Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πως ήρθε στην Ελλάδα ραδιενεργό νέφος τον Οκτώβριο – Είναι επικίνδυνο;

Το συμπέρασμα Γάλλων επιστημόνων για πιθανό ατύχημα

Το ραδιενεργό νέφος του στοιχείου ρουθηνίου-106 που ανιχνεύθηκε στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα- από τις αρχές έως τα μέσα Οκτωβρίου περίπου, πιθανότατα προήλθε από κάποιο ατύχημα, το οποίο συνέβη στη Ρωσία ή στο Καζακστάν, σε κάποια περιοχή ανάμεσα στα Ουράλια όρη και στον ποταμό Βόλγα, αν και η ακριβής τοποθεσία είναι αδύνατο να προσδιορισθεί.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες του εθνικού Iνστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας, ύστερα από μελέτη των στοιχείων για την εξάπλωση της ραδιενεργής ρύπανσης, σε σχέση με τα μετεωρολογικά δεδομένα. Όπως εκτιμούν, δεν επρόκειτο για ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά μάλλον σε κάποια εγκατάσταση επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων ή σε κάποιο ιατρικό κέντρο που κάνει χρήση ραδιενεργών ισοτόπων.

Το γαλλικό ινστιτούτο εκτιμά ότι η διαρροή -που έγινε αισθητή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- συνέβη την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε κάποια επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία ή στο περιβάλλον.

«Οι ρωσικές Αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν κάποιο ατύχημα στην περιοχή τους» ανέφερε ο διευθυντής του IRSN Ζαν-Μαρκ Περές στο πρακτορείο Reuters και πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει ανάλογη επαφή με τις καζακστανικές Αρχές.

Οι Γάλλοι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ποσότητες του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα, ήσαν μεγάλες, ανάμεσα στα 100 και στα 300 τερα-μπεκερέλ. Όπως είπαν, αν ένα ατύχημα τέτοιου μεγέθους είχε συμβεί στη Γαλλία, θα είχε καταστήσει αναγκαία την εκκένωση ή την απομόνωση των ανθρώπων σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή του ατυχήματος.

Το Ινστιτούτο ανέφερε επίσης ότι η πιθανότητα εισαγωγής τροφίμων (π.χ. μανιταριών) από την πιθανή περιοχή του ατυχήματος είναι πολύ μικρή, ενώ σε κάθε περίπτωση θεωρεί πολύ μικρό τον δυνητικό κίνδυνο για την υγεία.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) έχει ανακοινώσει προ εβδομάδων ότι το ρουθήνιο-106 δεν είναι πια ανιχνεύσιμο στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας. Το ίδιο ανακοίνωσε και το IRSN για την ατμόσφαιρα της Γαλλίας.

Τι είναι το ραδιενεργό 'Ρουθήνιο 106'

"Το ρουθήνιο-106 είναι ένα ισότοπο το οποίο παράγεται κυρίως για ιατρικούς λόγους και από τις μετρήσεις που κάνουμε και από τα δίκτυα επαγρύπνησης, στα οποία συμμετέχουμε, δόθηκε σήμα ότι βρέθηκε στο Μιλάνο, οπότε αμέσως ελέγξαμε τα δικά μας φίλτρα και όντως κι εμείς εντοπίσαμε αυτό το στοιχείο", δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου, Κώστας Ελευθεριάδης, για τη ραδιενέργεια που εντοπίστηκε στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας.

Ο κ. Ελευθεριάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως αυτό το στοιχείο εντοπίστηκε σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ η προέλευσή του παραμένει άγνωστη, αλλά η συγκέντρωσή του παραμένει πολύ μικρή. "Παρακολουθούμε συνέχεια την εξέλιξη", συμπλήρωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου.

Δεν υπάρχει κίνδυνος, διαβεβαίωσε και ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και μέλος σε επιτροπές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Οι ποσότητες που έχουμε βρει στην ατμόσφαιρα είναι πολύ χαμηλές, δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τη δημόσια υγεία» διαβεβαίωσε ο κ. Σαρηγιάννης και πρόσθεσε: «Επειδή βρήκαμε μόνο ένα ισοτόπο, είναι απίθανο να έχει συμβεί πυρηνικό ατύχημα, θα είχαν βρεθεί περισσότερα ενεργά στοιχεία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Στα όρια τους οι δημοτικές βιβλιοθήκες - «Σε 3 χρόνια δεν θα υπάρχει προσωπικό»
Συνταξιοδότηση για το 50% του προσωπικού - Με μια βάρδια 11 από τις 14 δημοτικές βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Στα όρια τους οι δημοτικές βιβλιοθήκες - «Σε 3 χρόνια δεν θα υπάρχει προσωπικό»
Θεσσαλονίκη: Βάζουμε Stop στην παιδική παχυσαρκία
Τι θα γίνει σήμερα στο Φεστιβάλ Υγείας «Τροφή για Δράση», που εντάσσεται στις φετινές δράσεις του «ΑΠΘ την Κυριακή» και πώς βοηθά η «Εθνική δράση για...
Θεσσαλονίκη: Βάζουμε Stop στην παιδική παχυσαρκία