Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επτά λόγοι για να ξεφορτωθείτε τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας

Το γάλα και το τυρί έχουν συνδεθεί με πολλές ασθένειες – Τι λέει Βρετανός διατροφολόγος

Το γάλα και το τυρί έχουν συνδεθεί με πολλές ασθένειες – Τι λέει Βρετανός διατροφολόγος

Μετά από τη χθεσινή έρευνα, στην οποία αποκαλύφθηκε ότι το γάλα μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας, η βρετανή διατροφολόγος Mel Wells μας εξηγεί γιατί μια διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά μπορεί να μας ωφελεί.

1. Το γάλα περιέχει ορμόνες που συνδέονται με τον καρκίνο

Το γάλα περιέχει ορμόνες από την αγελάδα, οι οποίες έχουν συνδεθεί με καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Μαζί με τις μεγάλες ποσότητες οιστρογόνων και προγεστερόνης στο γάλα, μια βοδινή αυξητική ορμόνη εγχέεται σε εβδομαδιαία βάση σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σε ορισμένες χώρες, για να τις κάνει να μεγαλώνουν γρηγορότερα και να παράγουν περισσότερο γάλα. Έτσι όταν πίνουμε γάλα – μπορεί να πίνουμε και αυτή την συγκεκριμένη βοδινή ορμόνη.

Σύμφωνα με μια κινεζική έρευνα το 2005, η συγκεκριμένη ορμόνη προκαλεί η χημική IGF-1 να απελευθερωθεί, η οποία έχει συνδεθεί με ένα πλήθος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και τον προστάτη, την υπέρταση, το διαβήτη και τη γυναικομαστία (αύξηση των μαστών στους άνδρες).

2. Η πρωτείνη γάλακτος (καζεΐνη) συνδέεται με τον καρκίνο και τις χρόνιες ασθένειες

Στην ίδια μελέτη, η οποία εξέτασε τον αντίκτυπο των ζωικών πρωτεϊνών για την υγεία, η δρ Colin Campbell εξηγεί τη σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης καρκίνου και της κατανάλωσης των ζωικών προϊόντων. Βρήκε ότι η καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος) βοηθάει τον καρκίνο σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του. Όπως επίσης και ότι ο καρκίνος θα μπορούσε να ελεγχθεί με βάση την ποσότητα της καζεΐνης στη διατροφή.

Το βασικό πρόβλημα δημιουργείται όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος κατά λάθος επιτίθενται σε άλλα υγιή κύτταρα του σώματος μας. Όταν πίνουμε γάλα, κάποιες από αυτές τις πρωτεΐνες του γάλακτος απορροφούνται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου τελικά έρχονται σε επαφή με κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Αναγνωρίζοντας την πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος ως ξένο εισβολέα, αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος όχι μόνο επιτίθενται στην πρωτεΐνη, αλλά αν ξαναπιούμε το ίδιο γάλα, το σύστημα μας θα θυμάται την πρωτεΐνη εισβολέα και θα της ξαναεπιτεθεί!

3. Ο μύθος για τα γαλακτοκομικά και το ασβέστιο

Από την παιδική ηλικία, είναι κοινό κτήμα ότι πρέπει να πίνουμε γάλα γιατί χρειαζόμαστε το ασβέστιο για τα οστά μας, αλλιώς δεν θα μεγαλώσουμε σωστά. Μας λένε ότι θα πάθουν οστεοπόρωση όσοι δεν πίνουν γάλα.

Βλέπουμε διασημότητες στις πλευρές των λεωφορείων με λευκά μουστάκια. Όλη αυτή η προ-γαλακτοκομική διαφήμηση έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να προσθέτουν τυρί στα πάντα και τα αθώα παιδιά να πίνουν ποτήρια γάλα πριν κοιμηθούν και μόλις ξυπνήσουν.

Ωστόσο, έρευνα του Χάρβαρντ, η οποία ξεκίνησε το 1989 και μελέτησε περισσότερες από 75.000 γυναίκες για 12 χρόνια δεν απέδειξε απολύτως καμία προστατευτική επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων από τον κίνδυνο καταγμάτων στα οστά.

4. Η λακτόζη (σάκχαρο γάλακτος) δεν απορροφάται σωστά

Για να χωνέψουμε τη λακτόζη, τη ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα, το σώμα μας πρέπει να παράγει το ένζυμο λακτάση. Αλλά οι άνθρωποι χάνουν αυτό το ένζυμο στα δύο τους έτη - μετά τη διακοπή του θηλασμού.

Αλλά επειδή οι άνθρωποι αναγκάζονται να πίνουν τόσο γάλα ως ενήλικες, τα σημάδια ότι δεν μπορούν να χωνέψουν σωστά το γάλα περνούν απαρατήρητα. Έτσι, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και αλλεργίες στο γάλα, αλλά στην πραγματικότητα όλοι είμαστε ανεκτικοί ως ενήλικες.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το γάλα προορίζεται για τα μωρά, όχι τους ενήλικες. Έτσι, όταν οι ενήλικες πίνουν γάλα, ενώ δεν έχουν καμία λακτάση για να απορροφήσουν, τα άπεπτα σάκχαρα του γάλακτος καταλήγουν στο παχύ έντερο, παράγοντας αέριο που μπορεί να προκαλέσει κράμπες, φούσκωμα, ναυτία, μετεωρισμό και διάρροια.

5. Είναι απλά λίγο παράξενο

Είμαστε το μοναδικό είδος στον πλανήτη που επιμένει στο πόσιμο γάλα ως ενήλικες. Είμαστε επίσης το μόνο είδος στον πλανήτη που πίνει το γάλα ενός άλλου είδους. Ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι; Όταν κοιτάς από αυτήν την προοπτική, είναι πραγματικά αρκετά καταριέται περίεργο ότι εμείς οι άνθρωποι πίνουμε αγελαδινό γάλα. Αν θα έπρεπε να πίνουμε γάλα, δεν θα πρέπει να είναι ανθρώπινο γάλα;

6. Το γάλα είναι κακό για τη δίαιτα σας

Γιατί δημιουργήθηκε το γάλα; Σκεφτείτε το. Το ανθρώπινο μητρικό γάλα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την ανάπτυξη ενός νεογέννητου παιδιού. Ακούγεται παχυντικό; Είναι. Το ίδιο συμβαίνει και στα ζώα. Έτσι, αν θέλετε να χάσετε βάρος, γιατί να πιείτε κάτι έχει σαν μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα;

7. Τα γαλακτοκομικά κάνουν κακό στο δέρμα σας

Ξέρετε κάποιον που πάσχει από έκζεμα, ακμή, ή άλλη διαταραχή του δέρματος; Κόβοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το δέρμα σας. Η IGF-1 (η άσχημη ορμόνης στο γάλα), προκαλεί φλεγμονή, ακμή, ερυθρότητα και πόνο στο δέρμα.

Τα γαλακτοκομικά προκαλούν επίσης το δέρμα σας να παράγει υπερβολικό σμήγμα, οδηγώντας σε πιο φραγμένους πόρους, περισσότερη ακμή, και ένα γόνιμο έδαφος για τις παθήσεις του δέρματος. Ξεχάστε τα γαλακτοκομικά και θα δείτε αμέσως βελτίωση!

Πώς να αντικαταστήσετε τα γαλακτοκομικά

Άντε και προσπαθούμε να κόψουμε τα γαλακτοκομικά προιόντα από τη διατροφή μας, δεν πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με κάποια άλλα; Ακούστε κάποιες προτάσεις της διατροφολόγου:

- Γάλα αμυγδάλου (περιέχει ίδια ποσότητα ασβεστίου, όπως το γάλα αγελάδας) και γάλα φουντουκιού, γάλα κάνναβης, γάλα βρώμης, γάλα ρυζιού, γάλα σόγιας.

-Γάλα καρύδας / Coyo γιαούρτι καρύδας

-Σπόροι Chia (1 κουταλιά της σούπας σπόρων Chia έχει περισσότερο ασβέστιο από ένα ολόκληρο ποτήρι αγελαδινό γάλα)

-αμύγδαλα

-σπανάκι

-μπρόκολο

-Περίπου 3/4 φλιτζάνι μαγειρεμένο λάχανο προσφέρει 143 mg ασβεστίου.

-Σουσάμι

-Κόκκινα φασόλια (1/2 φλιτζάνι φασόλια έχει 150 mg ασβεστίου)

-σύκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ