Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

6η Γιορτή Πολυγλωσσίας στη Θεσσαλονίκη

Από το Δήμο Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία περισσότερων από 128 φορέων

Με περισσότερες εκδηλώσεις σε χώρους του ΟΛΘ, που πέρασαν στην αρμοδιότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα γίνει η 6η Γιορτή Πολυγλωσσίας διοργανώνει από τις 12 έως τις 18 Μαΐου 2018 ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ). Η φετινή διοργάνωση που άρχισε το Σάββατο από τους χώρους του δημαρχείου, υλοποιείται με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 128 φορέων και με ποικίλες δράσεις, όπως θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά projects, ερευνητικά προγράμματα, εργαστήρια, στρογγυλές τράπεζες, ενώ ένα από τα βασικά σημεία της αποτελεί το πολυγλωσσικό χωριό που θα αναδείξει όλες τις γλώσσες και διαλέκτους που εκπροσωπούνται από φορείς προξενείων και πρεσβειών.

«Η Γιορτή Πολυγλωσσίας τονίζει και υπογραμμίζει την πολυπολιτισμικότητα της πόλης. Η πολυγλωσσία είναι το ζητούμενο στην περίπτωση που δεν ξέρεις πώς να επικοινωνήσεις με κάποιον που μιλά άλλη γλώσσα και προέρχεται από άλλη κοινωνία με διαφορετικά ήθη, έθιμα και συνήθειες. Όταν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις, κλείνεσαι στο καβούκι σου» τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης το πρωί της Δευτέρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Αναφερόμενος στο θεσμό που ξεκίνησε το 2013, φιλοδοξώντας, μεταξύ άλλων, να φέρει σε επαφή μέσω της γλώσσας, φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, πρεσβείες και προξενικές αρχές ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης τόνισε ότι:  «Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στους χώρους του Δημαρχείου από το Σάββατο 12 Μαΐου και θα κορυφωθούν το τριήμερο από 18 έως 20 Μαΐου στους χώρους του ΟΛΘ. Για τη φετινή διοργάνωση, στην οποία συμμετέχουν 128 φορείς με 250 δράσεις, απαιτήθηκε η εντατική προσπάθεια των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης  και Αθλητισμού και των Τεχνικών Υπηρεσιών, καθώς χρειάστηκαν παρεμβάσεις και διαμορφώσεις στους χώρους του ΟΛΘ που αποδόθηκαν για πρώτη φορά στον Δήμο».

Η επιστημονική συνεργάτιδα της 6ης Γιορτής Πολυγλωσσίας, Αργυρώ Μουμτζίδου, αναφερόμενη στη φετινή διοργάνωση σχολίασε: «Ο τίτλος “Η μόρφωση στο δρόμο για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό” δεν είναι τυχαίος, γιατί η πολυγλωσσία είναι η αυτοβιογραφία μας και η προσπάθειά μας είναι να την αναδείξουμε σε ένα έξυπνο εργαλείο κοινωνικής συνοχής» ανέφερε η ίδια, τονίζοντας ότι η γιορτή έχει ενταχθεί στη λίστα καλών πρακτικών της UNESCO, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Γιάννη Μπουτάρη για τη θερμή του υποστήριξη, καθώς και τον  εικαστικό, Παναγιώτη Τανιμανίδη, που φιλοτέχνησε την αφίσα της φετινής διοργάνωσης.

«Ο ρόλος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας στη Γιορτή Πολυγλωσσίας είναι αυστηρά υποστηρικτικός, καθώς η διοργάνωση βασίζεται στις υπηρεσίες του Δήμου, στους φορείς, στις συλλογικότητες και στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος. «Η πολυγλωσσία, η πολυπολιτισμικότητα, ο κοσμοπολιτισμός, η εξωστρέφεια, είναι έννοιες που περιγράφουν μια πραγματικότητα από το DNA αυτής της πόλης, από την ίδρυσή της έως σήμερα και ταυτίζεται με τις περιόδους που αυτή γνώρισε μεγαλύτερη ανάπτυξη εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών της» κατέληξε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύπρο επιλέγει το παγκόσμιο πορνό - Εταιρείες «κολοσσοί» με έδρα στο νησί
Διεθνείς κολοσσοί παραγωγής και διανομής διαδικτυακού πορνό, όπως η Pornhub και η xHamster, έχουν έδρα τη Λευκωσία και τη Λεμεσό
Κύπρο επιλέγει το παγκόσμιο πορνό - Εταιρείες «κολοσσοί» με έδρα στο νησί