Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έλληνας επιστήμονας βρήκε τη θεραπεία της παχυσαρκίας!

Ο Μανώλης Κέλλης έλυσε το γρίφο της παχυσαρκίας και μπορεί να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους...

Οι επιστήμονες επιτέλους φτάνουν πιο κοντά στη θεραπεία της παχυσαρκίας, με τη βοήθεια μάλιστα ενός Έλληνα επιστήμονα! Ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο ΜΙΤ και το Χάρβαρντ ανακάλυψε πως ένα μόνο γονίδιο οδηγεί στην παχυσαρκία, μια επιδημία που αφορά πάνω από 500 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η όλη έρευνα λύνει ένα μεγάλο μυστήριο της έρευνας της παχυσαρκίας, καθώς από το 2007 ήταν γνωστό ότι το ελαττωματικό γονίδιο FTO παίζει καθοριστικό ρόλο στην χρόνια παχυσαρκία, αλλά έως τώρα ήταν άγνωστο πως δρα για να οδηγήσει στην παθολογική συσσώρευση κιλών. Οι επιστήμονες από το ΜΙΤ και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όμως, ανακάλυψαν ότι η ελαττωματική μορφή του κάνει την ενέργεια των τροφίμων να αποθηκεύεται ως λίπος στο σώμα, αντί να δαπανάται για τις λειτουργίες του. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι με ορισμένες γενετικές παρεμβάσεις στο γονίδιο, μπορούν να ανακόψουν τη δράση του και να αντιστρέψουν την συσσώρευση του λίπους.

Ψάχνουν τα φάρμακα για τη θεραπεία!

Οι επιστήμονες με επικεφαλής την γενετίστρια δρα Μελίντα Κλάουσνιτζερ, ερευνήτρια στο Κέντρο Κλινικής & Μεταγραφικής Επιστήμης (CTSC) του Χάρβαρντ, και επιβλέποντα ερευνητή τον δρα Μανώλη Κέλλη, καθηγητή Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο ΜΙΤ, δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM). Όπως εξηγούν, όταν μπλόκαραν την δράση του ελαττωματικού γονιδίου σε ποντίκια, αυτά έγιναν κατά 50% πιο αδύνατα από άλλα ζώα, παρότι έτρωγαν άφθονες θερμίδες. Επιπλέον, έκαιγαν περισσότερη ενέργεια όταν κοιμόντουσαν.

Το ίδιο πείραμα σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο έδειξε ότι η γενετική τροποποίηση του FTOαύξανε τις καύσεις και έτσι τα λιπώδη κύτταρα αποθήκευαν λιγότερο λίπος. «Τα ευρήματα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση την άποψη ότι ο κόσμος παχαίνει από επιλογή, επειδή τρώει πάρα πολύ ή διάγει καθιστική ζωή», δήλωσε η δρ Κλάουσνιτζερ. «Για πρώτη φορά η γενετική αποκαλύπτει έναν μηχανισμό στην παχυσαρκία την ύπαρξη του οποίου δεν γνωρίζαμε έως πρότινος και ο οποίος υποδεικνύει έναν ακόμα συμβάλλοντα παράγοντα στο όλο πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία είναι μία ασθένεια, η οποία προσβάλλει 500 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλαπλών άλλων προβλημάτων υγείας.

Το ελαττωματικό γονίδιο FTO δεν εξηγεί όλα τα κρούσματα, καθώς δεν υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους, αλλά σε τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους και στο 5% των μαύρων. Επιπλέον, η ύπαρξή του απλώς αυξάνει την προδιάθεση στην παχυσαρκία, γεγονός που σημαίνει ότι με τα κατάλληλα μέτρα από τα πρώτα χρόνια της ζωής ίσως μπορεί να αποφευχθεί το παθολογικό βάρος.

Στην πραγματικότητα, όσοι κληρονομούν δύο ελαττωματικές κόπιες του FTO (μία από κάθε γονιό) ζυγίζουν κατά μέσον όρο 3,5 κιλά περισσότερο απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους δίχως το γονίδιο αν και, προφανώς, πολλοί άνθρωποι θα ζυγίζουν πολλαπλάσιο από αυτό επιπλέον, είπε ο δρ Κέλλης, ο οποίος συμμετέχει και στην Ομάδα Υπολογιστικής Βιολογίας του ΜΙΤ. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για την επινόηση φαρμάκων που θα επηρεάζουν τον όλο μηχανισμό.

Μανώλης Κέλλης: Στο ρεκόρ γκίνες, βραβεύτηκε από τον Ομπάμα!

Ο Μανώλης Κέλλης είναι καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του ΜΙΤ καθώς και του Ινστιτούτου Broad. Έχει μπεί στο βιβλίο Γκίνες μαζί με τα 2 αδέρφια του, ενώ έχει βραβευθεί και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Η έρευνα της ομάδας του οδήγησε στην ανακάλυψη της μοναδικής «γονιδιωματικής υπογραφής» στο επίπεδο της ολικής αναπαραγωγής του γονιδιώματος, που έλυσε πολλά από τα μυστήρια της εξέλιξης των ειδών. Μάλιστα, η οικογένεια Κέλλη, πέρασε στο Βιβλίο Γκίνες ως η μόνη οικογένεια που και τα τρία παιδιά τους, ο Παναγιώτης, η Μαρία και ο Μανώλης Κέλλης, έγιναν δεκτοί στο ΜΙΤ της Βοστώνης με διαφορά λίγων μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο 100% η πληρότητα των πλοίων – 24.000 επιβάτες φεύγουν από Πειραιά
Δημοφιλέστεροι προορισμοί σύμφωνα με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι οι Κυκλάδες, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και προορισμοί στο βόρειο Αιγαίο
Στο 100% η πληρότητα των πλοίων – 24.000 επιβάτες φεύγουν από Πειραιά