Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελλάδα

Γεωργιάδης: Έρχεται app που θα δείχνει τι επιτρέπεται να κάνει κάθε γιατρός - Θα βάλουμε τάξη

Γεωργιάδης: Έρχεται app που θα δείχνει τι επιτρέπεται να κάνει κάθε γιατρός - Θα βάλουμε τάξη
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Στο στόχαστρο μπαίνουν και αισθητικά κέντρα που διαφημίζουν ιατρικές υπηρεσίες, όπως το «ιατρικό λέιζερ», για το οποίο απαιτείται η παρουσία γιατρού

Στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς κρίσεις, αλλά και να μπει τάξη στον χώρο της υγείας, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» του ΕΡΤnews. 

Παράλληλα, μίλησε για τις τιμές των καυσίμων, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την υπόθεση των παράνομων ιατρικών πράξεων, τα Τέμπη, το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών του 2027, αλλά και το πρόγραμμα για την παχυσαρκία.

«Τσακωνόμασταν για το φύλο των αγγέλων»

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η συζήτηση στην Ελλάδα πολλές φορές επικεντρώνεται σε ζητήματα που, κατά την άποψή του, δεν ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα της διεθνούς συγκυρίας.

«Ήμασταν πώς ήταν στη Βασιλεύουσα πριν την Άλωση, που ερχόντουσαν οι Οθωμανοί να πάρουν την Πόλη και εμείς τσακωνόμασταν για το φύλο των αγγέλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επιθέσεις σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές, εξηγώντας ότι «όσο χτυπιέται ένα διυλιστήριο, μειώνεται η παραγωγή ντίζελ και άλλων παραγώγων, άρα έχουμε λιγότερη προσφορά, άρα μεγαλύτερες τιμές». Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων, λέγοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσει η λογική «παιδιά μας βαράτε, θα βαρέσουμε».

Για τη Μέση Ανατολή προειδοποίησε ότι «πάμε σε μια μεγάλη, απ’ ό,τι φαίνεται, άνοδο της σύγκρουσης», ενώ σχολιάζοντας τις επιπτώσεις στην Ευρώπη είπε: «Μα είμαστε με τα καλά μας και μπαίνουμε στον χειρότερο χειμώνα του κόσμου από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μάλιστα, πρόσθεσε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο: «Δεν ξέρει η Γερμανία αν θα ’χει τον χειμώνα αυτό αέριο και πετρέλαιο για να θερμαίνει τα σπίτια της και εμείς θα συζητάμε αυτές τις τρίχες».

Η συζήτηση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης

Στο ζήτημα των καυσίμων, ο υπουργός εξήγησε τη διαφορά ανάμεσα σε μια μονομερή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ελλάδα και σε μια ευρωπαϊκή απόφαση.

«Είναι άλλο πράγμα να πάει να μειώσει η Ελλάδα τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, όπου κάθε μείωση του ειδικού φόρου είναι δαπάνη», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ευρωπαϊκή λύση ώστε το κόστος να μην επιβαρύνει αποκλειστικά τον εθνικό προϋπολογισμό.

«Αυτό που λέμε Μητσοτάκης είναι θα πάω να τα βάζουμε πανευρωπαϊκά για να μπορώ να το κάνω στην πραγματικότητα χωρίς να μου κοστίζει στον προϋπολογισμό μου», ανέφερε, για να προσθέσει σκωπτικά: «Άντε να το εξηγήσεις τώρα αυτό στο ΠΑΣΟΚ».

Για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα λόγω του κάθετου διαδρόμου είναι θωρακισμένη ενεργειακά αυτό το χειμώνα», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η διεθνής άνοδος των τιμών θα έχει κόστος. «Πόσο θα κοστίσει όλο αυτό; Θα κοστίσει αφού ανεβαίνει η τιμή. Θα κοστίσει βέβαια», είπε.

Στο επίκεντρο η υπόθεση Μαζωνάκη και οι έλεγχοι στα ιατρεία

Η συζήτηση πέρασε στη συνέχεια στην υπόθεση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη και στην αντιπαράθεση που έχει ανοίξει σχετικά με την εποπτεία των ιδιωτικών ιατρείων και πρακτικών που παρουσιάζονται ως εναλλακτικές θεραπείες.

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στην κριτική που συνδέει τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού με την παλαιότερη συγχώνευση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ο υπουργός απέρριψε την άποψη ότι η συγκεκριμένη θεσμική αλλαγή εξηγεί από μόνη της την υπόθεση, φέρνοντας ως παράδειγμα παλαιότερη υπόθεση ψευδογιατρού που, όπως είπε, είχε δράσει επί χρόνια παρά την ύπαρξη των τότε ελεγκτικών μηχανισμών.

«Απατεώνες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «πάντα κάποιοι απατεώνες θα ξεπερνάνε τα πλαίσια των κρατών, γιατί έτσι είναι οι ανθρώπινες κοινωνίες».

Νέα ψηφιακά εργαλεία για τους ελέγχους των γιατρών

Με αφορμή την υπόθεση του Γιώργου Μαζωνάκη και τη συζήτηση για γιατρούς που πραγματοποιούν ή διαφημίζουν πράξεις για τις οποίες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε την εφαρμογή νέων ψηφιακών εργαλείων ελέγχου.

Όπως εξήγησε, το πρώτο εργαλείο, το «MedWatch», χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημόσιες πλατφόρμες, αναζητώντας διαφημίσεις ιατρικών πράξεων. Στη συνέχεια διασταυρώνει τα στοιχεία με το μητρώο των γιατρών.

Για παράδειγμα, εάν ένας γιατρός διαφημίζει ότι πραγματοποιεί Botox, το σύστημα μπορεί να ελέγξει αν διαθέτει την αντίστοιχη άδεια. Σε περίπτωση ασυμφωνίας, δημιουργείται «σήμα» για περαιτέρω έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, από περίπου 8.500 ελέγχους προέκυψαν 239 «κόκκινες» ενδείξεις. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το «κόκκινο» δεν σημαίνει ότι κάποιος γιατρός είναι ένοχος, αλλά ότι «πρέπει να πας να τον ελέγξεις».

Το σύστημα έχει αρχικά συνδεθεί με το ψηφιακό μητρώο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και, όπως ανέφερε, θα ακολουθήσουν ο Πειραιάς και στη συνέχεια η επέκταση σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και αισθητικά κέντρα που διαφημίζουν ιατρικές υπηρεσίες, όπως το «ιατρικό λέιζερ», για το οποίο απαιτείται η παρουσία γιατρού.

«Κάποιοι μπορεί να χάσουν τη βολή τους γιατί αυτά γίνονταν στην Ελλάδα. Αλλά έτσι όμως αποφασίσαμε να βάλουμε τάξη και θα βάλουμε τάξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προανήγγειλε και δεύτερη εφαρμογή, μέσω της οποίας ο πολίτης θα μπορεί να αναζητά έναν γιατρό με το όνομα ή τη διεύθυνσή του και να πληροφορείται ποιες άδειες διαθέτει και, κατά συνέπεια, ποιες ιατρικές πράξεις μπορεί νόμιμα να πραγματοποιεί.

Η αναφορά στην «κβαντική ιατρική» και η Καρυστιανού

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη Μαρία Καρυστιανού και σε αναφορά που έχει δημοσιοποιηθεί σχετικά με «κβαντική ιατρική» στο βιογραφικό της.

Ο κ. Γεωργιάδης συνέδεσε το θέμα με την ευρύτερη δημόσια συζήτηση που αναπτύχθηκε γύρω από την υπόθεση των Τεμπών και τις μεγάλες κινητοποιήσεις που ακολούθησαν.

«Εγώ δεν μαζεύομαι σε μια Ελλάδα που ενάμιση χρόνο πριν το 80%, πίστευε ότι η εμπορική αμαξοστοιχία στο δυστύχημα των Τεμπών είχε ξυλόλιο», είπε, αναφερόμενος στη θεωρία περί εύφλεκτου υλικού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Καρυστιανού λέγοντας ότι «δήλωνε ότι είναι κβαντική γιατρός».

Η αντιπαράθεση για τα Τέμπη και την ενημέρωση

Ο υπουργός συνέδεσε στη συνέχεια την υπόθεση των εναλλακτικών θεραπειών με τη δημόσια συζήτηση που είχε αναπτυχθεί γύρω από τα Τέμπη και ειδικότερα με τις θεωρίες για το λεγόμενο «ξυλόλιο».

Υποστήριξε ότι δημοσιογράφοι, πολιτικοί και πρόσωπα που παρουσιάστηκαν ως εμπειρογνώμονες είχαν δώσει μεγάλη δημοσιότητα σε συγκεκριμένες θεωρίες, τις οποίες ο ίδιος θεωρεί πλέον διαψευσμένες.

«Βγαίναν ειδικοί τότε, ειδικοί και έλεγαν για το ξυλόλιο, έβγαιναν πολιτικοί και κόμματα που έχτισαν καριέρα», είπε.

Και συνέχισε με αναφορά στα μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι «τα κανάλια που τους καλούσαν έχουν ευθύνη που δίνανε βήμα σε αυτούς τους κομπογιαννίτες δήθεν εμπειρογνώμονες». Πρόκειται για αξιολογική και πολιτική κρίση του υπουργού σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο καλύφθηκε δημοσιογραφικά η υπόθεση των Τεμπών.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι θα έπρεπε να υπάρχει αντίστοιχος μηχανισμός ελέγχου της παραπληροφόρησης στον χώρο της ενημέρωσης, όπως υπάρχει προσπάθεια ελέγχου των παραπλανητικών ιατρικών πρακτικών. «Αν έκανα ένα debate να ψάχνω τις ψεύτικες ειδήσεις, όχι για τους γιατρούς και να πάω να κάνω έλεγχο στους γιατρούς για τους δημοσιογράφους που διακινούν ψεύτικες ειδήσεις, θα γινόταν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχω ακούσει ακόμη συγγνώμη»

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι, ενώ ο ίδιος έχει ζητήσει συγγνώμη για την κρατική ευθύνη που αναγνωρίζει στην υπόθεση Μαζωνάκη, δεν έχει ακούσει αντίστοιχη αυτοκριτική από δημοσιογράφους που, κατά την άποψή του, προώθησαν λανθασμένες πληροφορίες για τα Τέμπη.

«Πιάνετε ένα δημοσιογράφο που έλεγε αξιόλογα, που έβγαζε αυτούς τους δήθεν εμπειρογνώμονες να έχει ζητήσει συγγνώμη; Ακόμα δεν έχω ακούσει», είπε.

Η θέση του για την υπόθεση Μαζωνάκη είναι πάντως ότι υπάρχει κρατική ευθύνη υπό συγκεκριμένη έννοια. Σε προηγούμενη δημόσια τοποθέτησή του, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι «στο συγκεκριμένο γεγονός υπάρχει κρατική ευθύνη» επειδή οι αρμόδιοι μηχανισμοί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους συγκεκριμένους επαγγελματίες ή και άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Αναφορά στη δίκη των Τεμπών

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην εξέλιξη της δίκης για τα Τέμπη, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα μέσα στη δικαστική αίθουσα έχει πλέον αλλάξει σε σχέση με την αρχική περίοδο.

Επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, την κατάθεση του Νίκου Πλακιά, ο οποίος πράγματι κατέθεσε στη δίκη στις 14 Σεπτεμβρίου, περιγράφοντας τις απώλειες της οικογένειάς του και ζητώντας από το δικαστήριο να αναζητήσει την αλήθεια.

Ωστόσο, οι επιμέρους ισχυρισμοί που απέδωσε ο κ. Γεωργιάδης στην κατάθεση σχετικά με το τι γνώριζαν από την αρχή οι οικογένειες των θυμάτων και τι φέρεται να τους είχε γνωστοποιήσει η Αστυνομία αποτελούν ισχυρισμούς που τέθηκαν από τον ίδιο στη συνέντευξη και δεν θα πρέπει να παρουσιάζονται ως δικαστικά διαπιστωμένα γεγονότα πριν από την αξιολόγηση των σχετικών στοιχείων από το δικαστήριο.

Ο υπουργός σχολίασε επίσης την απουσία της Μαρίας Καρυστιανού από τη συγκεκριμένη διαδικασία, συνδέοντας το γεγονός με την πολιτική συζήτηση που έχει αναπτυχθεί γύρω από την υπόθεση.

«Δεν παρεμβαίνω σε δικαστικές υποθέσεις»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κράτησε αποστάσεις από την εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την υπόθεση Μαζωνάκη.

«Όσον αφορά την προκειμένη περίπτωση, το ερευνούν οι δικαστικές αρχές και εγώ γενικά σε εξέλιξη δικαστικές δεν παρεμβαίνω», είπε.

Όπως ανέφερε, ο δικός του ρόλος αφορά το εποπτικό και διοικητικό σκέλος του υπουργείου και τους ελέγχους που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

«Κινήθηκε εντός του πλαισίου που είχε. Από κει και πέρα θα κρίνουν οι εισαγγελείς», κατέληξε.

Πηγή: ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Ελλάδα

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Θεσσαλονίκη: Σαφάρι ελέγχων κατά της παραβατικότητας ανηλίκων στην Τούμπα
astynomia

«Μαμά, εγώ είμαι»: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία των απατεώνων και οι νέες οδηγίες της Αστυνομίας