Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τζανάκης: «Σε ενάμιση μήνα νόσησαν οι μισοί Έλληνες από ιώσεις»

Πού οφείλεται σύμφωνα με τον καθηγητή η επιστροφή των ιώσεων και τι πρέπει να κάνουμε

Η γρίπη, αλλά και άλλες ιώσεις, φαίνεται να προβληματίζουν τους γιατρούς τον φετινό χειμώνα εξίσου ή και περισσότερο από τον κορωνοϊό. Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, με το ανοσοποιητικό σύστημα μικρών και μεγάλων να έχει πέσει σε «λήθαργο», οι ιώσεις επιστρέφουν και μάλιστα πιο επιθετικά, με μεγαλύτερη διάρκεια και με περισσότερα και πιο βαριά συμπτώματα.

Για τις ιώσεις που ταλαιπωρούν τον κόσμο, αλλά και το σύστημα υγείας, μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο «οπλοστάσιο» που διαθέτουμε απέναντί τους, δηλαδή τον εμβολιασμό, την μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Όπως ανέφερε: « Με βάση εμπειρικά μαθηματικά μοντέλα που έχουμε αναπτύξει και με δεδομένη την παγκόσμια πραγματικότητα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ένα ισχυρό κύμα γρίπης φέτος, το οποίο θα συνοδευτεί από μια μεγάλη διασπορά κορωνοϊού. Πιστεύω ότι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε από τη γρίπη σε επίπεδο υγειονομικού συστήματος θα είναι μεγαλύτερα από ό,τι του κορωνοϊού. Έτσι δείχνουν τα πράγματα και γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξουμε».

Γιατί συμβαίνει αυτό; «Η ανοσοποίησή μας έναντι αυτών των ιώσεων φαίνεται να είναι χαμηλή καθότι τα προηγούμενα χρόνια δεν ήρθαμε σε επαφή με αυτούς τους ιούς και συνεπώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα έπαθε ένα είδος ληθάργου. Υπό αυτή την έννοια έχουμε και αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και ιώσεις, οι οποίες διαδράμουν βαρύτερα, δηλαδή με περισσότερα και πιο σοβαρά συμπτώματα και με μεγαλύτερη διάρκεια» εξήγησε ο κ. Τζανάκης. Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με τις νοσηλείες στα νοσοκομεία πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, κατά βάση από ιώσεις, οι οποίες, δυστυχώς, ακολουθούνται από μικροβιακές λοιμώξεις και πολλές φορές προκαλούν παραπνευμονικές συλλογές, δηλαδή μικροβιακές πλευρίτιδες, οι οποίες κάποιες φορές είναι βαριές και οδηγούν τους ανθρώπους στα χειρουργεία, σε θωρακεκτομή».

Το γεγονός ότι φέτος καταγράφονται σοβαρότερα περιστατικά οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, στον μεγαλύτερο αριθμό ιώσεων, καθώς, όπως είπε: « Έχουμε ένα ανεκπαίδευτο ανοσοποιητικό το οποίο προάγει τις ιώσεις. Οι μισοί Έλληνες έχουν νοσήσει τον τελευταίο ένα με ενάμιση μήνα με διάφορες ιώσεις του αναπνευστικού. Εμείς βρίσκουμε ιό της παραινφλουέντσας, διάφορους άλλους ιούς και έχουμε βρει και σποραδικά κρούσματα γρίπης Η3Ν2, μια μορφή γρίπης που θα επικρατήσει φέτος. Επίσης, βρίσκουμε και κορωνοϊό και μάλιστα παρεμπιπτόντως, δηλαδή σε ασθενείς που έρχονται για άλλο λόγο στο νοσοκομείο, ασυμπτωματικοί ή με πολύ ήπια συμπτώματα, τους κάνουμε το τεστ και βγαίνουν θετικοί. Δίνουμε μια καθημερινή μάχη στα νοσοκομεία να ξεχωρίσουμε τον κορωνοϊό και τις υπόλοιπες ιώσεις, για να μη μεταδίδονται σε ευπαθείς. Επομένως, θα πρέπει να αμυνθούμε. Πώς; Πρώτον πρέπει να κάνουμε τα εμβόλια. Συστήνω το εμβόλιο της γρίπης σε όλους, πέρα από τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται. Για τον κορωνοϊό είναι γνωστές οι συστάσεις. Δεν θα κάνει σε κανένα κακό να κάνει την τέταρτη δόση, αλλά υπάρχει ισχυρότατη σύσταση για τους άνω των 60 ετών και για τους ευπαθείς».

Μάλιστα, σημείωσε πως σε βάθος χρόνου, ο κόσμος «θα πρέπει να εμβολιαστεί με όλα τα απαραίτητα εμβόλια, τα οποία πρέπει να κάνει ένας ενήλικος άνω των 60 ετών. Και αυτά είναι το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα και ανά δεκαετία το εμβόλιο για τον κοκκίτη, ώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να είναι έτοιμο και ακόμη κι αν μολυνθούμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές συνέπειες».

Πέρα από τον εμβολιασμό, όπως είπε ο κ. Τζανάκης, το απόλυτο όπλο κατά της γρίπης, του κορωνοϊού και των άλλων ιώσεων είναι η προστατευτική μάσκα και η υγιεινή των χεριών. «Συστήνουμε, δηλαδή, σε όσους είναι ευπαθείς, δηλαδή παίρνουν φάρμακα για το ανοσοποιητικό, έχουν ενεργά αιματολογικά ή ογκολογικά προβλήματα, σε όσους είναι άνω των 60 – 65 ετών και έχουν ένα ή δύο συνοδά νοσήματα (πίεση, ζάχαρο, κάποια καρδιοπάθεια, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια κ.α.) όχι μόνο να εμβολιαστούν, αλλά, όταν βγαίνουν έξω και συγχρωτίζονται με κόσμο, να φορούν μάσκα και να τηρούν αυστηρή υγιεινή στα χέρια τους. Να τα πλένουν καλά μετά από κάθε επαφή με επιφάνεια σε δημόσιο χώρο, είτε είναι κάγκελο, πόμολο ή προϊόν σε σούπερ μάρκετ. Όλα αυτά απαιτούνται ώστε να μειώσουμε στο μικρότερο δυνατό βαθμό την πιθανότητα να μολυνθούμε».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θεωρεί πιθανή την επαναφορά της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας, τέλος, σημείωσε: «Αυτά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας πρέπει πάντα να είναι στη φαρέτρα μας. Αν για παράδειγμα σε ένα διαμέρισμα της Ελλάδας παρουσιάζεται μια μεγάλη έξαρση, τότε θα πρέπει η πολιτεία, ψύχραιμα, να εφαρμόσει κανόνες δημόσιας υγείας. Βέβαια είναι δύσκολο να αποδώσουν αυτά στην εποχή μας, με την μεγάλη ευκολία στις μετακινήσεις. Εν πάση περιπτώσει, μπορούμε συντεταγμένα και σε ορισμένες λειτουργίες πάντα να έχουμε αυτά τα μέτρα στο οπλοστάσιό μας και να μη μας φαίνεται αυτό σαν κάτι που περιορίζει την ελευθερία μας».

Πηγή: ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Ανάβουν» τα Χριστούγεννα στην Αριστοτέλους – Με συναυλία Ιακωβίδη
Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η φωταγώγηση του δέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους – Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Πέτρο Ιακωβίδη
Θεσσαλονίκη: «Ανάβουν» τα Χριστούγεννα στην Αριστοτέλους – Με συναυλία Ιακωβίδη
Γαλλία: Δήμαρχος αρνήθηκε να παντρέψει Γαλλίδα με Τούρκο - Παρέμβαση Εισαγγελέα
Ο εισαγγελέας της Ντιζόν, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε δώσει στον δήμαρχο προθεσμία έως τα τέλη Μαρτίου για να επισφραγίσει τον γάμο...
Γαλλία: Δήμαρχος αρνήθηκε να παντρέψει Γαλλίδα με Τούρκο - Παρέμβαση Εισαγγελέα
Πάτρα: Γυναίκα έπεσε θύμα απάτης - Πέταξε σακούλα με 12.000 ευρώ από το μπαλκόνι
Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Ασφάλεια Πατρών και σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος άγνωστου δράστη
Πάτρα: Γυναίκα έπεσε θύμα απάτης - Πέταξε σακούλα με 12.000 ευρώ από το μπαλκόνι