Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βόμβες για τα εμβόλια: Τέλος το ελευθέρας για εμβολιασμένους μετά 6 μήνες

Τι ζητά ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας

«Να πάψει να ισχύει το “ελευθέρας” για τους πλήρως εμβολιασμένους μετά την πάροδο 6 μηνών και το οποίο πρέπει να ανανεώνεται μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης», ζήτησε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Τόνισε ότι συμφωνεί και προσυπογράφει τη σχετική πρόταση που κατέθεσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, εξηγώντας ότι ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει μια σημαντικότατη προστασία, η οποία όμως έχει μέση διάρκεια γύρω στους 6 μήνες. «Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι μπορεί να χάσουν σημαντικό μέρος της ανοσίας τους στους 4 μήνες και άλλοι στους 8 μήνες. Βλέπουμε να παρουσιάζονται κρούσματα ανάμεσα στους εμβολιασμένους, διότι έχουν παρέλθει 4 ή 6 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό και είναι εκτεθειμένοι στη μόλυνση», λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχει ανοίξει πολύ νωρίτερα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών. «Να μη χάσει κανείς χρόνο να κάνει την τρίτη δόση. Είναι σωτήρια σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε και λειτουργεί πολύ προστατευτικά», υπογράμμισε.

Εξέφρασε φόβους για κλιμάκωση της πανδημίας. Χαρακτήρισε τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως «σωστά, απαραίτητα και αναγκαία, που θα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα», αλλά επεσήμανε ότι αυτά δεν αρκούν.

«Θα έπρεπε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να έχει επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, σε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έρχονται σε επαφή με πολλά και διαφορετικά άτομα, είτε είναι στο γκισέ του σούπερ μάρκετ, είτε στο γκισέ μιας δημόσιας υπηρεσίας, είτε είναι οδηγός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είτε είναι εκπαιδευτικός. Θα έπρεπε εδώ και καιρό να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τούντας. «Η υποχρεωτικότητα εφαρμόστηκε καθυστερημένα στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Νομίζω ότι η επέκταση θα πρέπει να εξεταστεί το επόμενο διάστημα, εφόσον δούμε ότι η κλιμάκωση θα συνεχίζεται και δεν θα περιορίζεται με τα ισχύοντα μέτρα», πρόσθεσε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυο ηλικιακές ομάδες που προβληματίζουν τους ειδικούς ως προς τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, δηλαδή τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών – «που είναι οι πιο ευπαθείς και κινδυνεύουν περισσότερο να βρεθούν διασωληνωμένοι και να χάσουν τη ζωή τους» – και τα νέα παιδιά κάτω των 25 ετών. Όπως είπε, σε αυτές τις δυο ομάδες θα έπρεπε να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια, μια εκστρατεία με τις τεχνικές της αγωγής υγείας, δηλαδή με εκπαιδευτικές κυρίως δραστηριότητες, «για να τους πείσουμε και να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε όσους περισσότερους μπορούμε».

Ο κ. Τούντας εκτίμησε ότι η γενική ενημέρωση με οριζόντια μέτρα δεν αγγίζει ουσιαστικά τις συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες, «δεν αλλάζει η άποψή τους και η συμπεριφορά τους». «Από το 20% των συμπολιτών μας που αρνούνται να εμβολιαστούν, οι μισοί είναι ο σκληρός ιδεολογικός πυρήνας εναντίον των εμβολίων, και δύσκολα θα αλλάξουν γνώμη. Αλλά οι άλλοι μισοί ανησυχούν, αμφιβάλλουν, έχουν τον προβληματισμό τους, φοβούνται. Δεν είναι εν γένει κατά των εμβολίων, είναι διστακτικοί απέναντι στα συγκεκριμένα εμβόλια. Θα έπρεπε να έχουμε κάνει μια πιο οργανωμένη προσπάθεια για να τους πείσουμε με επιστημονικά τεκμήρια», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «εκτός από την εκστρατεία “Ελευθερία” που έχει αναγγείλει εδώ και καιρό η κυβέρνηση και η οποία πέρασε ένα λάθος μήνυμα ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό, θα έπρεπε να έχει γίνει και μια οργανωμένη εκστρατεία πειθούς. Το επικοινωνιακό κομμάτι τους τελευταίους μήνες έχει χαλαρώσει, έχει χαλαρώσει η συμβολή της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Επίσης, έχει χαλαρώσει και ένας καλά οργανωμένος επικοινωνιακός σχεδιασμός και νομίζω ότι αυτά πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα. Αν δεν φτάσουμε στο να εμβολιάσουμε το 70% του γενικού πληθυσμού, θα συνεχίσει να κλιμακώνεται η επιδημία», τόνισε ο ίδιος.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων που ισχύουν, λέγοντας πως δεν μπορεί η Πολιτεία να αστυνομεύει κάθε πολίτη από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά πρέπει και οι συμπολίτες μας να πάρουν στις «πλάτες» τους την υπόθεση, δηλαδή να ζητούν να τηρούνται όταν βλέπουν χαλάρωση και να καταγγέλλουν όταν δεν τηρούνται τα μέτρα.

Γεωργαντάς για Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: Δεν μπορεί να είναι ασφαλής όποιος έχει κάνει το εμβόλιο πριν από 1 χρόνο

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα ημερομηνίας λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, απάντησε πως είναι μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα που έχει ξεκινήσει. «Θεωρώ ότι κάποια στιγμή αυτό θα προσδιοριστεί. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι προστατευμένος και ασφαλής αυτός που έκανε το εμβόλιο, για παράδειγμα, πριν από έναν χρόνο, οπότε αφενός είναι πολύ καλό για κάποιον να τρέξει να κάνει την τρίτη δόση, από την άλλη το επόμενο διάστημα, η επιστημονική κοινότητα θα βάλει και το πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου.

Είμαστε ήδη στους 380.000 πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση, πρόσθεσε, κάποιοι συμπληρώνουν τώρα το εξάμηνό τους, κάποιοι ίσως δεν το έχουν δει με μεγάλη προτεραιότητα, αλλά πρέπει. «Το εξάμηνο είναι ένας ασφαλής χρόνος, αλλά μετά, επειδή κάθε οργανισμός αντιδρά με διαφορετικό τρόπο είναι καλό να προστατευτούμε. Το αισιόδοξο που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι μια μεγαλύτερη κινητικότητα στην πρώτη δόση. Εχθές έκαναν την πρώτη δόση 9200 συμπολίτες μας όταν την περασμένη εβδομάδα ήταν 5000», σημείωσε.

Όσο αφορά στους ελέγχους που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι επιχειρηματίες για την είσοδο των πελατών, ο κ. Γεωργαντάς, είπε ότι η μόνη ένσταση που προβάλλεται από τους ανθρώπους που έχουν την υποχρέωση να κάνουν τον έλεγχο, τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης, είναι η δυσκολία τους να κάνουν ταυτοπροσωπία προσώπων. Σε σχέση με την εφαρμογή που είναι διαθέσιμη και μπορεί κανείς να δει την εγκυρότητα του πιστοποιητικού που του επιδεικνύεται, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως είναι πάρα πολύ απλή και δεν έχει εισπράξει σχετικά παράπονα. «Ακούω κάποιες αιτιάσεις ότι οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να ζητάνε από τον πολίτη να επιδείξουν κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι είναι οι ίδιοι. Να θυμίσω ότι εδώ και χρόνια υπάρχει η απαγόρευση στους καταστηματάρχες εστίασης να πωλούν αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18 ετών. Αυτό έδινε το δικαίωμα στους ίδιους και οι ευσυνείδητοι το έπρατταν, όταν είχαν αμφιβολία για την ηλικία του πολίτη που ζητούσε αλκοόλ, να ζητήσουν την ταυτότητά του, για να επιβεβαιώσουν ότι όντως ήταν πάνω από 18 ετών. Ζούμε μια κατάσταση δύσκολη, που πρέπει να την διαχειριστούμε όλοι, ο μόνος τρόπος είναι ο εμβολιασμός και ο έλεγχος ότι τηρούνται τα μέτρα που κάθε κυβέρνηση αποφασίζει», είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Οι υπουργικές αποφάσεις δίνουν αυτό το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ότι μπορούν να κάνουν τον έλεγχο, επεσήμανε. «Πάνω απ’ όλα το να κάνουμε τα ράπιντ τεστ είναι για την προστασία την δική μας, να δούμε αν νοσούμε ή όχι για να προστατεύσουμε την οικογένειά μας ή τους συναδέλφους μας. Από την στιγμή που κάποιοι έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, θα πρέπει να κάνουν τα τεστ και να τα επιδεικνύουν όπου προβλέπεται».

Σε σχέση με τους ελέγχους από την πλευρά της πολιτείας, σημείωσε πως οι αρμόδιοι ελεγκτικοί οργανισμοί πραγματοποιούν πάρα πολλούς ελέγχους για να δουν ότι γίνονται οι διαδικασίες όπως προβλέπει η νομοθεσία, χωρίς κάποια παρατυπία ή πλαστογραφία. «Μόνο το προηγούμενο Σάββατο στους ελέγχους που έγιναν, εκτός από πρόστιμα πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, διατάχθηκε η αναστολή λειτουργίας 22 καταστημάτων». Όσο αφορά το κατάστημα εστίασης στην Καλαμπάκα, ο κ. Γεωργαντάς, τόνισε πως έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για την διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων.
Τέλος, αναφορικά με τις υποθέσεις των πλαστών πιστοποιητικών, ο κ. Γεωργαντάς, υπογράμμισε ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή διασταυρώνοντας τα στοιχεία να εντοπιστούν ύποπτες για παραβατική συμπεριφορά κινήσεις. «Όλες οι περιπτώσεις  που εντοπίστηκαν έγιναν μετά τις 16 Ιουλίου, που είχε ανακοινωθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Κάποιος που διαμένει στην Αθήνα και υπηρετεί σε νοσοκομείο εκεί, είναι τελείως αδικαιολόγητο να βρεθεί στην Καρδίτσα και να κάνει τον εμβολιασμό του σε ένα κέντρο εκεί και μάλιστα και τις 2 φορές. Όταν αλλάζει κανείς τον τ.κ. του, ειδικά την περίοδο που τα εμβόλια ήταν διαθέσιμα παντού, μετά τις 15 Ιουλίου, γεννά υποψίες. Οι λίγοι επίορκοι που είχαν την δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα και ήταν καθήκον τους να το χειριστούν αλλά παραβίασαν τον όρκο τους, θα εντοπιστούν. Θεωρώ ότι έχει τελειώσει αυτή η ιστορία».

Πηγή: ertnews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ