Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Στο έλεος της πανδημίας – Οι 10 χώρες με τα περισσότερα θύματα

Η Ιταλία έλαβε λουκέτο σε όλη τη χώρα ενώ η πανδημία τρομάζει τον πλανήτη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «πανδημία» τον κορονοϊό όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός διευθυντής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί "πανδημία"», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν πεθάνει, είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας πως οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν. «Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας». Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως η χρήση της λέξης «πανδημία» για τον χαρακτηρισμό του κορονοϊού δεν αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισής του. Ο Ράιαν ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ιού, αλλά προειδοποίησε πως άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα».

Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.

Έφτασαν τους 4.615 μέσα σε λίγες μόνο ώρες

Λίγες μόνο ώρες από τις δηλώσεις του ΠΟΥ χρειάστηκαν για να ανέλθουν τα θύματα του κορωνοϊού σε 4.615 από τα 4.291 που ανέφερε παραπάνω ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Το TyposThes σας παρουσιάζει τη λίστα με τις δέκα χώρες που μετρούν τα περισσότερα θύματα από τον κορωνοϊό (σ.σ. με στοιχεία που συλλέξαμε τα ξημερώματα της Πέμπτης 12/3).

Δείτε αναλυτικά.

Κίνα: 3.158

Ιταλία: 827

Ιράν: 354

Νότια Κορέα: 60

Ισπανία: 55

Γαλλία: 48

ΗΠΑ: 37

Ιαπωνία: 15

Βρετανία: 8

Ιράκ: 7

Ιταλία: Κλείνουν όλα τα μαγαζιά, εκτός από φαρμακεία και καταστήματα τροφίμων

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κόντε, θα κλείσουν μπαρ και κομμωτήρια σε όλη την Ιταλία. Επίσης, λουκέτο θα μπει και σε εστιατόρια που δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρείται απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

Σε νέο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής: «Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα. Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον. Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία. Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε. Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες. Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας».

Με μεγάλη πτώση έκλεισε η Γουόλ Στριτ

Με μεγάλη πτώση έκλεισε τη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά από μια ταραχώδη ημέρα για τις διεθνείς χρηματαγορές, λόγω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στον κόσμο. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones απώλεσε 1.464,94 μονάδες (πτώση 5,86%) και έπεσε στις 23.553,22 μονάδες. Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, υποχώρησε στις 2.741,38 μονάδες, μειωμένος κατά 140,85 μονάδες ή -4,89%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 7.952,05 μονάδες, χάνοντας 392,20 μονάδες ή -4,7%.

Ο Dow Jones έχει χάσει περίπου το 20% της αξίας του από τον Φεβρουάριο, όταν είχε καταγράψει άνοδο ρεκόρ. Τόσο μεγάλη πτώση σε μικρό χρονικό διάστημα είχε να καταγράψει από τον Μάρτιο του 2009. Στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, οι επενδυτές εμφανίστηκαν αρχικά καθησυχασμένοι από την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας στη Βρετανία. Ωστόσο, σχεδόν όλα έκλεισαν με πτώση: στο Παρίσι -0,57%, στη Φραγκφούρτη -0,96%, στο Λονδίνο -1,40% και στη Μαδρίτη -0,34%. Αντιθέτως, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραψε άνοδο (+0,33%) χάρη στα φιλόδοξα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας στην ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον νέο κορονοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις
Μόνο μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ντονέρ αν...
«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις