα εμπόδια που έχει το κάθε μαγαζί στο χώρο που νοικιάζει.

Θα έχουν επιπλέον καθίσματα, άρα επιπλέον έσοδα, ενώ και ο δήμος θα βγει κερδισμένος αφού θα λαμβάνει περισσότερα έσοδα, δεδομένου ότι θα νοικιάζει περισσότερα τ.μ., επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης, κάνοντας λόγο για μια «win-win» κατάσταση, μια επωφελή δηλαδή πρόταση και για τις δυο πλευρές.

Υπογραμμίζει πάντως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν πέραν των τ.μ. που προκύπτουν από την Κανονιστική.

Σχολιάζοντας δε απόψεις που εκφράστηκαν και από δημοτικούς συμβούλους ότι αυτό που προτείνεται είναι παράνομο, ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι πριν καταθέσει την πρόταση έχει συμβουλευθεί τη νομική υπηρεσία του δήμου. «Ήταν κάθετη ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα νομιμότητας, δεν έχει καμιά σχέση με την Κανονιστική, είναι εντελώς ανεξάρτητο κομμάτι. Είναι στα πρόσοδα του δήμου», επισημαίνει και προσθέτει ότι δεν υπάρχει κανένα μεμπτό σημείο.

Περαιτέρω ο κ. Δημητριάδης κάνει λόγο για «ψεύτικα ενδιαφέροντα» από την πλευρά ορισμένων δημοτικών συμβούλων που υποστήριξαν ότι δεν κλήθηκαν στη διαβούλευση.

Διευκρινίζει ότι κλήθηκαν στη διαβούλευση της Δευτέρας – η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ανοιχτή-μαζί με τους φορείς, προσωπικά από τον ίδιο με μείλ, ωστόσο «δεν ήρθε κανείς από τους δυο».

 Παρέμβαση στα Λαδάδικα για ζαρτινιέρες πάνω σε… παγκάκια

Χθες και έπειτα από καταγγελία, συνεργείο του δήμου Θεσσαλονίκης βρέθηκε στην περιοχή των Λαδάδικων για να απομακρύνει μεγάλες ξύλινες ζαρτινιέρες οι οποίες είχαν τοποθετηθεί παράνομα επάνω σε αστικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα σε παγκάκια από τούβλο και μάρμαρο.

«Κάποιοι έβαλαν έξι τεράστιες ξύλινες γλάστρες πάνω στις μαρμάρινες επιφάνειες», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημητριάδης. Την Τετάρτη που έκαναν αυτοψία στο χώρο οι ελεγκτές δεν είχε βρεθεί ο … ιδιοκτήτης τους.  Την Πέμπτη το πρωί για τις τέσσερις βρέθηκαν «πατέρες και μητέρες», όπως, λέει ο κ. Δημητριάδης χαρακτηριστικά. Για τις υπόλοιπες δυο που κανείς δεν υποστήριξε ότι είναι δικές του, ο δήμος προχώρησε στο ξήλωμά τους επί τόπου. Για τις τέσσερις γλάστρες συντάχθηκε τελικά φύλλο ελέγχου και ενημερώθηκαν οι υπεύθυνοι ότι πρέπει να αφαιρεθούν εντός 7 ημερών, αλλιώς ο δήμος θα απομακρύνει και αυτές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BOEING: Πέθανε ξαφνικά πληροφοριοδότης - Είχε εκφράσει ανησυχίες για το αεροπλάνο
Ο 45χρονος είχε απολυθεί από την Spirit Aerosystems, καθώς είχε κάνει λόγο για «σοβαρή παραβατική συμπεριφορά» σχετικά με «τη γραμμή παραγωγής των...
BOEING: Πέθανε ξαφνικά πληροφοριοδότης - Είχε εκφράσει ανησυχίες για το αεροπλάνο