Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Κορωνοϊός: «Φάρμακο θεράπευσε το 95% ασθενών σε σοβαρή κατάσταση»

Οι ασθενείς ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και τώρα οι 19 από τους 20 έχουν λάβει εξιτήριο, όπως αναφέρει η Daily Mail

Τ.Τ.

Ένα φάρμακο αρθρίτιδας που χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του κορωνοϊού στην Κίνα θεράπευσε το 95% ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση σε μικρή κλινική δοκιμή, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες και μεταδίδει η βρετανική Daily Mail.

Το Tocilizumab, το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά ως Actemra, λαμβάνεται από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα σε χαμηλότερη φλεγμονή. Κινέζοι γιατροί το έδωσαν σε 20 ασθενείς κατά τη διάρκεια της αιχμής της επιδημίας στη χώρα και όπως ισχυρίζονται οι 19 έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα σε δύο εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω φάρμακο χαρακτηρίζεται από την Daily Mail ως «αμφιλεγόμενο», καθώς έχει συνδεθεί με σοβαρές παρενέργειες σε όσους το λαμβάνουν.

Τα ευρήματα έρχονται καθώς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν επειγόντως νέους τρόπους για την καταπολέμηση της θανατηφόρας λοίμωξης, η οποία έχει μέχρι στιγμής πλήξει περίπου 450.000 ανθρώπους και σκότωσε σχεδόν 20.000 ανθρώπους.

Επειδή το tocilizumab είναι ένα υπάρχον φάρμακο, οι κλινικές δοκιμές μπορούν να γίνουν με διαδικασίες fast track από τις ρυθμιστικές αρχές.

Οι αρχές της Υγείας στην Κίνα έχουν εγκρίνει από τότε το Actemra για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό με σοβαρή πνευμονική βλάβη ως αποτέλεσμα της υψηλής φλεγμονής – η αντίδραση του οργανισμού στον κορωνοϊό.

Το εν λόγω φάρμακο έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» από των FDA (ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ) για δοκιμές σε ασθενείς στις ΗΠΑ, όπως αποκαλύφθηκε χθες.

Κανένας ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πιστεύεται ότι έχει πάρει το φάρμακο ακόμα, σε δοκιμές ή κλινική περίθαλψη.

Το tocilizumab χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενηλίκων με ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και για ορισμένους τύπους παιδικής αρθρίτιδας.

Διατίθεται συνήθως στο εμπόριο με τα ονόματα RoActemra και Actemra, που παράγονται από την ελβετική φαρμακευτική εταιρία Roche.

Η μικρή μελέτη σε 20 ασθενείς στην Κίνα

Γιατροί στην Κίνα ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να δοκιμάσουν το tocilizumab ενάντια στον θανατηφόρο κορωνοϊό. Οι ασθενείς, στους οποίους δόθηκαν συνήθεις θεραπείες μαζί με το φάρμακο, διαγνώστηκαν ως σοβαρές ή κρίσιμες περιπτώσεις.

Οι ασθενείς νοσηλεύονταν σε δύο ξεχωριστά νοσοκομεία στην ανατολική επαρχία Anhui της Κίνας. Μέσα σε λίγες μέρες, ο πυρετός των ασθενών επέστρεψε στο φυσιολογικό και όλα τα άλλα συμπτώματα βελτιώθηκαν αξιοσημείωτα, αναφέρουν ο Δρ Xiaoling Xu και οι συνεργάτες του.

Δεκαπέντε από τους 20 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν σε θέση να μειώσουν την πρόσληψη οξυγόνου, ενώ ένας ασθενής απομακρύνθηκε πλήρως.

Δεκαεπτά από τους ασθενείς εμφάνισαν πτώση στα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων, που ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Αλλά την πέμπτη ημέρα, αυτό επανήλθε στο φυσιολογικό σε δέκα από τους ασθενείς.

Δεκαεννέα ασθενείς (95%) έλαβαν εξιτήριο μετά από 14 ημέρς. Ο άλλος ασθενής αναρρώνει καλά, ανέφερε η μελέτη.

Η βλάβη στους πνεύμονες ήταν σημαντικά μειωμένη κατά την τέταρτη και πέμπτη ημέρα της θεραπείας.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Η Tocilizumab είναι μια αποτελεσματική θεραπεία σε ασθενείς του COVID-19 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, κάτι το οποίο παρέχει μια νέα θεραπευτική στρατηγική για αυτή τη θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια».

Οι ερευνητές δεν συνέκριναν το φάρμακο με ένα φάρμακο placebo ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο στη μικρή αυτή μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην ChinaXiv, μια ιστοσελίδα που φιλοξενεί επιστημονική έρευνα, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους.

Στις αρχές Μαρτίου, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δημοσίευσε μια κατευθυντήρια γραμμή που επιτρέπει τη χρήση tociluzumab για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό που έχουν υψηλά επίπεδα IL-6 και παρουσιάζουν σοβαρές πνευμονικές βλάβες.

Ο κ. Karsten Kleine, εκπρόσωπος της Roche, δήλωσε στο NBC News ότι η φαρμακευτική εταιρεία «βρίσκεται σε ενεργό συζήτηση με το FDA καθώς και κυβερνητικούς οργανισμούς και φορείς σε όλο τον κόσμο για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές που αξιολογούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του Actemra (tocilizumab) για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρή ασθένεια COVID-19 ».

Η FDA ανακοίνωσε χθες ότι θα εγκρίνει την έναρξη μιας μεγάλης δοκιμής του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Ξεκινάει κλινικές δοκιμές η Αμερική

Η κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ που ξεκίνησε από τη βιοτεχνολογική εταιρεία Genetech, θα συγκρίνει το φάρμακο με ένα εικονικό φάρμακο παράλληλα με τον συνδυασμό της βασικής φροντίδας για ασθενείς με σοβαρή πνευμονία COVID-19.

Θα περιλαμβάνει περίπου 330 ασθενείς στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, οι οποίες θα παρακολουθούνται για 60 ημέρες.

Η Genentech ανακοίνωσε επίσης σε ένα δελτίο τύπου ότι η εταιρεία παρέχει 10.000 φιαλίδια tocilizumab στο στρατηγικό εθνικό αποθετήριο των Ηνωμένων Πολιτειών για πιθανή μελλοντική χρήση.

Ο Alexander Hardy, διευθύνων σύμβουλος της Genentech, δήλωσε στο δελτίο τύπου: "Ευχαριστούμε το FDA για την ταχεία επίσπευση της έγκρισης αυτής της κλινικής δοκιμής για την αξιολόγηση του Actemra σε ασθενείς με σοβαρή νόσο που πάσχουν από πνευμονία μετά από μόλυνση από κορωνοϊό και προχωράμε για εγγραφή οσο πιο γρηγορα γινεται.'

Η έρευνα στην Κίνα συνεχίζεται - η χώρα θα δοκιμάσει το φάρμακο σε άλλους 188 ασθενείς με κορωνοϊό σε μια μελέτη που θα διεξαχθεί μέχρι τις 10 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν δημοσιευμένα κλινικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου κατά του ιού, παραδέχθηκε η Roche.

Πληροφορίες: Daily Mail

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ