Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Άρχισε ο διαγωνισμός που αναδεικνύει το επώνυμο ελληνικό κρασί

Το ΤHESSALONIKI WINE & SPIRITS TROPHY, είναι ο διαγωνισμός που δημιουργεί πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό - Πώς αξιολογούν τα κρασιά οι κορυφαίοι γευσιγνώστες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Με στόχο την ανάδειξη του επώνυμου ελληνικού οίνου και αποστάγματος πραγματοποιείται από σήμερα και για τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκη ο μεγάλος  διαγωνισμός του Ελληνικού Κρασιού, το ΤHESSALONIKI WINE & SPIRITS TROPHY, υπό την προεδρία του διεθνώς αναγνωρισμένου Master of Wine Κωνσταντίνου Λαζαράκη και με τη συμμετοχή κορυφαίων γευσιγνωστών (Masters of Wine, Master Sommeliers, οινολόγων, οινοχόων, κριτικών γεύσης, δημοσιογράφων και επαγγελματιών οίνου) απ’ όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, το τριήμερο 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου, οι 30 γευσιγνώστες, εκ των οποίων οι 18 είναι Έλληνες και οι 12 ξένοι προερχόμενοι από έξι χώρες και συγκεκριμένα από Αγγλία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο και Σουηδία, θα κληθούν να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν συνολικά 947 κρασιά και 83 αποστάγματα προερχόμενα από 243 οινοποιεία από την Ελλάδα και την Κύπρο. Μάλιστα, ο  αριθμός των δειγμάτων που εστάλησαν φέτος στον διαγωνισμό είναι αυξημένος κατά 8% συγκριτικά με τον διαγωνισμό του 2024.

Πώς όμως γίνεται η δοκιμή και η βαθμολόγηση; Μια γεύση από την όλη διαδικασία είχε την ευκαιρία να πάρει χθες το κοινό της Θεσσαλονίκης που δήλωσε συμμετοχή σε μια πρωτοβουλία της Ένωσης Οινοποιoi Βορείου Ελλάδος που έγινε φέτος για πρώτη φορά, με στόχο ακριβώς να φέρει το οινόφιλο κοινό της πόλης πιο κοντά στον διαγωνισμό. Οι συμμετέχοντες κάθισαν λοιπόν στα ίδια τραπέζια όπου από σήμερα θα καθίσουν τα μέλη των επιτροπών. Με θέα τον Θερμαϊκό και τον Όλυμπο και μπροστά τους στο τραπέζι 4 σειρές (flights) ποτηριών με τρία ποτήρια στη κάθε σειρά. Οι οίνοι σερβιρίστηκαν και μέσα από ένα πρωτότυπο παιχνίδι γεύσης που συντόνισε μοναδικά ο κ. Λαζαράκης, ο πρώτος Έλληνας Master of Wine, κλήθηκαν να δοκιμάσουν τα κρασιά που σερβιρίστηκαν, ανά σειρά, όπου κάθε σειρά ήταν και μια διαφορετική ποικιλία κρασιού, να αξιολογήσουν τα τρία κρασιά που δοκίμασαν και να ψηφίσουν ποιο πίστευαν ότι άξιζε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Η επιλογή των κρασιών ήταν από τον διαγωνισμό του 2024 και έτσι μετά το τέλος της ψηφοφορίας μπορούσαν να μάθουν αν έπεσαν μέσα στην αξιολόγησή τους και αν αυτό που διάλεξαν ήταν αυτό που είχε πάρει όντως το χρυσό στον περσυνό διαγωνισμό.

Φυσικά η διαδικασία που ακολουθούν οι γευσιγνώστες στο πλαίσιο του ΤHESSALONIKI WINE & SPIRITS TROPHY για να καταλήξουν στα μετάλλια δεν είναι τόσο απλή. Ειδικότερα, τα μέλη κάθε κριτικής επιτροπής, σε κάθε τραπέζι, αξιολογούν αρχικά ανεξάρτητα τους οίνους, ο καθένας μόνος, σε συνθήκες σιωπής, δοκιμάζοντας με διαφορετική σειρά και παραπάνω από μια φορές τα κρασιά και δίνοντας μια βαθμολογία για το κάθε ένα. Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό στον διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης είναι ότι μετά ακολουθεί και συζήτηση μεταξύ τους και τελικά αποφασίζουν ομόφωνα στην τελική βαθμολογία του κάθε οίνου. 

Με βάση τις βαθμολογίες που λαμβάνουν απονέμονται οι ακόλουθες διακρίσεις: Χρυσό Μετάλλιο / Ασημένιο Μετάλλιο / Χάλκινο Μετάλλιο. Οι καλύτεροι οίνοι κάθε κατηγορίας (αφρώδεις-ημιαφρώδεις, λευκοί, ροζέ, ερυθροί, επιδόρπιοι, ρετσίνες) δοκιμάζονται ξανά από όλους τους κριτές και ο οίνος που θα επιλεγεί από τους περισσότερους κριτές θα λάβει τη διάκριση του καλύτερου οίνου της κατηγορίας. Οι καλύτεροι οίνοι ανά κατηγορία, επαναξιολογούνται από όλους τους κριτές και ο οίνος που θα επιλεγεί από τους περισσότερους κριτές θα λάβει τη διάκριση του καλύτερου οίνου του διαγωνισμού. Αντίστοιχα γίνεται η διαδικασία και για τα αποστάγματα, Oύζα και Gin.

Ασφαλώς όλη η διαδικασία είναι «τυφλή». Οι γευσιγνώστες δεν βλέπουν καθόλου το μπουκάλι του κρασιού που δοκιμάζουν. Στο χώρο δίπλα από την αίθουσα που γίνονται οι γευσιγνωσίες, γίνεται μια επίσης πολύ σημαντική και επίπονη δουλειά, από την ομάδα υποστήριξης, αφού τα κρασιά σερβίρονται σε ποτήρια κάθε ένα από τα οποία έχει έναν αριθμό γραμμένο στη βάση του. Κάθε κρασί πρέπει να σερβιριστεί στο κατάλληλο ποτήρι, στη σειρά που πρέπει κλπ πριν να βγει στους κριτές. Σημειώνεται ότι για το αδιάβλητο της διαδικασίας, κάθε δείγμα λαμβάνει δυο αριθμούς. Έναν όταν παραλαμβάνεται στην αποθήκη και έναν άλλον όταν είναι να βγει και να δοκιμαστεί από τους κριτές.

thesswinecomp_0242.jpg

Οι κριτές για κάθε σειρά που σερβιρίζεται και μπορεί να περιλαμβάνει από 10 έως 15 κρασιά, ενημερώνονται μόνο για τις ποικιλίες και τη χρονιά του κρασιού που θα βαθμολογήσουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε κάθε τραπέζι επιτροπής υπάρχει ένας πρόεδρος ενώ συμμετέχουν και νέοι επαγγελματίες του χώρου ως εκπαιδευόμενοι κριτές. Η ψήφος τους δεν μετράει στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά η εμπειρία που αποκτούν είναι σημαντική.

Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των μεταλλίων στους βραβευμένους οίνους και αποστάγματα γίνεται κατά τη διάρκεια τελετής βράβευσης.

1740439162053.jpg

Όπως εξήγησε στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης η διευθύντρια της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» κ. Αλεξάνδρα Ανθίδου είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι οι οινοποιοί που θα στείλουν δείγμα στο διαγωνισμό, θα πάρουν ένα πλήρες feedback σχετικά με τη βαθμολογία που έλαβε το κρασί ή το απόσταγμά τους και επιπλέον αναλυτικά σχόλια των κριτών, ανεξάρτητα από το αν αυτό βραβευθεί ή όχι.

Η εμπειρία από το 1999 που πραγματοποιείται ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη και συμμετοχή όλου του κλάδου του κρασιού, έχει δείξει ότι λειτουργεί και ως κίνητρο για την ποιοτική αναβάθμιση των οίνων που παράγουν οι Έλληνες οινοποιοί ειδικά οι πιο «μικροί», ενώ μια διάκριση είναι γι αυτούς εξαιρετικά σημαντική αφού το κρασί του μπορεί να μπει στο ράφι «φέροντας» περήφανα το σήμα με το μετάλλιο που κέρδισαν στην ετικέτα. Μέσα από τον διαγωνισμό, οινοποιεία από όλη την Ελλάδα «ακούστηκαν» και έγιναν γνωστά, ενώ η επιβράβευση μιας ετικέτας με μετάλλιο χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο ή ακόμη και με το «Μεγάλο Χρυσό» δύναται να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για αύξηση, ή ακόμη και εκτόξευση στις πωλήσεις.

Ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι το αυτοκόλλητο του διαγωνισμού με τον Λευκό Πύργο και το όνομα της Θεσσαλονίκης ταξιδεύει μαζί με τα κρασιά στο εξωτερικό κάνοντας ευρύτερα γνωστό τον διαγωνισμό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ