Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 200 φοιτητές από Ελλάδα και εξωτερικό στο ThessISMUN

Ξεκίνησε χθες το 21ο συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών

Με τη συμμετοχή 200 φοιτητών και φοιτητριών από τα περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό ξεκίνησε χθες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 21ο διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών ThessISMUN (Thessaloniki International Student Model United Nations).

«Το φοιτητικό συνέδριο αποσκοπεί στο να αντιληφθούν οι νέοι -και μάλιστα οι νέοι που κάποια στιγμή θα αναλάβουν τα ηνία της χώρας τους σε διάφορα επίπεδα-, ότι δεν είναι μόνο η χώρα τους και το στενό πλαίσιο στο οποίο αυτή δρα, αλλά υπάρχει μια διεθνής κοινότητα στην οποία η χώρα τους ανήκει, τα προβλήματα που αφορούν τη χώρα τους είναι ευρύτερα προβλήματα, επηρεάζεται η χώρα τους πολύ από αυτά που συμβαίνουν στο διεθνές επίπεδο και είναι ανάγκη τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπιστούν και ο τρόπος να γίνει αυτό είναι οι θεσμοί της διεθνούς κοινότητας», επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ακαδημαϊκά υπεύθυνος του ThessISMUN, καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης.

«Οι φοιτητές διευρύνουν τους ορίζοντες τους γιατί μελετούν τον κόσμο, μέσα από τον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στο συνέδριο αυτό και επιπλέον ακονίζουν τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες», σημείωσε ο κ. Καρβουναράκης, προσθέτοντας ότι η διοργάνωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει εξελιχθεί πλέον σε επαγγελματική βάση σε ό,τι αφορά την πληρότητα και την αξιοπιστία της.

«Η εξοικείωση των φοιτητών μας με θέματα που συζητούνται στους διεθνείς οργανισμούς και τις διαδικασίες που ακολουθούνται είναι ιδιαιτέρως πολύτιμη», επισήμανε ο αντιπρύτανης Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων, καθηγητής Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, εξηγώντας ότι «κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, οι συμμετέχοντες φοιτητές και φοιτήτριες έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν μια χώρα της επιλογής τους, να ανταλλάξουν επιχειρήματα και εν τέλει να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις σε θέματα διεθνούς δικαίου, διεθνούς πολιτικής, αλλά -αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό- και ζητήματα κοινωνικής φύσης, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου».

«Αυτό το μοντέλο δεν είναι απλώς μια άσκηση. Είναι και μια ενασχόληση με τον πραγματικό κόσμο. Γιατί πολλές φορές λανθασμένα λέμε στους νέους ανθρώπους ότι είναι οι ηγέτες του μέλλοντος, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι ηγέτες του παρόντος. Θέλουμε την άποψή σας και νομίζω ότι τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την εποχή μας έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη την ανάπτυξη, τη φρεσκάδα, τις απόψεις των νέων ανθρώπων», υπογράμμισε ο υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη, Δημήτρης Φατούρος, χαρακτηρίζοντας το ThessISMUN έναν θεσμό όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο αλλά για την πόλη, τον οποίο «πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά και να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο, καθώς είναι κέρδος για όλους μας».

«Ήρθε η στιγμή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε το ThessISMUN να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, με μεγαλύτερη συμμετοχή, με μεγαλύτερη εξωστρέφεια, να γίνει πιο διεθνές ώστε να πρωταγωνιστήσει όχι μόνο στην Ελλάδα, όπως πρωταγωνιστεί, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Φατούρος.

«Το γεγονός ότι αναλύουμε θέματα υψίστης σημασίας είναι πάρα πολύ δύσκολο στο να μπορέσουμε να μπούμε στη λογική της επίλυσης. Όμως υπάρχουν ιδέες που ποτέ δεν χάνονται σε ένα κομμάτι χαρτί, γιατί αυτές οι ιδέες συνεχίζουν μέσα μας και διαβιβάζονται μέσω των συζητήσεων και μετέπειτα μέσω του επαγγέλματός μας και ίσως στο μέλλον ευελπιστούμε να ακουστούν κιόλας», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του φετινού συνεδρίου Άρης Αιγυπτιάδης, ενώ η πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Σοφία Ηλιάδου ανέφερε για τις θεματικές που επιλέχθηκαν ότι επικεντρώνονται στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με την επικαιρότητα και «παράλληλα έχουμε δώσει έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη σημασία της προστασίας των πολιτών, των γυναικών, των παιδιών, κάθε ευάλωτης ομάδας που σήμερα αντιμετωπίζει την τραγική πραγματικότητα του πολέμου και των συγκρούσεων».

Το ThessISMUN διοργανώνεται και φέτος με την υποστήριξη του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη και συμμετέχει στην εκστρατεία προώθησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 12 Μαΐου 2024. Κατά τη χθεσινή εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τιμήθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχαήλ Ψαλιδόπουλος, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περίοδο 2015-2020.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ